Stieg Larsson – prisbelönt författare

Författaren Stieg Larsson, 1954-2004, jobbade i 20 år på TT och sedan som både journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Han var känd som stor expert på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser.

Stieg skrev den kända Millennium-trilogin, men tragiskt nog gick han hastigt bort i hjärtinfarkt innan romansviten hann publiceras. Sviten blev en succé och i juni 2011 hade böckerna tillsammans sålts i 60 miljoner exemplar i ett 50-tal länder.

Årets författare 2007 och Bästa svenska kriminalroman 2006

Författaren Stieg Larsson har tilldelats flera priser och utmärkelser, främst efter sin död. 2007 blev han utsedd till Årets författare, tre år efter sin bortgång.

Han tilldelades Ronny Landin-priset 1999 av Riksförbundet Stoppa Rasismen för sina insatser mot rasism och främlingsfientlighet.

För sin bok Män som hatar kvinnor fick han BMF-plaketten 2005 och Glasnyckeln för Årets bästa nordiska kriminalroman 2006.

Den andra delen i Millenium, Flickan som lekte med elden, utnämndes till Bästa svenska kriminalroman 2006 och Årets bok som är Månadens boks litterära pris samma år samt att den fick Pocketpriset platina 2008.

Även boken Luftslottet som sprängdes blev utnämnd till Årets bästa nordiska kriminalroman och tilldelades Glasnyckeln 2008.

2012 blev Stieg Larsson också postumt hedersmedborgare i Umeå.

Böcker skrivna av författaren Stieg Larsson

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Stieg Larsson i kronologisk ordning.

BoktitelMedförfattareUtgivningsårFörlag
ExtremhögernAnna-Lena Lodenius1991Tidens förlag
Överleva deadline – handbok för hotade journalister 2000Svenska journalistförbundet
Sverigedemokraterna: den nationella rörelsenMikael Ekman2001Ordfront, Expos förlag
Debatten om hedersmord: feminism eller rasismCecilia Englund2004Svartvitts förlag
Sverigedemokraterna från insidanRichard Slätt, Maria Blomquist, David Lagerlöf med flera2004Hjalmarson & Högberg
Män som hatar kvinnor 2005Norstedts
Flickan som lekte med elden 2006Norstedts
Luftslottet som sprängdes 2007Norstedts

Böcker i Millennium-trilogin

Den kända Millennium-trilogi består av de tre deckarna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes.

Stieg Larsson försökte få böckerna publicerade genom Piratförlaget men deras intresse var svalt. Stieg som var bekant med Robert Aschberg fick honom att läsa den outgivna serien. Aschberg i sin tur bad Norstedts Förlag att läsa böckerna som beslöt sig för att ge ut serien.

Män som hatar kvinnor

Författarens första bok i romansviten Millennium är boken Män som hatar kvinnor. Den belönades 2005 med Glasnyckeln som bästa nordiska kriminalroman av Skandinaviska Kriminalsällskapet.

Boken handlar om den unga Harriet Vanger som försvann spårlöst för fyrtio år sedan. Mikael Blomkvist, en grävande journalist, får i uppdrag av industrimagnaten Henrik Vanger att ta reda på vad som hände. Mikael tar då till sin hjälp Lisbeth Salander, en professionell hacker som är en otrolig researcher.

Flickan som lekte med elden

I den andra delen i serien, i Flickan som lekte med elden, hittas en journalist och hans researchpartner mördade. Spåren pekar på att Lisbeth Salander är skyldig men Mikael Blomkvist misstänker att man försöker sätta dit henne. I stället tror han att dödsfallen är kopplade till en traffickingoperation ledd av den ökände gangstern Zala.

Luftslottet som sprängdes

Luftslottet som sprängdes är den sista delen i Millenium. Boken har filmatiserats både i Sverige och USA.

Denna bok handlar om Lisbeth Salander och hennes pappa som är svårt skadade och tas in på akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Lisbeth ställs också inför rätta för ett dubbelmord samtidigt som Mikael Blomkvist publicerar ett reportage som ger henne upprättelse. Reportaget skakar också om regeringen och säkerhetstjänsten.

