Årets 10 bästa deckare

Camilla Läckberg
Camilla Läckberg finns med på listan över årets bästa deckare, i en författarduo med Henrik Fexeus. FOTO: Magnus Ragnvid / Pressbild

Vilka är de mest populära deckarna just nu? Vi tar en titt på 10 riktigt bra kriminalromaner som toppat listorna under 2022.  

Här följer tips på några av de mest lästa deckarna 2022. Självklart finns det ett stort antal fler titlar bland årets bästa deckare, men dessa har toppat listorna över bäst sålda deckare på flera håll. Listan är utan någon inbördes ordning.  

Tala med de döda – Anna Jansson  

Anna Jansson är tillbaka med del fyra i sin deckarserie Bergslagens blå. Kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen måste lösa ett mystiskt fall efter att en 9-årig flickas skelett hittas i en grotta i ett naturreservat. Detta är en fängslande spänningsroman som toppat bästsäljarlistor under 2022.  

Obscuritas – David Lagercrantz 

Första boken i en ny deckarföljetong av David Lagercrantz. Författaren är idag en av Sveriges mest kända, inte minst tack vare Millenium-böckerna. Även utomlands har Lagercrantz nått stora framgångar och har legat som bästsäljare på The New York Times. Obscuritas bjuder som väntat på högklassig läsning som griper tag i en.  

Boken utspelar sig 2003 då USA nyss har invaderat Irak. Professor Hans Rekke ska tillsammans med polisen Micaela Vargas försöka lösa ett mord i Stockholm. Vad är egentligen sanning och vem är offer eller gärningsman? 

Kult – Camilla Läckberg och Henrik Fexeus 

Uppföljaren till boken Box och därmed den andra delen i deckarserien av Läckberg och Fexeus. Tillsammans har de skrivit ännu en bladvändare om Vincent och Mina, som tillsammans ska lösa vad som hänt när en liten pojke försvunnit från en förskola på Södermalm. Allt tyder på att fler barn snart riskerar att försvinna. 

Ett fynd att dö för – Anders De la Motte 

Den som vill ha en kombination av ett vackert Österlen och härlig spänning gör rätt i att läsa Morden på Österlen, där Ett fynd att dö för är bok nummer två i serien. Högsommar på Österlen i Skåne – då ett brutalt mord på en antikhandlare plötsligt chockar besökarna på en marknad.  

Fädernas missgärningar – Åsa Larsson 

Åsa Larsson skriver för sista gången om åklagaren Rebecka Martinsson. Fädernas missgärningar är nämligen den avslutande boken i en serie som består av totalt sex böcker. Debuten i serien, Solstorm, utkom redan 2003 och filmatiserades med Izabella Scorupco i huvudrollen.  

Uppföljarna heter Det blod som spillts, Svart stig, Till dess vrede upphör och Till offer åt Molok. Åsa Larssons deckarromaner är så populära att de blivit till en tv-serie kallad Rebecka Martinsson, precis som namnet på böckernas huvudperson. Den första säsongen är baserad på böckerna 2–5 i deckarserien.  

Vi rekommenderar att läsa serien från början om du inte redan gjort det för att få bästa möjliga upplevelse av Fädernas missgärningar som bjuder på nagelbitande spänning!   

I dina händer – Malin Persson Giolito  

14-årige Billy blir skjuten till döds på en lekplats i en förort. En stark berättelse om gängvåld och utsatthet. Vem är egentligen ansvarig för att det inte ska hända igen?  

Passageraren 06:20 – David Baldacci 

En ny deckarserie av bästsäljande författaren David Baldacci från USA. Passageraren 06:20 följer Travis Devine, en före detta ranger i amerikanska armén som idag jobbar inom finansbranschen på Manhattan. Plötsligt blir han involverad i att lösa ett terrorhot och hemligheter från hans förflutna kommer upp till ytan.  

Slukhål – Tove Alsterdal 

Det här är uppföljaren till succédeckaren Rotvälta som bland annat vann Glasnyckeln 2021 för bästa kriminalroman i Norden. Tove Alsterdal tar med läsarna på en engagerande litterär resa, med skickligt beskrivna miljöer och gott om spänning.  

Slukhål är fristående vilket betyder att du inte nödvändigtvis behöver ha läst första boken innan du dyker ner i den här. Huvudpersonen, Eira Sjödin, är polisassistent i Kramfors och redo att riskera allt för att lösa en utredning. Allt börjar med en död man som hittas vid ett ödehus långt inne i skogarna i Ångermanland. 

Andra sidan månen – Mari Ljungstedt  

Andra sidan månen är bok nummer två i Mari Jungstedts serie som knyter samman svensk och spansk polis. Hector Correa och Lisa Hagel måste samarbeta för att lösa ett mord på ett par – som blivit skoningslöst mördade i en badtunna på Höga Kusten. Vill du börja från början i serien, läs då första boken Innan solen kommer. 

Själsfränden – Sofie Sarenbrant 

Bok nummer tio (!) om kriminalinspektör Emma Sköld. Sofie Sarenbrant har attraherat många trogna läsare till sin populära deckarserie. I Själsfränden skriver hon gripande om en historia i Stockholm som börjar med att en kvinna med ett spädbarn i famnen riskerar att hoppa från Västerbron. Hur ska Emma Sköld kunna stoppa det från att ske? Boken är fristående.