Jonas Gardell – författare och en stor svensk kulturpersonlighet

Jonas Gardell är en stor kulturpersonlighet i Sverige i ett brett fält som dramatiker, komiker och en av Skandinaviens mest kända och folkkära författare. Han debuterade som författare 1985 med boken Passionsspelet och har sedan dess skrivit mängder av romaner, tv- och filmmanus samt sångtexter och shower.

Årets svensk 2012, Guldbaggar, Kristallen och flera andra priser

Jonas Gardell har vunnit en rad priser och utmärkelser genom åren både för sina böcker och som person.

Bland annat blev hans serie Torka aldrig tårar utan handskar utnämnd till Årets tv-drama på Kristallen 2013. Samma år fick han även Stora Ljudbokspriset för inläsningen av boken med samma namn. 1996 fick han även tre Guldbaggar för Pensionat Oskar.

Böcker skrivna av författare Jonas Gardell

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Jonas Gardell i kronologisk ordning.

BoktitelMedförfattareUtgivningsårFörlag
Passionsspelet 1985Norstedts
Odjurets tid 1986Norstedts
Präriehundarna 1987Norstedts
Vill gå hem 1988Norstedts
Fru Björks öden och äventyr 1990Norstedts
En komikers uppväxt 1992Norstedts
Mormor gråter och andra texter 1993Norstedts
Frestelsernas berg 1995Norstedts
Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter 1998Norstedts
Ett ufo gör entré 2001Norstedts
Om Gud 2003Norstedts
Jenny 2006Norstedts
Om Jesus 2009Norstedts
Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken 2012Norstedts
Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen 2013Norstedts
Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden 2013Norstedts
Bara på besökStellan Herner2016Norstedts
Till minne av en villkorslös kärlek 2018Norstedts
Ett lyckligare år 2021Norstedts
Sagan om den lilla gråsparven 2022Rabén & Sjögren

Passionsspelet

Jonas Gardells debutroman, Passionsspelet, handlar om Johan och Hampus. Vi får se hur de möts och skiljs i kärlek och svek. Hampus pappa som är en pensionerad präst sätter upp ett spel om Jesu lidande och död, där mycket kan speglas från Johans och Hampus passionshistoria.

Odjurets tid

En fruktansvärd vinter är Stockholm ockuperat av en mäktig fiende. Även den fredligaste tvingas att slåss för att överleva, i stället för att gå under i Odjurets tid.

Präriehundarna

Boken handlar om de fem personerna Percy, Lena, Reine, Pia och Anders som alla har sin egen historia samtidigt som de är involverade i varandras liv. De ses som präriehundar och kan beskrivas som knäppskallar och knasbollar.

Vill gå hem

Rut och Rakel är två systrar som är ganska olika. Rut är den lugnare som inte tycker att man ska klaga eller elda för kråkorna. Rakel är i stället hysterisk och nästan rädd för allting. Rakels förhållande kraschar och hon flyttar in i Ruts familj och deras välordnade hem där allting nu blir kaotiskt.

Fru Björks öden och äventyr

Fru Björk vill skiljas från sin tråkiga man, vilket får henne att skriva ett avskedsbrev, packa sin väska och rymma. Hon rannsakar sitt liv och inser att hon blivit lurad av livet, att allt lovades men hon fick ingenting. Hon återvänder därför till Sverige för att kräva sin rätt.

En komikers uppväxt

Boken En komikers uppväxt skildrar inte bara Jonas Gardells egen uppväxt utan en hel generations uppväxt på 70-talet i en svensk förort.

Juha Lindström är 12 år och klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Vi får följa Juha och hans klasskamrater med bland annat hans bästa vän Jenny, den mobbade Thomas och de elaka, Lennart och Stefan.

Mormor gråter och andra texter

Boken handlar om en helt vanlig familj som försöker fira en helt vanlig jul. Men familjemedlemmarna har inte helt vanliga relationer till varandra och deras jul har också en del udda inslag.

Frestelsernas berg

Denna bok ger en stark och gripande skildring av en övergiven sjuttioårig kvinna, Maria, som har förlorat allt. Resterna av hennes liv är nerpackade i kartonger, som står uppstaplade längs väggarna i hennes trånga, lilla lägenhet. Vi får följa med Maria i hennes känslor och tankar om förtvivlan, sorg och besvikelse i ett liv utan livsgnista.

Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter

I boken fångar författaren upp små detaljer i vardagen och livet. Handlingen utspelas på 90-talet och handlar om alldeles vanliga människor. Boken handlar om Pia som är över 30 och som inte har hittat någon att leva med och hon känner att den biologiska klockan tickar.

Hennes syster Anna är gift med Håkan. De försöker att leva ett helt vanligt liv och vara lyckliga. Men är de lyckliga och ska livet bara fortsätta som det gör, är frågor de går och funderar på och oroar sig över.

I boken finns också Pias och Annas deprimerade mamma och Håkans pappa som är otroligt ensam.

Ett ufo gör entré

Juha och Jenny, som boken En komikers uppväxt handlade om, har nu blivit 15 år och går snart ut grundskolan. Det håller på att bli 80-tal och vi får följa en berättelse som både är rolig, träffsäker, fräck, sorglig och grym.

Om Gud

I boken söker författaren efter Guds spår och vi får följa med på en omtumlande resa. Det är en bok både för troende, tvivlande och sökande.

Gardell tar upp flera frågeställningar kring varför Gud både kan vara kärleksfull och blodtörstig, hur många skapelseberättelser finns det egentligen i Bibeln, när det eviga livet uppkommer och mycket annat.

Jenny

Vi får åter träffa Juha och Jenny i denna fristående fortsättning av både En komikers uppväxt och Ett ufo gör entré.

