Maria Lang – Sveriges första deckardrottning

retro detective desk

För den som är en inbiten älskare av deckarlitteratur, kan Maria Langs namn knappast ha undgått kännedom. Som en av Sveriges mest framstående deckarförfattare, spelade Lang en avgörande roll i formandet av den tidiga svenska deckarkulturen. Med en blandning av skarpsinniga intriger, fängslande karaktärer och oemotståndlig prosa har Lang blivit en fixstjärna i den svenska litteraturhistorien.

I det tidiga 1900-talet var deckargenren i Sverige fortfarande i sin linda. När Maria Lang debuterade 1949 med ”Mördaren ljuger inte ensam” markerade det början på en ny era inom svensk deckarlitteratur. Hon är ofta känd som Sveriges första ”drottning av detektivromaner”, och i en tid när deckargenren var mansdominerad banade Maria Lang väg som en av de första framträdande kvinnliga deckarförfattarna i Sverige.

Kvinnan bakom pseudonymen: litteraturvetare och lärare

Dagmar Lange föddes i Västerås 1914, även om hon genom sitt författarskap senare skulle bli känd som just Maria Lang. Pseudonymen ”Maria Lang” var en subtil lek med hennes riktiga namn som ett sätt att bevara en del av sin identitet, samtidigt som hon skapade en distinkt författarprofil.

Dagmar, eller Maria, var inte bara begåvad med penna i hand. Hon hade en djup passion för litteratur och akademiska studier, vilket ledde henne till Uppsala universitet. Där fördjupade hon sin kunskap inom litteraturens värld, vilket slutligen resulterade i en doktorstitel i litteraturvetenskap.

Efter sin tid i Uppsala flyttade Maria till Stockholm, där hon tog upp en tjänst som gymnasielärare. Denna position tillät henne att dela sin passion för litteratur med unga sinnen, inspirera nästa generation och kanske även dra nytta av sina egna erfarenheter för att skapa ännu mer spännande berättelser.

Trots de krav som yrket som lärare ställde på henne, var Maria Langs passion för att skriva oböjlig. Hon tillbringade otaliga timmar vid sitt skrivbord, vilket resulterade i några av de mest älskade och framstående verk inom den svenska deckarlitteraturen. Totalt skulle hon komma att författa 42 kriminalromaner, fyra ungdomsdeckare, en novellsamling och en memoar.

Maria Lang böcker

Genom sina berättelser introducerade Lang läsare till det fiktiva samhället Skoga, som påminner om Nora där hon levde större delen av sitt liv. Maria Langs deckare speglar ofta samhällets normer och värderingar under 1900-talets mitt. Genom att inkludera teman som kärlek, svartsjuka, vänskap och hämnd erbjuder hennes berättelser en insiktsfull skildring av den tidsperiod hon levde och verkade i.

TitelUtgivningsårFörlagInformation
Mördaren ljuger inte ensam1949NordstedtsFilmatiserad 2013
Farligt att förtära1950Nordstedts 
Inte flera mord1951NordstedtsFilmatiserad 2013
En skugga blott1952Nordstedts 
Rosor, kyssar och döden1953NordstedtsFilmatiserad 2013
Tragedi på en lantkyrkogård1954NordstedtsFilmatiserad under titeln ”När mörkret faller” 1960, samt 2013
Se döden på dig väntar1955Nordstedts 
Mörkögda augustinatt1956Nordstedts 
Kung Liljekonvalje av dungen1957NordstedtsFilmatiserad under titeln ”Ljuvlig är sommarnatten” 1961, samt 2013
Farliga drömmar1958NordstedtsFilmatiserad 2013
Ofärd i huset bor1959Nordstedts 
Vår sång blir stum1960Nordstedts 
Att vara kvinna1961Nordstedts 
En främmande man1962Nordstedts 
Tre små gummor1963NordstedtsHistorisk deckare, utspelas 1929
Siden sammet1964Nordstedts 
De röda kattorna1965Nordstedts 
Svart sommar1966Nordstedts 
Vitklädd med ljus i hår1967Nordstedts 
Ingen returbiljett1968Nordstedts 
Intrigernas hus1969Nordstedts 
Staden sover1970Nordstedts 
Mördarens bok1971Nordstedts 
Vem väntar på värdshuset?1972Nordstedts 
Vi var tretton i klassen1973Nordstedts 
Det är ugglor i mossen1974Nordstedts 
Dubbelsäng i Danmark1975Nordstedts 
Körsbär i november1976Nordstedts 
Arvet efter Alberta1977Nordstedts 
Camilla vid skiljevägen1978Nordstedts 
Svar till Ensam Eva1979Nordstedts 
Inga pengar till Vendela1980Nordstedts 
Gullregn i oktober1981Nordstedts 
Docka vit, Docka röd1982Nordstedts 
Fyra fönster mot gården1983Nordstedts 
Använd aldrig arsenik1984Nordstedts 
Klappa inte katten1985Nordstedts 
Dödligt drama på Dramaten1986Nordstedts 
Ånglok 16 på fel spår1987Nordstedts 
Tvillingen i spegeln1988Nordstedts 
Flyttbil försvunnen1989Nordstedts 
Se Skoga och sedan…1990Nordstedts 
Ögonen1964NordstedtsNovellsamling
Akta dej, Katja!1971NordstedtsUngdomsdeckare
Hjälp mej, Katja!1972NordstedtsUngdomsdeckare
Jan och Katja jagar jultomten1975NordstedtsUngdomsdeckare
Jan och Katja jagar en kista1976NordstedtsUngdomsdeckare
Vem är du? Dagmar Lange eller Maria Lang1985NordstedtsMemoar
Lista över Maria Lang böcker

