Bo Balderson – Sveriges hemligaste författare?

police evidence materials

Bo Balderson är en pseudonym som har fascinerat svenska läsare i decennier. Mannen, namnet och legenden har blivit inristade som en del av svensk litteratur med sina spännande thrillers som har gett en insikt i svenska politikens kärna med humor och mord. Men vem är egentligen denna hemlighetsfulle författare? Och varför har hans böcker blivit så älskade?

I hjärtat av svensk kriminallitteratur finner vi en särskilt intrigant serie som inte bara erbjuder spänning och mysterier, utan också en insiktsfull och bitande skildring av politiskt liv i Sverige. Dessa böcker, skrivna under pseudonymen Bo Balderson, har varit föremål för fascination och spekulation i över ett halvt sekel. De har lyckats förbli relevanta och älskade trots förändringar i både politiskt klimat och läsvanor. Men det är inte bara böckerna som har väckt intresse, utan även författarens identitet.

Bo Balderson böcker

Här är alla böcker skrivna av Bo Balderson i kronologisk ordning:

BoktitelUtgivningsårFörlagInformation
Statsrådet och döden1968Albert Bonniers förlagDel 1 i Statsrådet-serien
Harpsundsmordet1969Albert Bonniers förlagDel 2 i Statsrådet-serien
Statsrådets fall1971Albert Bonniers förlagDel 3 i Statsrådet-serien
Statsrådets verk1973Albert Bonniers förlagDel 4 i Statsrådet-serien
Mord, herr talman!1975Albert Bonniers förlagDel 5 i Statsrådet-serien
Statsrådet sitter kvar1978Albert Bonniers förlagDel 6 i Statsrådet-serien
Statsrådet i tiden1980Albert Bonniers förlagDel 7 i Statsrådet-serien
Partiledarn avgår med döden1982Albert Bonniers förlagDel 8 i Statsrådet-serien
Statsrådet och den utsträckta handen1983Albert Bonniers förlagDel 9 i Statsrådet-serien
Statsrådets klipp1986Albert Bonniers förlagDel 10 i Statsrådet-serien
Statsrådet klarar krisen1990Albert Bonniers förlagDel 11 i Statsrådet-serien

Statsrådet-serien

Personen bakom Bo Balderson valde endast att skapa en, men dock långsträckande, deckarserie under sin författar-karriär. Detta alltså i form av Statsrådet-serien, där vi alltså får följa ”statsrådet” och hans kompanjon, Adjunkt Vilhelm Persson. Denna serie har gjort sig till en klar kultklassiker inom den svenska deckarvärlden. Böckerna utger en serie politiska thrillers som kombinerar element av klassisk detektivfiktion med en djupgående utforskning av Sveriges politiska landskap.

Huvudpersonen, som endast kallas för ”statsrådet”, finner sig regelbundet indragen i invecklade och farliga situationer som kräver såväl politisk skicklighet som detektivarbete för att lösas. Med en fot i de mest exklusiva korridorerna av makt och den andra i Sveriges mörkare hörn, erbjuder Baldersons verk en unik, kritisk och ofta humoristisk inblick i den svenska politikens innerverk.

Statsrådet och döden

I denna debutroman möter vi för första gången det namnlösa statsrådet, en skicklig och listig politiker som blir indragen i en mordutredning då hans grannar faller offer. Boken är inte bara en kriminalroman, utan också en satir av politiska maktspelet i Sverige.

Harpsundsmordet

När ett mord äger rum i närheten av statsministerns sommarresidens dras statsrådet åter in i en intrikat mordgåta, där politik och maktspel skymmer sanningen.

Statsrådets fall

När Adjunkt Persson tar in på hotell på grund av hans lägenhet renoveras finner han ett lik i ett skåp. Statsrådet vill genast ta till sin klumpmässiga list för att ta sig an fallet, med Persson i bihang.

Statsrådets verk

I denna del följer vi statsrådet när han navigerar genom politiska komplotter och en potentiellt karriärhotande kris till följd av en mordet på SÄPOs nya generaldirektör.

Mord, herr talman!

En mördad talman blir startskottet för en ny intrig, där statsrådet åter tar på sig rollen som detektiv i korridorerna av svensk makt.

Statsrådet sitter kvar

Trots politiska omvälvningar och en ny regering, visar statsrådet en förmåga att överleva och anpassa sig. Men denna gång är hotet närmare än han tror.

Statsrådet i tiden

Här navigerar statsrådet genom en tid av samhällsförändringar, och hans egen roll som politiker ställs på prov i en ny era av svensk politik. Samtidigt sker ett mord, helt i statsrådets egna hem.

Partiledarn avgår med döden

När en partiledare dör under mystiska omständigheter dagarna före val dras statsrådet in i en mordutredning som hotar att avslöja de mörka hemligheterna i Sveriges politiska toppskikt.

Statsrådet och den utsträckta handen

I en tid av internationella spänningar blir statsrådet en centralfigur i Sveriges diplomatiska ansträngningar, men han upptäcker snart att inte allt är som det verkar.

Statsrådets klipp

En ekonomisk kris skakar landet och statsrådet måste balansera mellan lojalitet, moral och det egna politiska spelet för att rädda Sverige från katastrof.

Statsrådet klarar krisen

I denna sista boken i serien står Sverige inför en djupgående samhällskris. Statsrådet, med sin unika förmåga att klara av de mest prekära situationer, kastas in i hetluften för att lösa situationen.

Bo Balderson identitet – vem var han egentligen?

Sedan debuten på 1960-talet har Bo Baldersons verkliga identitet förblivit ett välbevarat mysterium. I decennier har flera kända skribenter och journalister gjort försök att avslöja vem som ligger bakom pseudonymen, med teorier om enskilda personer såväl som organiserade grupper eller rent av politiker själva. Men dessa spekulationer har oftast varit just det – spekulationer. Mysteriet har bara gjort böckerna ännu mer intressanta för läsarna, och vissa hävdar till och med att de fortsatta försöken till att spekulera i hans identitet snarare är ett sätt att fortsätta kapitaliseringen av böckerna än av faktiskt värde.

Var Björn Sjöberg Bo Balderson?

Detta argument härstammar ifrån att de flesta håller fast vid den spekulation som framfördes 1980 av Aftonbladets Jörgen Blom, som hävdade att Björn Sjöberg, en alldeles vanlig svenska- och historia-lärare från Stockholm, skulle vara den hemlige författaren. I Bloms forskning framkommer att Sjöberg ska ha skattskrivit sig i Irland – ett populärt skatteland för just författare – under namnet Bo Balderson. Dessutom skulle Sjöbergs sommarstuga på en ö utanför Stockholm stämma överens med platser nämnda i böckerna, samt att Sjöberg även hade en släkting inom statsrådet som skulle kunna gett honom värdefull information om Sveriges politik för användning i skrivandet.

Trots att detta har blivit den mest trodda teorin, så har förlaget och agenterna, som är de enda som känner till Baldersons riktiga identitet, varken sagt nekat eller accepterat en enda av alla spekulationer under all denna tid. Därför förblir hans sanna identitet ett mysterium.

,