Ninni Schulman – kvinnan som för morden till landsbygden

murder in the woods

I Sverige finns det en lång tradition av deckarförfattare som har skrivit intrikata, spännande och insiktsfulla böcker som har gripit tag i läsares hjärtan både inom och utanför landets gränser. Författare som Henning Mankell, Camilla Läckberg och Stieg Larsson är alla kända världen över. Till den här äran kan vi utan tvekan också räkna in Ninni Schulman, en lysande stjärna på den svenska deckarhimlen.

Ninni Schulman, tidigare gift med Niklas i bröderna Schulman-skaran, är en svensk kriminalförfattare som är känd för sina mörka böcker. Schulman introducerade läsarna till en värld som skiljer sig från den stereotypiska skildringen av Sverige – bortom storstäderna, i den mindre stadsatmosfären, där gemenskapen är tät men också där det finns utrymme för mörka händelser att förbli oupptäckta.

Skriver från det andra perspektivet – småstadsmänniskan i centrum

Ninni Schulman har blivit välkänd för sin deckarserie om livet utanför städerna, och skildrar istället delvis det liv som hon växte upp i. Själv föddes hon och växte upp i Hagfors, en liten stad i Värmlands län, och hon har ofta talat om hur det är just småstads-gemenskapen som har skapat en djupare förståelse för mänskliga relationer och deras dynamik, vilket har gett hennes böcker dess trovärdiga karaktärer.

Hennes förståelse av olika typer av människor förstärktes genom hennes karriär som journalist, bland annat på tidningen Expressen. Hennes arbete som reporter innebär att hon ständigt var i kontakt med människor från alla samhällsskikt, och hon blev van att gräva i komplexa och ibland känsliga ämnen. Detta skulle bli en ovärderlig resurs för hennes förmåga att skildra realistiska scenarion och karaktärer man känner igen sig i, och det är bland annat detta som har gjort att hennes böcker hamnar på listor över 2020-talets bästa svenska deckare.

Ninni Schulman böcker

Genom sin karriär som författare har Schulman mest blivit känd för Hagforsserien, men utöver detta har hon även skrivit en självbiografisk roman samt påbörjat en sprillans ny serie – Siljanserien, vars första bok släpptes 2023.

TitelUtgivningsårFörlagKommentar
Flickan med snö i håret2010MånpocketFörsta boken i Hagforsserien
Pojken som slutade gråta2012Bokförlaget ForumAndra boken i Hagforsserien
Svara om du hör mig2013MånpocketTredje boken i Hagforsserien
Vår egen lilla hemlighet2015MånpocketFjärde boken i Hagforsserien
Välkommen hem2016MånpocketFemte boken i Hagforsserien
När alla klockar stannat2019Bokförlaget ForumSjätte boken i Hagforsserien
Dagen är kommen2021Bokförlaget ForumSjunde boken i Hagforsserien
Som vi lekte2023BazarFörsta boken i Siljanserien
Bara du2018Bokförlaget ForumFristående
Flickebarn nr 2912020BazarSjälvbiografisk
Ninni Schulman böcker ordning

Flickan med snö i håret

Ninni Schulmans debutroman, ”Flickan med snö i håret”, lanserades 2012 och blev därmed starten på Hagforsserien. Vi introduceras till den passionerade och envisa journalisten Magdalena Hansson, som efter en tid i Stockholm återvänder till sin hemstad Hagfors. Där blir hon snabbt indragen i en förbryllande utredning då en tonårsflicka försvinner spårlöst.

Debutromanen prisbelöntes även med Värmlandslitteraturs debutantstipendium 2011.

Pojken som slutade gråta

Uppföljaren, ”Pojken som slutade gråta”, kastar läsaren tillbaka till Hagfors, där spänningarna bara verkar öka när ung pojkes öde står i centrum. Magdalena Hansson konfronteras nu med ännu en komplex historia som kommer att testa hennes gränser, där relationer, familjedynamik och skuggorna från det förflutna vävs skickligt in i berättelsens kärna.

Svara om du hör mig

I denna intensiva roman återvänder vi till Hagfors, där Magdalena Hansson tar sig an ett nytt och skrämmande fall. När en far finnes mördad och hans tonåriga dotter försvunnen efter en älgjakt måste Magdalena använda all sin skicklighet och intuition för att lösa gåtan, samtidigt som hennes lokalredaktion riskerar att stängas ner.

Vår egen lilla hemlighet

När en socialsekreterare mystiskt försvinner på väg hem från jobbet tvingas Magdalena ta sina journalistiska deckartendenser till stadens maktcentrum för att finna svar. Varför har en till synes helt vanlig människa i en småby så många hemligheter, och var är hon nu?

Välkommen hem

Vår journalist från Hagfors blir inbjuden till en återträff för sin niondeklass, som ska spendera natten i sin gamle lärares stuga i skogen. Men ju längre kvällen går desto mer kaos uppstår, och i återträffens ebbar uppdagas inte ett utan två mord, men med olika tillvägagångssätt. Plötsligt kommer morden närmare hjärtat på Magdalena, som har pennan i högsta hugg.

När alla klockor stannat

Hagfors årliga bygdeteater blir kaosdrabbat när två av skådespelarna hittas döda dagarna innan premiären. Magdalena, tillsammans med hennes kollegor Christer Berglund och Petra Wilander hos polisen, försöker hitta svaren kring hur dessa mord hänger ihop, trots att de skett helt olika.

Dagen är kommen

Den sjunde och sista boken i Hagforsserien börjar med det brutala inbrottet och mordet av ett äldre par utanför Hagfors. Ju djupare journalisten Magdalena gräver, desto märkligare blir fallet. Serien avslutas lika starkt som det började, med en berättelse om försoning och botgöring av ett liv i hemlighet.

Som vi lekte

”Som vi lekte” är Schulmans senaste och första boken i nya Siljeserien som utspelar sig i Dalarna på 1980-talet. Före detta polisen Ingrid Wolt är nyutsläppt från Hinseberg fängelse, och hennes första uppgift blir att hitta 12-årige Mattias som har varit spårlöst försvunnen i ett år. Den nya serien börjar med teman som skuld, sorg, och lek som blir till dödligt allvar.

Bara du

”Bara du” är en självstående bok i Schulmans bokhylla som har beskrivits som en ”klaustrofobisk relationsrysare i samtiden”. Här återvänder vi till storstaden, där spärrvakten Pål och frilansaren Iris finner kärleken i varandra i Stockholm. Men ju starkare deras relation, desto mer börjar vännerna ana att allt inte är som det ska – och det är det inte.

Flickebarn nr 291 – om Ninni Schulman sjukdom

”Flickebarn nr 291” markerar en betydande vändpunkt i Ninni Schulmans karriär. Efter att ha skrivit sju framgångsrika spänningsromaner tar hon ett djärvt steg in i den självbiografiska genren, där hon utforskar de djupaste och mest personliga aspekterna av sitt eget liv.

I boken ger Schulman en hudlös skildring av hennes egen resa genom en uppväxt präglad av en ryggskada (skolios), sjukhusvistelser, ensamhet och utanförskap. Hon tar upp hur dessa tidiga erfarenheter har påverkat hennes vuxna liv, inklusive hur de speglas i hennes känslor kring sin skilsmässa och hennes väg till självacceptans.

,