Sofie Sarenbrandt – författare och journalist

En av våra stora deckardrottningar är Sofie Sarenbrant. Hon debuterade som författare 2010 med boken Vecka 36 ur hennes första bokserie, Brantevik. Allra mest känd är hon för sin fängslande deckarserie om kriminalinspektör Emma Sköld som har sålts i över fem miljoner exemplar i femton länder.

Årets svenska deckarförfattare 2019, 2020 och 2022

Författaren Sofie Sarenbrant vann det prestigefulla priset Årets svenska deckarförfattare både år 2019, 2020 och 2022. Hon har även vunnit Stora e-bokspriset med böckerna Syndabocken och uppföljaren Skamvrån.

Böcker skrivna av författare Sofie Sarenbrandt

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Sofie Sarenbrant i kronologisk ordning.

BoktitelUtgivningsårFörlagInformation
Vecka 362010DammBrantevik del 1
I stället för dig2011DammBrantevik del 2
Vila i frid2012Damm förlagEmma Sköld del 1
Andra andningen2013Damm förlagEmma Sköld del 2
Visning pågår2014Damm förlagEmma Sköld del 3
Avdelning 732015Massolit förlagEmma Sköld del 4
Tiggaren2016Bookmark förlagEmma Sköld del 5
Bakom din rygg2017BookmarkAngelina Silver del 1
Syndabocken2019Bookmark förlagEmma Sköld del 6
Skamvrån2019Bookmark förlagEmma Sköld del 7
Mytomanen2020Bookmark förlagEmma Sköld del 8
Skyddsängeln2021Bookmark förlagEmma Sköld del 9
Munkavle2021Bookmark 
Själsfränden2022Bookmark förlagEmma Sköld del 10
Mira & Månen: En vän för livet2022Bookmark förlag 

Brantevik-serien

Brantevik är den första bokserien som Sofie Sarenbrant skrev och består av de två böckerna Vecka 36 och I stället för dig.

Serien handlar om de två bästa vännerna Johanna och Agnes som båda är gravida. Efter en karaokekväll försvinner Agnes. Vi får även följa Agnes dotter Nicole som försöker ta reda på vad som egentligen hände den där kvällen i Brantevik.

Vecka 36

De bästa vännerna Johanna och Agnes är gravida båda två och kommer inom bara några veckor att bli mammor. De bestämmer sig en kväll för att gå till den lokala hamnkrogen för att sjunga karaoke.

Något går fruktansvärt fel och Agnes försvinner. Polis och media försöker lösa mysteriet som tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas på en strand.

I stället för dig

Det har gått sexton år sedan Nicoles mamma Agnes försvann. Agnes hade hållits inlåst och fött en pojke i en mörk källare. Direkt efter födseln slets pojken ur hennes armar och ingen vet var han tog vägen.

Nicole beger sig till Brantevik för att ta reda på vad som hände med hennes bror.

Populär bokserie om kriminalinspektör Emma Sköld

Mest känd är författaren för succéserien om kriminalinspektör Emma Sköld. Serien som är både fängslande och samhällsaktuell har nått stora framgångar. Författaren ville gå ifrån den stereotypa bilden av en polis som deprimerad och alkoholiserad. I stället skapade hon karaktären Emma, en ung och ambitiös kvinna.

Vila i frid

Boken Vila i frid är den första boken i serien om kriminalinspektör Emma Sköld.

På en spa-anläggning hittas först en känd skådespelerska medvetslös. Sedan upptäcks ett äldre par döda i ett av rummen och därefter hittas ytterligare en person död i de varma källorna utomhus. Emma Sköld från Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in det mystiska fallet som först såg ut att vara ett rutinfall.

Andra andningen

Emma Sköld har en ledig dag men är och tittar på Stockholm Marathon där hennes syster Josefin springer loppet. Utanför Stadion faller en man ihop, men hans liv går inte att rädda.

En livlös kvinna upptäckts också vid vattnet vid Rålambshovsparken. Det råder inga tvivel om att kvinnan har bragts om livet.

Visning pågår

Boken Visning pågår blev 2015 den mest sålda deckarpocketen i Sverige.

Efter en husvisning hittas pappan i huset död, av sin sexåriga dotter Astrid. Mordvapnet är familjens köksknivar och Emma Sköld misstänker hustrun som gärningsman. Bostadsområdet verkar idylliskt och välmående men i samband med fler husvisningar sker fler mord.

Avdelning 73

Efter fem månader i koma vaknar kriminalinspektör Emma Sköld på intensiven. Hennes sista minne är att hon åkte till stallet för att rida efter att ha lämnat sin fyra veckor gamla dotter.

