Böcker & Läsning

Gillar du att läsa eller lyssna på böcker? Kanske vill du börja läsa mer? Att läsa ger många fördelar, och det finns studier som visar att sömnen blir bättre om man lägger ifrån sig mobilen och istället läser en bok på kvällen.

Pappersbok, e-bok eller ljudbok?

Föredrar du att lyssna på böcker eller läsa i pappersformat? Kanske har du en surfplatta med en app för e-böcker? Fördelen idag är att du kan välja hur du tar del av en berättelse. Ute på promenad kan det vara härligt att ha en ljudbok i öronen, och på stranden är det smidigt att läsa en pocketbok i solen.

Välja ljudbokstjänst

Storytel, Nextory och Bookbeat är tre kända ljudbokstjänster. Tjänsterna har även ett stort utbud av e-böcker. Du kan passa på att testa tjänsterna gratis i 30 dagar. Ibland kan du även ta del av rabattkoder och erbjudanden i till exempel poddar.

Vilken tjänst som är bäst beror på dina preferenser. Kolla på saker som bindningstid, utbud och högsta antal enheter du får vara inloggad på. Du ska känna att det är enkelt att navigera i appen, snabbt kunna få tips på bra böcker och spara titlar som du vill läsa eller lyssna på senare. Själva spelaren behöver också vara lätt att hantera.

Många tjänster erbjuder läsning och lyssning offline. Det gör att du kan ladda ner en bok och lyssna på flygplanet eller andra tillfällen när du inte har tillgång till nätet.

Deckare

Självklart kan vi inte driva en sajt som heter Deckarakademin.org utan att prata om deckare! Sverige har många välkända deckarförfattare och vi svenskar verkar älska att ta del av spänningen i en riktigt spännande bok. Deckare toppar ofta listorna över de mest sålda böckerna.

Vad är deckare?

Deckare är en genre av böcker, ibland även kallat kriminallitteratur eller kriminalberättelse. Handlingen kretsar kring någon form av brott, inte sällan mord. Det är vanligt att författaren skapar spänning kring mysteriet om vem som har begått mordet, eller vem som ska bli offer och när. Huvudpersonen brukar vara någon som försöker ta reda på mer om brottet, till exempel en polis eller journalist. Men deckaren kan också utgå från brottslingens perspektiv.

Tips: Bästa deckarna under det senaste decenniet

Varför heter det deckare?

Ordet deckare kommer från detektivroman. Andra synonymer till deckare är bland annat kriminalroman, thriller, spänningsroman, detektivhistoria och polisroman.

Kända deckarförfattare i Sverige

Sverige utmärker sig inom deckargenren. Många deckare av svenska författare har blivit översatta till andra språk och även filmatiserade. Här är en lista över några av de mest kända svenska deckarförfattarna:

Populära deckare 2022

Bland de mest populära deckarna 2022 hittar vi både nya titlar och mer klassiska deckare som har några år på nacken. Vill du ha inspiration till läsning? Här listar vi de deckare som blev nominerade till Svenska Deckarakademins pris 2021:

  • Pestön – Marie Hermanson
  • Fädernas missgärningar – Åsa Larsson (Årets bästa kriminalroman 2021)
  • Mord enligt manus – Dennis Magnusson
  • Polcirkeln – Liza Marklund
  • Benvittring – Johan Theorin

Nominerade i kategorin Deckare översatta till svenska:

  • När kungen dör – Elina Backman
  • Arktiska nätter – Giles Blunt
  • Äppelmannen – Anne Mette Hancock
  • Flickan vid bron – Arnaldur Indridason
  • Återträffen – Guillaume Musso (Årets bästa översatta kriminalroman 2021)