Deckarserien lever vidare som fristående fortsättning i bok och som film

Stieg Larssons deckarserie lever vidare i både en fristående fortsättning i bokform och i filmer.

Fjärde fristående bok – Det som inte dödar oss

När Stieg avled hade han till stor del skrivit en fjärde bok i serien. Den gavs aldrig ut och i stället fick författaren David Lagercrantz i uppdrag av förlaget Norstedts att skriva en fjärde fristående bok som en fortsättning till deckarserien Millenium. Boken fick titeln Det som inte dödar oss och gavs ut 2015.

Film – Män som hatar kvinnor

Filmen Män som hatar kvinnor är en svensk thriller från 2009 regisserad av Niels Arden Oplev. I rollerna kan vi bland annat se skådespelare som Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre och Sven-Bertil Taube.

Thrillern hade svensk biopremiär den 25 februari 2009 och baserar sig på Stieg Larssons roman med samma namn. Män som hatar kvinnor fick 2010 års guldbagge för Bästa Film.

Film – Flickan som lekte med elden

Uppföljaren, Flickan som lekte med elden, hade biopremiär den 18 september 2009. Filmen regisserades av Daniel Alfredson och i rollistan finns Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Per Oscarsson och Georgi Staykov med flera.

Film – Luftslottet som sprängdes

Den tredje thrillern, Luftslottet som sprängdes, regisserades även den av Daniel Alfredson. Rollerna spelades bland annat av Michael Nyqvist, Noomi Rapace och Hans Alfredsson. Filmen hade biopremiär den 27 november 2009.

Stieg Larsson-priset

Förlaget Norstedts har tillsammans med Stieg Larssons pappa Erland Larsson och Stiegs yngre bror Joakim Larsson instiftat ett särskilt pris, Stieg Larsson-priset. Det delas årligen ut sedan 2009 till personer och organisationer som visat betydelse för främjande av demokrati och mänskliga rättigheter.

Vem var Stieg Larsson?

Stieg Larsson hette egentligen Karl Stig-Erland Larsson och föddes 1954 i Skelleftehamn. Han var journalist och författare men avled hastigt 2004 i en hjärtinfarkt. Han blev efter sin död känd för sin romansvit Millennium-serien som också filmatiserades både i Sverige och USA.

Under sin uppväxt bodde Stieg hos sin morfar i lilla byn Bjursele. Hans morfar antas tidigare ha varit internerad i det norrbottniska interneringslägret Storsien, senare kallat för ett arbetsläger. Det sägs att Stieg Larssons arbete mot diskriminering, rasism och högerextremism har påverkats av morfaderns erfarenhet av detta.

Något mer som uppges ha format författarens skrivande om kvinnovåld är en upplevelse från när han var 15 år. Han såg då en flicka i sin egen ålder våldtas vilket gav honom ett plågsamt minne.

När morfadern dog flyttade Stieg hem till sina föräldrar i Umeå. Redan som 16-åring flyttade han hemifrån och träffade två år senare sin livskamrat Eva Gabrielsson på ett möte för Förenade FNL-grupperna.

Engagerad för socialism och mot rasism och högerextremism

Stieg var med och grundade tidskriften Expo där han var chefredaktör. Som journalist och person var han känd för sitt politiska och journalistiska engagemang för socialism och emot rasism och högerextremism.

Han var i mitten av 1980-talet också delaktig i uppbyggandet av projektet Stoppa Rasismen. Tillsammans med Anna-Lena Lodenius inledde han 1988 en av de största kartläggningarna av organiserad rasism någonsin i Sverige. Denna kartläggning fick ligga till grund för boken Extremhögern som de skrev tillsammans och som gavs ut 1991.

Det sägs att Stieg misstänkte inblandning av den svenska extremhögern i Palmemordet och att han ägnade en del tid åt att undersöka mordet.