David Lagercrantz – bästsäljande författare och journalist

David Lagercrantz är en bästsäljande författare och journalist. Han debuterade 1997 med sin första bok om äventyraren Göran Kropp. Boken blev en framgång, även internationellt då det blev en bestseller och sitt stora skönlitterära genombrott fick författaren med romanen Syndafall i Wilmslow.

David Lagercrantz är också känd för att ha skrivit uppföljaren till Millennium-trilogin, efter att den dåvarande författaren Stieg Larsson avled innan deckarserien var klar.

Priser och utmärkelser

Författaren har vunnit flera priser och utmärkelser för sina böcker. Boken Jag är Zlatan Ibrahimović var nominerad till Augustpriset 2012. Den fjärde delen av Milleniumserien, Det som inte dödar oss, blev 2015 utsedd till en av årets tre bästa deckare av tidningen Esquire.

Böcker skrivna av författare David Lagercrantz

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren David Lagercrantz i kronologisk ordning.

BoktitelUtgivningsårFörlag Information
Göran Kropp 8000 Plus1997Bokförlaget DN 
Änglarna i Åmsele1998Albert Bonniers förlag 
Ett svenskt geni2000Albert Bonniers Förlag 
Stjärnfall2001Piratförlaget 
Där gräset aldrig växer mer2002Piratförlaget 
Underbarnets gåta2003Albert Bonniers förlag 
Himmel över Everest2005Albert Bonniers förlag 
Ett svenskt geni – berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade2006Albert Bonniers FörlagUtvidgad och reviderad utgåva
Syndafall i Wilmslow2009Albert Bonniers förlag 
Jag är Zlatan Ibrahimović2011Månpocket 
Det som inte dödar oss2015NorstedtsMilleniumserien del 4
Mannen som sökte sin skugga2017NorstedtsMilleniumserien del 5
Hon som måste dö2019NorstedtsMilleniumserien del 6
Obscuritas2021NorstedtsRekke och Vargas del 1
Memoria2023NorstedtsRekke och Vargas del 2

Göran Kropp 8000 Plus

Göran Kropp 8000 Plus är David Lagercrantz debutroman. Författaren skrev en artikelserie om flera moderna hjältar, varav denna bok om bergsbestigande äventyraren Göran Kropp var den första.

Göran besteg Mount Everest 1996 utan syrgas och bärare. Han gjorde först ett försök att nå toppen men fick vända 100 meter från den högsta toppen. När han vilade i Base-camp bevittnade han ett av bergets största katastrofer där 13 människor dog, delvis för att inte ha vänt i tid.

Bara en vecka senare gjorde han ett nytt försök och lyckades nå toppen. I boken får vi följa med i hans upplevelser av både spänning och rädsla.

Göran Kropp omkom den 30 september 2002 då han föll 20 meter på Sunshine Wall utanför Seattle i USA.

Änglarna i Åmsele

Författaren och journalisten bevakade tidens stora kriminalfall med bland annat trippelmordet i Åmsele. Boken blev en skakande samtidsskildring om detta brott.

Det är en vacker sommarmorgon 1988. Folk strövar uppspelta genom byn då det varit fest under natten. Juha Valjakkala och Marita Routalammi kommer till Åmsele och inom kort blir tre personer mördade, en 15-årig pojke och hans föräldrar.

Det blev ett stort polispådrag i Sverige, Finland och Danmark i jakten på förövarna.

Ett svenskt geni

Boken är en sann thriller som skildrar vetenskapsmannens Håkan Lans liv, från uppväxten till en kamp mot amerikanska storföretag. Vi får följa med i en värld av patentstölder, utpressning, spioneri och sabotage.

Håkan Lans är ett geni och är uppfinnare av datormusen, skapare av ett sofistikerat satellitsystem för båt- och flygtrafik samt innehavare av patent för färg i datorer. Förutom att vara uppfinnare har han fått fajtas i en storpolitisk strid med hundratals miljarder på spel.

Stjärnfall

Ett kursfall inträffar på börsen i New York och bara en timme efter sker två mord tätt inpå varandra i Stockholm. Ett rykte om morden sprids på börsen, som kraschar.

Flera frågor uppstår. Hur kunde dåden bli så snabbt kända på börsen? Hur kunde flera aktiemäklare känna till detaljer innan kropparna ens hade hittats?

En avhoppad aktieanalytiker som tidigare haft en kärleksaffär med en av de mördade personerna blir indragen i händelsen och alltmer besatt.

Där gräset aldrig växer mer

Daniel Mill får syn på en kvinna som kommit med av misstag på ett semesterkort. Det ser ut som att hon läser en banal kärleksroman men av en slump upptäcker han att det är gamla fotbollsodds.

När han börjar nysta i det hela leds han till en mörk vrå av den internationella toppfotbollen som inte är främmande för varken konspirationer eller mord.

Underbarnets gåta

Morris Salminen hittas korsfäst i en fyllekvart i Solna. Polisen avfärdar mordet som en uppgörelse i den undre världen. Barndomsvännen Daniel Mill är tveksam till slutsatsen då Morris var ett underbarn med en av de högst uppmätta IQ-nivåerna i landet.

Spåren leder in Daniel i den politiska maktens toppskikt.