Maria Lang filmer

Maria Langs litterära framgångar har inte enbart stannat på boksidorna; de har även tagit steget till både den stora och lilla skärmen. Under åren har flera av hennes berättelser blivit omvandlade till filmer och TV-serier, vilket har gett dem en ny dimension och introducerat dem för ett ännu bredare publik där de som inte är läsare ändå med stor sannolikhet har sett en Maria Lang film.

Bland de mest framstående filmatiseringarna kan vi nämna de som producerades under 2010-talet. Mellan 2013 och 2014 släpptes en rad filmer baserade på hennes verk på TV4, som exempelvis ”Mördaren ljuger inte ensam”, ”Inte flera mord” och ”Rosor, kyssar och döden”. Dessa filmer var del av en serie som hade det gemensamma temat att utspelas i 1950-talets Sverige, vilket gav en nostalgisk touch och erbjöd en trogen skildring av den era då böckerna skrevs. Skådespelarna, bland dem Ola Rapace som den karismatiske detektiven Christer Wijk, levererade övertygande framträdanden som bidrog till filmernas framgång.

Här är en närmare titt på några av de filmer som producerades under detta år:

Mördaren ljuger inte ensam (2013)
Regisserad av Birger Larsen, utspelas filmen, precis som boken, under en midsommarhelg på 1950-talet. En grupp vänner samlas för att fira, men festligheterna får ett abrupt slut när en av gästerna hittas död. Polisen Christer Wijk kallas in för att lösa mysteriet.

Inte flera mord (2013)
Denna film, regisserad av Peter Schildt, följer återigen polisen Christer Wijk när han kallas in för att lösa ett mord i samband med ett bröllop. Handlingen kretsar kring svartsjuka, kärlek och hämnd.

Rosor, kyssar och döden (2013)
Under ledning av Daniel di Grado möter vi en annan sida av Skoga, med studentfester, sommarromanser och givetvis, mord. Polisen Wijk måste än en gång klura ut vem som står bakom de dödliga händelserna.

Kontrovers i deckarnas modernisering

En av Maria Langs stora inspirationer var de deckarklassiker som skrevs av författare som Agatha Christie – välskrivna, mysiga, och inte alls drivna av de sex- och våldsbrott som ofta förekommer i modern kriminallitteratur. Lang höll även denna filosofi som sin levnadskompass, vilket i slutändan skulle leda till hennes fall i svenska deckarvärlden. Till exempel lämnade hon sin plats i Svenska Deckarakademin 1973 när amerikanske Richard Neelys roman ”Min vän Walter” vann akademins pris, då hon tyckte att verklighetens våldsbrott inte var passande under kategorin underhållning.

Denna ovillighet att öppna sig för den moderniserande deckargenren ledde i slutändan till att Maria Lang föll bort från deckarvärldens stora scen. Trots att hon idag är ihågkommen som en av deckarsveriges första största hjältar så toppar hon inte längre listorna. Men för den som söker efter mysiga mordgåtor där ledtrådarna bubblar under ytan så är hennes klassiker den perfekta läsningen, än idag.

, ,