Pascal Engman – en författare ute på fältet

crime scene tape

En perfekt genre att ta sig an nu när sommaren närmar sig sitt slut och vi går in mot den mörka hösten är thriller och deckare. Varför inte börja med en av dagens hetaste författare vars böcker är kända som bladvändare, nämligen Pascal Engman. Men vad är det som gör hans böcker så lockande för de stora massorna? Hur går skrivprocessen till? Och vad handlar hans verk om?

Pascal Engman– vem är mannen bakom böckerna?

Pascal Engman är en är en av Sveriges hetaste författare just nu, känd för sina skarpt skrivna thrillerdeckare och förmågan att skildra aktuella samhällsfrågor genom sin fiktion. Född och uppvuxen i Stockholm, började Engman sin karriär som journalist innan han övergick till att skriva skönlitteratur.

Med en serie framstående romaner under bältet, däribland de populära böckerna i Vanessa Frank-serien, har Engman etablerat sig som en av de mest framstående samtida deckarförfattarna i Norden. Hans böcker kombinerar spänning med djupgående karaktärsstudier och reflektioner över det moderna samhällets komplexitet.

Pascal Engmans unika författarprocess

Varje författare har sin unika process för att skriva, och Engman har en ovanligt djupdykande process. Hans bakgrund som journalist har gett honom ett skarpt öga för detaljer och en noggrann researchmetodik. Innan han börjar skriva en ny bok ägnar han ofta mycket tid åt att undersöka bakgrunden till de teman och ämnen han vill utforska från många vinklar för att kunna skildra en nyanserad bild.

För att göra det mer lättåtkomligt och ge större förståelse för ämnena skriver Engman från olika vinklar genom sina böcker, allt från högernationalister till incels. Han intervjuar experter, reser till platser där hans berättelser äger rum och gräver djupt i de sociala och kulturella kontexter han vill skildra.

När researchen är klar börjar skrivprocessen. Engman har nämnt i tidigare intervjuer att han strävar efter att skapa en struktur och en detaljerad synopsis innan han kastar sig in i själva skrivandet. Han lägger stor vikt vid att skapa komplexa karaktärer som läsarna kan relatera till, oavsett om de är hjältar eller skurkar.

Pascal Engmans böcker

Pascal Engmans böcker har den sällsynta egenskapen att blanda spänning med samhällskritik. Hans böcker är ofta djupt förankrade i aktuella samhällsfrågor, som organhandel, sexarbete, terrorbrott, gängvåld, droger, och mycket mer.

För den som är nyfiken på att dyka in i Pascal Engmans värld kan det vara bra att veta i vilken ordning böckerna bör läsas. Även om varje bok kan stå på egna ben och läsas fristående, finns det en kronologisk ordning som ger en djupare förståelse för karaktärernas utveckling och de övergripande teman som löper genom hans verk. Pascal har huvudsakligen skrivit två serier – Skymningsland och Vanessa Frank-serien – men även några fristående verk.

Pascal Engman böcker ordning

  • Patrioterna”, 2017, fristående debutbok
  • Eldslandet”, 2018, första boken i Vanessa Frank-serien
  • Råttkungen”, 2019, andra boken i Vanessa Frank-serien
  • Änkorna”, 2020, tredje boken i Vanessa Frank-serien
  • Kokain”, 2021, fjärde boken i Vanessa Frank-serien
  • X”, 2022, femte boken i Vanessa Frank-serien
  • Den kommande boken ”Bestseller” som är nästa del i Vanessa Frank-serien och förväntas lanseras under 2023.
  • Till minne av en mördare”, 2022, första boken i serien Skymningsland författad tillsammans med Johannes Selåker.
  • Skammens väg”, 2023, andra boken i serien Skymningsland författad tillsammans med Johannes Selåker.

Patrioterna

Efter det brutala mordet på en kvinnlig journalist växer rädslan på Stockholms nyhetsredaktioner. Journalister, som tidigare blivit hotade i sitt vardagliga arbete, börjar nu frukta för sina liv. Men för Madeleine Winther på Nyhetsbladet ligger fokus på hennes karriär. Hon ser en möjlighet att avancera och är nära att avslöja en stor nyhet.

Samtidigt har Carl Cederheim med två medbrottslingar svurit att skydda Sverige från dess fiender. Med en lista på tio namn planerar de att hämnas åt dem som inte kan göra det själv. Långt borta, i en avlägsen stad, är invånarna skräckslagna för en man – en svensk som arbetar som livvakt åt en rysk vapen- och drogsmugglare.

Deras öden kommer snart att korsas i en farlig spiral, med Sverige som skådeplats för en ny brutal verklighet, och för Cederhielm är det långt ifrån över. Nästa namn på listan stor i tur att bli hans nästa offer.

Vanessa Frank-serien

Eldslandet

I Stockholm genomförs ett förbryllande rån mot en exklusiv klockaffär, men märkligt nog stjäls inga klockor. Kort därefter börjar framstående finansmän kidnappas, medan deras anhöriga pressas på lösesummor för deras säkra återkomst.

Parallellt med detta avslöjas en skrämmande organhandel i Sydamerika. Jakten på kroppar leder handlarna till Sverige, och det framkommer att operationerna äger rum i en nazistkoloni i södra Chile, känd för sin makt och rikedom.

Trots att hon är tillfälligt avstängd från sin tjänst, ser polisinspektör Vanessa Frank mönstret och kopplingarna mellan dessa händelser. Med ett brinnande engagemang tar hon sig an utmaningen att bekämpa den globala brottsligheten, en fiende som till och med har infiltrerar hennes egen institution – den svenska polisen.

