Klassiska böcker

Vad är det som gör en bok till en klassiker? Finns det olika typer av klassiska böcker? Vem bestämmer vad som är en klassiker? Läs vidare för att få svaren på dessa frågor.

Vad är en klassiker?

En klassiker är kort förklarat en bok som läses och älskas över många generationer. Ofta handlar det om tidlösa berättelser som behandlar universella frågor såsom liv, död, och kärlek – det vill säga ämnen som är igenkännande för alla typer av människor. Klassiker har typiskt sett också en hög språklig kvalité, och är oftast äldre böcker.

Klassiska böcker lärs ofta ut om i skolan, så vare sig man är en bokkännare eller inte så har man säkert läst åtminstone en. Det finns generella klassiker, men även klassiker inom specifika genrer, så som fantasy, dystopisk litteratur eller pjäser.

Det finns inget särskilt råd som bestämmer vilka böcker som ska vara klassiker eller inte. Däremot har utbildningsnämnder och andra akademiska institutioner stort inflytande över vad som lever kvar, då det är de som bestämmer vilka verk som ska läras ut om i skolan.

Typiska klassiker:

  • Hamlet – William Shakespeare (1603)
  • Stolthet och Fördom – Jane Austen (1813)
  • Brott och Straff – Fyodor Dostoyevsky (1866)

Vad menas med en modern klassisk bok?

Det finns en litterär diskussion om huruvida det finns ”moderna klassiska böcker”. De som argumenterar för en sådan genre menar att människor som lever efter andra världskriget har en fundamentalt annorlunda bild av världen än de som levde före den.

För det första har många fler fått större förståelse för politiska system, för demokrati i kontrast till diktatur, och hur makten att ha en röst kan påverka vårt samhälle. I respons har den dystopiska genren vuxit fram för att lära oss tänka mer kring politiska maktspel, industrialisering, och kolonisering.

Ett annat exempel är science fiction. Även om man studerade astronomi redan innan världskrigen så är det först på 1950-talet som rymdresor till månen blir en verklighet. Därefter kunde författare utvidga den spekulativa litteraturen kring vårt universum.

Moderna klassiker:

  • The Handmaid’s Tale – Marget Atwood (1985)
  • Flugornas Herre – William Golding (1954)
  • To Kill A Mockingbird – Harper Lee (1960)

Svenska klassiska böcker

Det finns även många kända svenska klassiska böcker och författare. De kanske mest kända inkluderar Selma Lagerlöf och Vilhelm Moberg, men det finns ett urval andra författare som hör till kategorin. Svenska klassiska böcker handlar ofta om resor och äventyr, och dessutom ofta ur en fattigmans perspektiv.

Svenska klassiker:

  • Gösta Berlings Saga – Selma Lagerlöf (1891)
  • Utvandrarna – Vilhelm Moberg (1949)
  • Röde Orm – Frans G. Bengtsson (1941)
  • Mio Min Mio – Astrid Lindgren (1954)

Morgondagens klassiska böcker

Värt att fundera på är vilka av våra nutida litterära verk som kommer att gå in i historien som klassiska böcker. Ett antal kända verk som ligger inom rimlighetsramen är Paulo Coelhos filosofiska verk ”Alkemisten”, J.K. Rowlings sagor om Harry Potter, eller varför inte svenske Jonas Jonasson populära verk ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”?

Om du fick bestämma, vilka moderna böcker ska stå på listan om klassiska böcker om hundra år?