Åsa Larsson – svensk författare och jurist

Åsa Larsson debuterade som författare med boken Solstorm 2003 ur den populära deckarserien om Rebecka Martinsson. Boken belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa debut. Hennes böcker har sålts i över 3,6 miljoner exemplar i Sverige men även sålts internationellt i 30 länder.

Årets författare 2006 och Svenska Deckarakademins pris 2021

För Åsas debutroman Solstorm mottog hon 2003 priset Debutant-diplomet till bästa debut från Svenska Deckarakademin. Året efter 2004 blev hennes nästa bok, Det blod som spillts, utsedd till Bästa svenska kriminalroman.

Hon blev 2006 Årets författare och år 2015 blev Åsa hedersledamot vid Norrlands nation.

2021 fick Åsa Larsson också Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman för den sista delen i serien om Rebecka Martinsson, boken Fädernas missgärningar. Svenska Deckarakademins motivering var: ”Med djup gestaltning och levande karaktärer avslutas en storartad serie.” Samma bok fick också Adlibrispriset samma år.

Året efter 2022 tilldelades hon det tyska deckarpriset Radio Bremen Krimipreis för romanerna om Rebecka Martinsson. Samma år fick Åsa även Crimetime Awards hederpris vid Bokmässan i Göteborg.

Böcker skrivna av författare Åsa Larsson

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Åsa Larsson i kronologisk ordning.

BoktitelMedförfattareUtgivningsårFörlagInformation
Solstorm 2003Albert Bonniers förlagRebecka Martinsson del 1
Det blod som spillt 2004Albert Bonniers förlagRebecka Martinsson del 2
Svart stig 2006Albert Bonniers förlagRebecka Martinsson del 3
Till dess din vrede upphör 2008Albert Bonniers förlagRebecka Martinsson del 4
Till offer åt Molok 2012Albert Bonniers förlagRebecka Martinsson del 5
NidstångenIngela Korsell2014Bonnier CarlsenPAX-serien
GrimmenIngela Korsell2014Bonnier CarlsenPAX-serien
MylingenIngela Korsell2015Bonnier CarlsenPAX-serien
BjäranIngela Korsell2015Bonnier CarlsenPAX-serien
GastenIngela Korsell2015Bonnier CarlsenPAX-serien
NäckenIngela Korsell2016Bonnier CarlsenPAX-serien
PestanIngela Korsell2016Bonnier CarlsenPAX-serien
VitormenIngela Korsell2017Bonnier CarlsenPAX-serien
MaranIngela Korsell2017Bonnier CarlsenPAX-serien
DraugenIngela Korsell2018Bonnier CarlsenPAX-serien
Fädernas missgärningar 2021Albert Bonniers förlagRebecka Martinsson del 6

Den populära serien om Rebecka Martinsson

Bokserien med karaktären Rebecka Martinsson har också filmatiserats med först skådespelerskan Izabella Scorupco i huvudrollen och senare Ida Engvoll och därefter Sascha Zacharias.

Solstorm

Åsa Larssons debutroman Solstorm gjorde succé och blev utnämnd 2003 till bästa debut från Svenska Deckarakademin.

Kriminalromanen inleds i Kiruna med att Kristallkyrkans och församlingens andlige ledare Viktor Strandgård hittas brutalt mördad. Mordoffrets syster Sanna ringer advokaten Rebecka Martinsson för att be om hjälp då polisen misstänker Sanna för mordet.

Rebecka beger sig tillbaka till bandomsstaden motvilligt och hemkomsten väcker starka känslor från hennes förflutna. Samtidigt vill våldsamma krafter, kopplat till mordet, tysta henne.

Det blod som spillts

Uppföljaren till Solstorm, Det blod som spillts, blev utsedd till Bästa svenska kriminalroman 2004.

Här har det gått nästan två år sedan mordet på den religiöse ledaren Viktor Strandgård. Polisinspektör Anna-Maria Mella utreder nu ett mord på prästen Mildred Nilsson och ser slående likheter med mordet på Viktor Strandgård. Rebecka Martinsson är nu sjukskriven och har svårt att minnas händelserna.

Svart stig

I boken Svart stig hittas en död kvinna i en fiskeark på Torneträsks is. Ögonen är stelfrusna och runt vristen syns en märklig bandformad brännskada.

Kirunapoliserna Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke undersöker dödsfallet tillsammans med Rebecka Martinsson. Men kvinnan på isen är inte det enda offret.

Till dess din vrede upphör

I boken Till dess din vrede upphör får vi följa Wilma Persson och Simon Kyrö under en dyktur i Vittangijärvi där de hittar ett flygplan. De verkar ha fått upp ettspår till en gammal hemlighet och mördas. Under mordutredningen blir polisinspektör Anna-Maria Mella hotad och kammaråklagare Rebecka Martinsson får besök av de döda.

Till offer åt Molok

Boken Till offer åt Molok inleds med att en björn skjuts ner i den lilla byn Lainio. I björnens mage finner man en människotumme. Några månader senare hittas en kvinna mördad i sitt hem.

Kammaråklagare Rebecka Martinsson upptäcker att kvinnans familj är mycket olycksbådad med många dödsfall. Här gäller det att hitta det rätta sambandet innan det inträffar fler dödsfall.

Fädernas missgärningar

Den sista och sjätte delen i serien om Rebecka Martinsson, Fädernas missgärningar, har tilldelats priset för Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Tack vare denna bok blev författaren även vinnare av Adlibrispriset 2021, i kategorin Deckare.

I den avslutande boken blir Rebecka Martinsson ombedd av den döende rättsläkare Lars Pohjanen att utreda ett preskriberat mord. Det är hans sista önskan och Rebecka sätter i gång med en mordutredning trots att hon är helt slutkörd och arbetstrött. Under utredningen hittar hon spår till sin egen familjehistorias mörka hemligheter.

PAX-serien

Förutom att skriva deckare har Åsa även skrivit PAX-serien för unga tillsammans med Ingela Korsell. Bilderna i bokserien är illustrerade av serietecknaren Henrik Jonsson.

PAX-böckerna är i genren urban fantasy och handlar om Viggo och Alrik som hamnar i ett stort drama i en blandning av hemliga bibliotek, monster och magi. Många av bokens företeelser, varelser och föremål har kopplingar till fornnordisk mytologi.

Vem är Åsa Larsson?

Åsa Larsson är född 1966 i Uppsala men uppvuxen i Kiruna. Hennes farfar är den kända skidåkaren och OS-guldmedaljören Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson.

Under uppväxten tillbringade Åsa somrarna i den lilla byn Kurkkio hos sin mormor. En tid som har betytt mycket för Åsa och hon ägnade mycket tid åt att skriva och rita. Som 14-åring gick hon med i Missionskyrkan och är idag passiv medlem.

När hon blev äldre flyttade hon till Uppsala och studerade juridik och arbetade sedan som skattejurist innan hon blev författare.

Vi har också kunnat höra Åsa som sommarvärd i Sveriges Radio P1 både 2006 och 2014 samt att hon har medverkat i programmet Sommarpratarna i SVT 2012.