Bästa deckare översatta till svenska 

Även om Sverige kryllar av skickliga svenska deckarförfattare finns det också många översatta deckare att upptäcka från utländska författare. Här ger vi tips på några av de mest lästa kriminalromanerna som blivit översatta till svenska från ett annat språk. Varje år delas dessutom pris ut till årets bästa översatta kriminalroman.  

Gone Girl (2013) – Gillian Flynn 

Sedan releasen 2013 har Gone Girl blivit översatt till 30 olika språk och även filmatiserats. Boken låg i topp på New York Times bestsellerlista åtta veckor i rad. Den har sålts i över två miljoner exemplar – helt enkelt en värdig titel att ha med på listan över bästa översatta deckare. Gone Girl är Gillian Flynns tredhe bok och handlar om paret Nick och Amy Dunne. En dag försvinner Amy och Nick blir misstänkt. Mer än så vill vi inte avslöja om du inte redan har läst den här succéthrillern eller sett filmen. 

Återträffen (2021) – Guillaume Musso 

Som en av världens bäst säljande författare är det ingen överraskning att Guillaume Musso finns med på listan över bästa till svenska översatta deckare. Hans böcker har blivit översatta till 40 språk. Återträffen är en deckare som bjuder på både spänning och djupa vänskaper. Den utspelar sig i Franska Rivieran, först år 1992 och sedan 2017. Som det går att gissa av titeln är det en återträff som äger rum – då en tragisk hemlighet riskerar att komma fram.  

En ovanligt torr sommar (1999) – Peter Robinson 

Peter Robinsons kriminalroman En ovanligt torr sommar har belönats med priser som Le Grand Prix de Littérature Policiére och Anthony Award. Deckaren utspelar sig i England, där ett kvinnoskelett upptäcks. Uppgiften att lösa gåtan med vem kvinnan är och hur hon dött går till överkommissarie Alan Banks och kriminalinspektör Annie Cabbot, som läsaren får följa i den här bladvändaren.  

Äppelmannen (2021) – Anne Mette Hancock 

Hon kallas ibland för Danmarks nya deckardrottning, Anne Mette Hancock. I Äppelmannen får läsaren följa journalisten Heloise som försöker ta reda på vad som hänt när en pojke spårlöst försvunnit från sin skola. Polisen Erik som har hand om fallet behöver snart hennes hjälp för att lösa gåtan.  

Darktown (2018) – Thomas Mullen 

Stephen King är en av många som har lovordat Darktown för sin spänning och underhållning. Mullens deckare innehåller en komplex historia som skildrar rasism, våld och korruption i USA:s sydstater. Thomas Mullen skriver skickligt och passionerat. Den här boken är helt enkelt ett måste på att-läsa-listan.  

Agatha Christie är världens mest sålda författare 

Agatha Christie har skapat historia med sina deckare och bör därför definitivt nämnas i det här sammanhanget. Den brittiska författaren föddes 1890 i södra England och dog 1976. Än idag är hon världskänd för böcker som Mordet på Orientexpressen, Huset på udden och Döden på Nilen. Under sin livstid skrev hon hela 66 deckare. Flera av Christies spännande böcker har också blivit till filmer.  

Förutom att vara världens mest bästsäljande författare, med hela 2 miljarder sålda böcker, är Agatha Christie också den mest översatta författaren någonsin. Hennes böcker har getts ut på över 100 språk! Naturligtvis är svenska ett av språken och vi bör därför räkna med Christies böcker på topplistan över de bästa översatta kriminalromanerna. Författarens mysterier har engagerat läsare i alla åldrar och under många decennier.