Efter tjugofem år får Juha ett brev från Jenny. Det är så länge sedan de senast sågs då han steg på tåget för att aldrig återvända. Nu får han reda på något fruktansvärt som hände Jenny den sista fredagskvällen före skolavslutningen, då han inte var med.

Om Jesus

Författaren försöker att väcka våra tankar i nya frågeställningar kring Jesus. Han målar upp en bild mellan vår typiska föreställning om Jesus, hur vi brukar se honom avbildad mot den fakta vi känner till om folket som levde på den tiden.

Få människor fick uppleva sin tjugofemårsdag, skelett från den tiden visar brist på järn och protein, fyrtioåriga människor hade få eller inga tänder alls kvar. Jesus började sin verksamhet vid trettio års ålder och hade då levt längre än de flesta.

Kan vi tänka oss Jesus som tandlös, kanske var det en kort och satt man, mörkhyad och som åldrats i förtid av både fattigdom och kringflackande. En enkel hantverkare som spred budskapet om Guds rike och som makten lät avrätta i förebyggande syfte.

Torka aldrig tårar utan handskar

Romansviten Torka aldrig tårar utan handskar berättar om sanna historier. Tiden då HIV och Aids blev ett faktum. Författaren berättar om sin egen och sina vänners historia där Gardell var en av de som överlevde.

Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken

I denna bok får vi följa kärleken som uppstår mellan Rasmus och Benjamin. Rasmus som beger sig till storstaden för att kasta sig ut i de homosexuellas Stockholm och Benjamin ett Jehovas vittne. Vi får följa deras historia i den tid på 80-talet då unga män började insjukna, tyna bort och dö.

Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen

Ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo och Reine är som en familj. Det är hos Paul de firar jul och det är också där som Benjamin och Rasmus blir kära. Alla är så unga och den nya digerdöden, bögpesten, kommer till staden. En efter en ska de dö.

Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden

Den sista delen i denna romansvit återberättar den lidelse, förnedring och svek som författaren och hans vänner upplevde under denna svåra tid av HIV och Aids. Boken handlar också om kärlek och hur den trotsar allt.

Bara på besök

Boken Bara på besök är en slags självbiografi om Jonas Gardells resa från ett utanförskap till någon som blivit välkomnad in.

I Gardells första shower hade han alltid med sig en ryggsäck eller någon annan väska in på scenen. Precis som om han råkade passera förbi och var på besök som en tillfällig gäst.

Till minne av en villkorslös kärlek

Boken Till minne av en villkorslös kärlek blev 2018 en av Sveriges mest sålda skönlitterära böcker.

Denna bok är ett kvinnoporträtt av Jonas Gardells mamma, Ingegärd Rasmussen. Romanen är skriven med både humor, livsglädje och smärta.

Ingegärd Rasmussen föddes i mitten på 1920-talet, var en excentrisk frikyrkodotter och gick emot synen på kvinnor och deras begränsningar.

Ett lyckligare år

Boken skildrar en gripande berättelse som utspelar sig både under andra halvan av 1800-talet och under andra halvan av 1900-talet.

Det handlar om en omöjlig kärlek mellan de två manliga studenterna Pontus och Herman. Pontus som blev en känd filosof och skrev sina självbekännelser som låstes in i en förseglad låda att öppnas minst 50 år senare. Förhoppningen var att det då skulle vara ett lyckligare år.

Nästan 100 år senare, 1970, bildar några ungdomar föreningen Gay Power Club. Den första demonstrationen för homosexuell frihet i Sverige genomförs. Boken är en berättelse om hur kampen för frihet började.

Sagan om den lilla gråsparven

Jonas Gardell har också skrivit barnböcker. Hans barnboksdebut är boken Sagan om den lilla gråsparven som är illustrerad av Martin Jacobson. Boken handlar om en liten gråsparv som är förvisad till ett hörn av en trädgård av en mallig blåmes och en självupptagen talgoxe.

Filmmanus

Förutom att vara författare har Gardell även pysslat med flera andra saker inom kulturområdet. Han har bland annat skrivit flera framgångsrika filmmanus.

Den första långfilmen Gardell skrev manus till är Pensionat Oskar som hade premiär 1995 och den fick Guldbagge för bästa manus. Han skrev också manus till Livet är en schlager. Från den filmen blev låten Aldrig ska jag sluta älska dig en stor hit.

Fler manus till film och tv som han har skrivit är bland annat En komikers uppväxt, De halvt dolda, Torka aldrig tårar utan handskar och De dagar som blommorna blommar.

Vem är Jonas Gardell?

Författaren Jonas Gardell föddes 1963 i Täby. Han är inte bara författare utan också komiker, dramatiker och artist. Han är gift med den kända journalisten, författaren och programledaren Mark Levengood. Gardell har i 40 år varit engagerad i regnbågsfrågor och var en av de första öppet homosexuella offentliga personerna i Sverige.

Han debuterade som författare 1985 med romanen Passionsspelet och sedan dess har hans böcker gjort succé och haft stor betydelse för både läsare och svenskt kulturliv.

I gymnasiet gick han en samhällsvetenskaplig gymnasieutbildning och sökte sig sedan till scenskolan. På grund av tuff konkurrens till olika roller ändrade han inriktning till konstnär och tillsammans med några vänner öppnade de ett konstgalleri. Ett tag arbetade han som krokimodell samtidigt som han också skrev dikter och noveller.

Jonas Gardell har utnämnts till hedersdoktor så mycket som tre gånger. Först blev han hedersdoktor 2007 i teologi vid Lunds universitet, därefter 2013 i medicin vid Linköpings universitet och senast 2018 i filosofi vid Åbo Akademi.