Fredrik Backman – författare, skribent och krönikör

Författaren Fredrik Backman debuterade med boken En man som heter Ove 2012. En bok som blev en riktig succé tillsammans med flera av hans andra böcker, varav flera har filmatiserats.

Även internationellt har författaren gjort stora framgångar. Så mycket som sex av hans böcker har nått New York Times bästsäljarlista och filmen En man som heter Ove blev Oscarsnominerad.

Böcker skrivna av författare Fredrik Backman

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Fredrik Backman i kronologisk ordning.

BoktitelUtgivningsårFörlagInformation
En man som heter Ove2012Forum bokförlag 
Saker min son behöver veta om världen2012Forum bokförlag 
Min mormor hälsar och säger förlåt2013Forum bokförlag 
Britt-Marie var här2014Partners in Stories 
Björnstad2016Piratförlaget 
Vi mot er2017Forum bokförlag 
Och varje morgon blir vägen hem längre och längre2017Forum bokförlagNovell
Ditt livs affär2017Forum bokförlagNovell
Folk med ångest2019Forum bokförlag 
Vinnarna2021Forum bokförlag 

En man som heter Ove

Debutromanen, En man som heter Ove är en underhållningsroman med mycket humor. Den gjorde stor framgång, filmatiserades och sattes även upp på teater.

Ove är 59 år och upplevs av grannarna som en bitter och vresig ordningsman. Egentligen finns det en historia och sorg bakom denna man.

När det flyttar in nya grannar i radhuset mittemot råkar de förstöra Oves brevlåda. Det utspelar sig flera händelser fyllda med både komiska och hjärtevärmande inslag efter Oves reaktion.

Saker min son behöver veta om världen

Även den andra boken av Fredrik Backman, Saker min son behöver veta om världen, blev succé och sattes också upp på teater och filmatiserades.

Många föräldrar kan känna igen sig i denna bok där författaren försöker förklara världen för en tvååring. Han träffar precis rätt angående småbarnsföräldrars alla ängsligheter, svagheter och misslyckanden som förälder. Mycket beskrivs med komisk ton men det finns också kapitel där vi får läsa om uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar.

Min mormor hälsar och säger förlåt

Elsa är sju år och kan uppfattas som störig då hon inte är som alla andra sjuåringar. Hennes bästa vän är mormor som tidigare arbetade som kirurg men som nu verkar galen. Det kan handla om allt från att skjuta på oanmälda besökare med paintballgevär till att köra bil utan körkort och mycket annat.

Mormor blir sjuk och får veta att hon är döende. Elsa får då en serie av brev där mormor ber om ursäkt och breven ska delas ut till olika grannar. Elsa får träffa på alla typer av människor och får mer och mer veta sanningen om sin mormor.

Britt-Marie var här

Britt-Marie är 63 år och har precis lämnat ett 40-årigt äktenskap och ett liv som hemmafru. Det enda jobb hon kan få är som fotbollstränare för ett ungdomslag i Borg och hon avskyr fotboll. Mitt i allt detta blir hon utbjuden på en dejt av en polis.

Björnstad

Peter, som är ett före detta hockeyproffs, flyttar hem till Björnstad för att bygga upp ett lovande juniorlag i hockey. Här finns också Mira som slits mellan en advokatkarriär och ett liv som fru och mamma.

I boken får vi även en inblick i den odödliga vänskapen mellan 15-åriga flickor och ett gäng 17-åriga pojkar som spelar hockey och som försöker leva upp till alla förväntningar på bra resultat. Ett allvarligt brott sker men hur långt är föräldrarna redo att gå för att skydda sina barn?

Vi mot er

Boken Vi mot er är en fristående uppföljare av boken Björnstad.

Det har gått några månader efter den fruktansvärda händelsen i Björnstad. Vännerna Maya och Ana försöker lämna omvärlden bakom sig och njuta av sommaren på en gömd ö. Ingenting blir som de hoppas.

Mellan Björnstad och grannstaden Hed växer rivaliteten som exploderar när städernas hockeylag möts. Mitt i allt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet.

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre

Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. De sitter på en bänk och pratar när farfar börjar minnas tillbaka till hur det var att förälska sig i farmor. Han tänker också på hur svårt det var att förlora henne och fruktar den dag då han inte längre kan minnas henne.

Minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah måste snart göra det svåra i att ta farväl.

Ditt livs affär

Författaren ger en berättelse som väcker tankar kring vad våra liv betyder för oss, tiden vi lever fram tills vi dör och minnena vi lämnar efter oss.

Det är natten före julafton på ett sjukhus där en grå kvinna kommer gåendes i korridoren med en pärm. På sjukhuset får vi möta några patienter och till julafton kommer en av patienterna att ha lämnat jordelivet.

Folk med ångest

Vi får i denna bok följa med i en komedi av ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. En misslyckad bankrånare låser in sig och håller gisslan med bland annat en höggravid kvinna, en sorgsen tant, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär och en överentusiastisk fastighetsmäklare.

Rånaren ger till slut upp och släpper gisslan. När polisen stormar lägenheten är rånaren borta.

Vinnarna

Boken Vinnarna är en fristående uppföljare av boken Björnstad och Vi mot er.

Det har gått två år sedan det hände. Alla har försökt gå vidare men staden lever med både våld och sorg i hjärtat. En ny storm tar fart och slutar med en eld. Boken tar upp stora frågor, som vad vi är redo att offra för att skydda någon.

Film och tv-serie

Boken En man som heter Ove blev också en enorm filmsuccé 2022 med Tom Hanks i huvudrollen. Filmen med regi av Emma Bucht går under namnet A Man Called Otto.

Även boken Britt-Marie var här har filmatiserats och hade premiär 2019. Rollen som Britt-Marie spelades av Pernilla August och regissör var Tuva Novotny.

På HBO Nordic hade tv-serien Björnstad premiär 2020 i regi av Peter Grönlund och sedan kom tv-serien Folk med ångest på Netflix 2021, regisserad av Felix Herngren.

Vem är Fredrik Backman?

Författaren Fredrik Backman föddes 1981 i Stockholm och är uppvuxen i Helsingborg. Han studerade religionsvetenskap men avbröt studierna och började jobba som truckförare.

Sedan arbetade Fredrik som skribent varav han först var krönikör för tidningen Xtra från Helsingborgs Dagblad och därefter på Moore Magazine. Efter sin tid där började han frilansa och skriva åt Metro.

Han har även bloggat en hel del. Bland annat har han skrivit i Bröllopsbloggen på Veckorevyns webbplats och i Magazine Café på OS-bloggen, samt att han har drivit en egen blogg, Någons farsa.