Samtidigt som Emma har legat i koma har hennes sambos tidigare flickvän tagit över rollen som mamma och trivts i rollen allt för väl. I ett försök att framtvinga minnen blir Emma alltmer övertygad om att ett brott har begåtts.

Tiggaren

Boken Tiggaren blev 2017 årets näst mest sålda deckarpocket. Den här boken tar vid där Avdelning 73 slutar men kan läsas som en fristående del.

I Tiggaren uppstår misstankar om att det finns en psykopatisk seriemördare lös när flera tiggare hittas döda i Stockholm. Ganska snart visar det sig i stället vara en kallt beräknad plan på strukturell nivå.

Syndabocken

Syndabocken blev 2018 årets mest lyssnade ljudbok på Storytel.

Genom Bromma drar en inbrottsvåg fram och tjuvarnas metoder blir allt värre. Idyllen i bostadsområdet skakas om när ett villainbrott går snett och en tonårspojke mördas. Emma Sköld kopplas in i fallet och misstankarna dras mot familjens städerska.

Skamvrån

I Bromma lägger sig en flicka på en spårvagnsräls och inväntar tåget. I skogen i en helt annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav.

De känner inte varandra men de har något gemensamt. Emma Sköld har bråttom att hitta sambandet innan det är för sent.

Mytomanen

Mytomanen blev årets mest lyssnade bok på Storytel 2020.

En pojke hittas död i Ålstensskogen efter en orienteringsdag i skolan. Kroppen är illa tilltygad och misstankarna går till ett ungdomsgäng som har knivrånat jämnåriga.

Emma Sköld behöver lösa mordet innan fler blir offer för mördaren. Samtidigt verkar hennes kollegor dölja något.

Skyddsängeln

Skyddsängeln blev årets mest lyssnade bok på Storytel 2021.

Påsken närmar sig och det har gått sju månader sedan Emma Skölds kollega försvann spårlöst innan en rättegång. Emma får ta tag i ett oförklarligt mord där en äldre man hittas död på ett ödelagt mentalsjukhus. Hans identitet får Emma att vilja lösa fallet.

Själsfränden

Deckaren Själsfränden blev 2022 sommarens mest lyssnade ljudbok på samtliga streamingtjänster.

Emma Sköld får syn på en kvinna med ett spädbarn i famnen som balanserar på fel sida om räcket på Västerbron. Hur ska Emma hindra henne från att hoppa?

Munkavle

När Sofie medverkade som sommarvärd för Sommar i P1 2020 hyllades hon mycket för sina mycket utlämnande vittnesmål om konsekvenserna av de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn.

Medverkan och stödet hon fick av lyssnarna bidrog till att hon färdigställde en självbiografisk text som hon hade påbörjat många år tidigare. Resultatet blev boken Munkavle.

Triologi om Angelina Silver

Boken Bakom din rygg är en psykologisk thriller och första delen i en ny trilogi om Angelina Silver. Deckarserien handlar om tre frisörer på Östermalm och än så länge är det bara första delen som har publicerats.

Bakom din rygg

Angelina börjar jobba på Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne vilket får kollegan Jenny att bli svartsjuk. Hon vill ta reda på vem Angelina egentligen är och vad som döljer sig bakom hennes perfekta fasad.

En av salongens kunder hittas samtidigt mördad och ytterligare ett dödsfall sker. Det utvecklas till ett farligt psykologiskt spel och misstankar uppstår som växer sig allt starkare.

Mira & Månen: En vän för livet

Under hösten 2022 debuterade Sofie även som barnboksförfattare. Hennes första barnbok är hästboken Mira & Månen: En vän för livet. Boken skildrar både utanförskap och svårigheter med att försöka passa in och vänder sig till barn i åldern 9-12 år.

Läsaren får följa flickan Mira och hur en ponny kan bli ens allra bästa vän och spela en stor avgörande roll för att ta sig igenom vardagen.

Vem är Sofie Sarenbrandt?

Sofie Sarenbrant är född 1978 i Stockholm och är författare och journalist. I gymnasiet läste hon medieprogrammet och började sedan arbeta som journalist. Sofie har bland annat arbetat för både Veckorevyn, Expressen, Friskispressen och Amelia.

Sofie Sarenbrant älskar själv att läsa deckare. Hon gillar också variation med en roman eller en bok baserad på en sann historia och läser gärna svenska författare.

I sina böcker tycker författaren om att spegla samtiden och belysa viktiga och svåra samhällsfrågor. Det kan vara saker som är svåra att prata om och i vissa fall är lite tabubelagt.