Himmel över Everest

Boken Himmel över Everest är en fiktiv skildring av den katastrof som skedde 1996 på Mount Everest där tolv människor omkom.

Det är inte bara vana proffsklättrare som bestiger Mount Everest, numera köper sig även ovana en plats på expeditionerna. När en grupp från modeföretaget Villari ska ta sig an utmaningen får de en dålig start.

När ett oväder slår till dyker det också upp gamla sår mellan expeditionsdeltagarna. Uppe i dödens zon kryper både galenskaper och hallucinationer fram.

Syndafall i Wilmslow

Författarens skönlitterära genombrott kom med Syndafall i Wilmslow. Det är en roman om Alan Turing, en engelsk matematiker och kryptoanalytiker. Genom att Turing knäckte det tyska Enigmachiffret bidrog han till att förkorta andra världskriget.

Alan Turing dömdes och straffades för sin homosexualitet och han dog kort därefter. Han blev benådad postumt. Idag betraktas han som en föregångare inom artificiell intelligens och den teoretiska datavetenskapens fader.

Jag är Zlatan Ibrahimović

Boken Jag är Zlatan Ibrahimović är en av de mest sålda böckerna någonsin i Sverige. Den här boken har fått stor uppmärksamhet efter att ha lyckats få både pojkar och unga män att börja läsa. 2012 nominerades boken också till Augustpriset och året efter till The William Hill Sports Book of the Year.

David Lagercrantz skrev boken efter mer än 100 timmars samtal med Zlatan. Här får vi följa med i Zlatans uppväxt, hans familj, om tiden inom toppfotbollen och spelet bakom klubbytena.

Fortsättningen på Milleniumserien

David Lagercrantz fick i uppdrag av förlaget Norstedts att efter författaren Stieg Larssons bortgång skriva en fjärde fristående bok i Milleniumserien. Den fick titeln Det som inte dödar oss och blev bästsäljare på The New York Times.

Han har därefter även skrivit ytterligare två böcker som avslutar denna populära och spännande deckarserie.

Det som inte dödar oss

Professor Frans Balder som är en ledande auktoritet inom AI-forskning ringer en sen natt till Mikael Blomkvist. Balder har kommit över världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har också haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker.

Blomkvist hoppas på ett bra scoop efter att ha fått elaka påhopp om att tiden har sprungit ifrån honom.

Mannen som sökte sin skugga

Efter framgången med del 4 i Milleniumserien släpptes den femte boken, Mannen som sökte sin skugga. Även denna bok har hyllats i recensioner och hamnade på New York Times Best Sellers List.

Lisbeth Salander sitter inne på kvinnofängelset Flodberga och avtjänar ett kortare straff. Hon försöker att hålla sig undan alla interna konflikter mellan fångarna men den informella ledaren Benito utmanar henne.

Holger Palmgren besöker henne med dokument om myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Salander ber Mikael Blomkvist om hjälp med efterforskningar och spåren leder till Leo Mannheimer.

Hon som måste dö

En hemlös man hittas död i en park och rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer. Hon kontaktar Mikael Blomkvist som undersöker saken och får reda på att mannen tidigare har hörts muttra någonting om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister.

Blomkvist behöver hjälp av Lisbeth Salander men hon går inte att nå. Hon befinner sig i Moskva för att göra upp med sin syster Camilla.

Deckarserien om detektiven Hans Rekke och polisassistent Michaela Vargas

I en ny hyllad deckarserie får vi följa professorn och detektiven Hans Rekke och Michaela Vargas, en skarptänkt polisassistent.

Obscuritas

En fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan mördas i Stockholm. Fotbollspappan Giuseppe Costa häktas och fallet ser ut att vara löst. Han vägrar erkänna mordet och polisen anlitar en världsledande expert på förhörsteknik, professor Hans Rekke.

Rekke sågar hela utredningen och Costa släpps på fri fot. Micaela Vargas, en ung närpolis som har varit med i utredningen vägrar att släppa fallet. Hon försöker få kontakt med Rekke men misslyckas.

De träffas senare igen under dramatiska omständigheter och bestämmer sig för att lösa fallet ihop. Fallet tycks bli alltmer gåtfullt med kopplingar till talibaner och CIA:s jakt på terrorister.

Memoria

Samuel Lidman vägrar att acceptera att hans fru Claire dog för fjorton år sedan. På ett semesterkort tycker han sig se Claire i bakgrunden och kontaktar Hans Rekke och Micaela Vargas för att få hjälp att hitta henne. Rekke och Vargas är först skeptiska men några detaljer på fotot tyder på att det verkligen är Claire.

Vem är David Lagercrantz?

Författaren David Lagercrantz föddes 1962 i Solna. Han är författare och journalist.

Han började med att studera filosofi och religion för att sedan utbilda sig på Journalisthögskolan i Göteborg. Han började sedan arbeta som kriminalreporter på Sundsvalls Tidning, därefter Kvällsposten och sedan Expressen. Han bevakade stora mordfall i Sverige under 80- och 90-talet.

Lagercrantz debuterade sedan som författare 1997 med boken Göran Kropp 8000. Sitt stora genombrott fick han med Syndafall i Wilmslow, en roman om Alan Turing, den engelske matematikern och kryptoanalytikern.