Råttkungen

I en lägenhet i Täby, en förort till Stockholm, upptäckts en ung kvinnas kropp. Hon har blivit brutalt knivhuggen över tjugo gånger. Utredningen, ledd av polisinspektör Vanessa Frank, påbörjar utredningen men något känns inte som det ska. Det känns som en viktig pusselbit saknas.

Samtidigt, på internet, växer sig ett skrämmande kvinnohatande nätverk starkare i skuggan av feminismens framsteg. De känner sig förbisedda av kvinnor och samlar sig under namnet Incels. I cyberrymdens mörkaste hörn, planerar de sin hämnd. När dessa män beslutar sig för att omsätta sina idéer i praktiken riskerar otaliga oskyldiga att hamna i skottlinjen.

Änkorna

På Gärdet i Stockholm upptäcks en död manlig polis. Inte långt från platsen hittas även en ung kvinna, vars identitet är okänd. Detta dubbelmord drar in polisinspektören Vanessa Frank i en komplicerad och intrikat utredning, som visat sig ha djupare personliga kopplingar än hon någonsin föreställt sig. Skräcken intensifieras när spåren tyder på involvering av terrorgruppen IS.

Med en växande samhällsrädsla för terroristbehandlingar och terroristnätverkens förbättrade förmåga att verkan undanröjt, blir situationen alltmer laddad. När sorg och förlust väcker önskan om hämnd kan det snabbt eskalera till oväntat och katastrofalt våld.

Kokain

En brutal avrättning mitt på dagen skapar panik bland Järvas invånare. Spänningsnivån stiger när man frågar vilket nästa steg blir i konflikten mellan de stridande gängen Vargarna och YBT. Fatou Diop, som äger en butik i området, finner sig i en ständig i en situation där hon tvingas se bort från våldet av ren rädsla. Men hur länge kan en person ignorera det omgivande hotet utan att agera?

När polisinspektör Vanessa Frank blir en del av mordutredningen, landar hon direkt i stormens öga av en uppblossande gängkonflikt där kokainet är i centrum. Samtidigt som Vanessa försöker anpassa sig till att vara fostermor åt tonårsdottern Celine, blir hennes nytillkomna sårbarhet ett oväntat hinder i hennes arbete.

X

Efter att ha lämnat sin roll som polisinspektör för att skärma av sin dotter Celine från växande hot, kämpar Vanessa Frank med att anpassa sig till en lugnare livsstil. Men när en internationellt hyllad fotbollsfrus liv får ett abrupt slut på Lidingö, dras Vanessa in i mysteriet, trots att hon inte längre bär uniform.

Samtidigt, i en förort längre bort, drömmer den 17-årige Herish om en framtid som fotbollsproffs. Men hans ambitioner gör honom sårbar för de mörka lockelserna av matchfixning och skumma agentaffärer. Snart klarnar det att dessa individuella historier är intrikat länkade. Vanessa Frank ställs inför utmaningen att lösa detta komplexa pussel och identifiera den kritiska faktorn, variabeln X, innan tiden rinner ut.

Bestseller

När thrillerförfattaren Raymond Salinas upptäcks död utanför sin bostad samma dag han skulle resa till bokmässan i Göteborg, blir det en chockerande nyhet. Vanessa Frank upptäcker att Salinas hade inriktade förbindelser till kriminella grupperingar både nationellt och internationellt. Dessa kontakter använde han i sin djupgående research, vilket antyder att många kunde ha velat se honom tystnad.

Vanessa misstänker dock att mordets kärna kan vara kopplat till Salinas nästa bok, där mer omvälvande avslöjande väntas. För att avkoda mysteriet kring hans död måste hon gå i samma farliga steg som Salina tog. Det blir en jakt på sanningen där gränsen mellan fiktion och verklighet blir alltmer oklar – hur mycket riskerar en författare för den ultimata romanen?

Skymningsland

Till minne av en mördare

Under den brännheta VM-sommaren 1994 i Sverige sker ett fasansfullt brott. Samtidigt som landet skakas av nyheterna om Mattias Flinks terrordåd i Falun, upptäcks ett lika chockerande mord. En kvinna har blivit brutalt strypt, och hon visar sig vara endast ett av flera offer med liknande mordmetod.

Uppdraget att lösa detta komplexa fall ges till Tomas Wolf, nyligen återvänd FN-soldat nu polis. Vera Berg, en kompromisslös kvällstidningsjournalist med skumma kopplingar och en farlig ex-pojkvän i ett MC-gäng, blir hans oväntade samarbetspartner. Medan misstankarna pekar mot den kända skådespelaren Micael Bratt, börjar både Tomas och Vera känna att sanningen kan vara mycket närmare än de trott.

Skammens väg

Under skuggan av den tragiska Estoniakatastrofen tampas polisen Tomas Wolf med sina inre demoner. Men en händelse på nyårsafton 1995 får honom att skärpa sina sinnen då ett brutalt mord på en lokal bordell upptäcks. På en annan plats i staden brottas journalisten Vera Berg med personliga utmaningar och att hitta sin plats på Aftonbladet, där hon nyligen börjat jobba.

När en annan skakande händelse inträffar – ett mord på en exklusiv porrklubb – vävs Tomas och Veras öden samman. Trots sina skilda världar inser de snart att deras expertis behövs för att lösa dessa kopplade brott. Men vilket mönster ligger bakom morden, och vem riskerar att bli det nästa offret?

,