Fantasy böcker

Fantasy böcker lockar både barn och vuxna över hela världen. Att fly från verkligheten och in i fantasins land med en bra bok är svårslaget – och utbudet av böcker inom just fantasygenren är stort! Här får du tips på både kända och mindre kända, läsvärda fantasyböcker för alla åldrar.

Många vuxna har en särskild relation till fantasy efter att ha vuxit upp med böcker som Narnia, Guldkompassen, Sagan om Ringen, Vargbröder, Harry Potter eller Twilight. Barn och unga idag har ett fortsatt växande utbud av fantasy böcker att välja bland, och fantasivärldarna lockar folk över hela världen till att läsa. Det är emellertid inte bara barn och unga som älskar fantasy. Även vuxna delar intresset och många av fantasyböckerna passar för målgrupper från 10 år till 100 år.

Vad definierar fantasy?

Du som redan läser fantasy kanske har en bild av vad genren innebär. Men det kan vara svårt att sätta en exakt definition på begreppet, då det innefattar en mängd teman. Gemensamt för böcker inom fantasykategorin är dock att de har inslag av övernaturliga händelser eller karaktärer. Sådant som inte förekommer i den riktiga världen. Ofta handlar det om magi och mytomspunna varelser som drakar, monster, trollkarlar och häxor.

Skillnaden mellan fantasy böcker och science fiction

Den största skillnaden mellan fantasy och science fiction är måttet av ”magi”. Science fiction brukar utgå från verkligheten och till exempel handla om hur jorden skulle kunna se ut om 50 år. Fantasy, å andra sidan, är mer likt en sagovärld som högst troligt inte skulle kunna existera ens långt in i framtiden.

Bannlysta fantasy böcker

Alla håller förstås inte med om att fantasy är bra läsning. Precis som romantik, deckare och skräck är olika kategorier som lockar olika läsare, har även fantasy både beundrare och icke-beundrare. Men när det gäller fantasy har folk ibland gått till extrema längder för att visa sitt ogillande av böckerna.

Bland annat har medier rapporterat om hur präster bränt böcker om trollkarlen Harry Potter och vampyrberättelsen Twilight. Anledningen var att böckerna, enligt en präst, hade ”kopplingar till det ockulta”.

En katolsk skola i USA bestämde sig dessutom för att bannlysa Harry Potter-böckerna från sitt bibliotek efter oro över att innehållet i böckerna skulle kunna frammana onda andar(!). De flesta läsintresserade är nog dock överens om att fantasy är just fantasy – en fantasivärld utan direkt koppling till verkligheten.

Boktips: Kända fantasy serier att läsa

Topplistorna över fantasyserier är fyllda av både nya tillskott och kända klassiker. Här listar vi några av de mest kända fantasyserierna inom böckernas värld.

Game of Thrones böckerna

Kampen om Järntronen, som den första boken i serien heter på svenska, har blivit känd över hela världen. Serien heter egentligen A song of ice and fire, även om den är mest känd som Game of Thrones på grund av tv-serien med samma namn. Game of Thrones böckerna är skrivna av George R.R. Martin. De lämpar sig bäst för vuxna läsare och lite äldre ungdomar eftersom de innehåller en hel del grafiska scener med mycket våld.

Läs serien i den här ordningen:

1. A Game of Thrones – Kampen om järntronen

2. A Clash of Kings – Kungarnas krig

3. A Storm of Swords – Svärdets makt

4. A Feast for Crows – Kråkornas fest

5. A Dance with Dragons – Drakarnas dans

Sagan om Ringen böckerna

En klassiker som förmodligen aldrig kommer gå ur tiden – det är Tolkiens böcker om hobbiten Frodo och ondskan som börjat härja i världen. Sagan om Ringen är ett måste om du gillar fantasy. Utöver böckerna i trilogin kan du även läsa Bilbo, Ringens värld, Silmarillion och Sagor från Midgård, förslagsvis efter att du är klar med trilogin.

Läs böckerna i följande ordning:

1. Sagan om ringen

2. Sagan om de två tornen

3. Sagan om konungens återkomst

Harry Potter böckerna

Harry Potter-serien riktar sig till barn och ungdomar, men även vuxna över hela världen har fängslats av den magiska världen som författaren J.K. Rowling skapat. De flesta har sett filmerna och blivit fascinerade av den stämningsfulla världen där skolan Hogwarts för trollkarlar och häxor står i centrum. Men missa inte böckerna där många fler detaljer ryms än i filmerna!

Harry Potter – en av de mest kända fantasy böckerna som passar både stora och små

Läs Harry Potter ungdomsböckerna i den här ordningen:

1. Harry Potter och De vises sten

2. Harry Potter och Hemligheternas kammare

3. Harry Potter och Fången från Azkaban

4. Harry Potter och Den flammande bägaren

5. Harry Potter och Fenixorden

6. Harry Potter och Halvblodsprinsen

7. Harry Potter och Dödsrelikerna

Fler av de bästa fantasyböckerna

Slutligen bjuder vi på en lista över fler av de mest älskade fantasy böckerna.

Barn och ungdomsböcker fantasy

Coraline – Neil Gaiman

Percy Jackson böckerna – Rick Riordan

Den Mörka Materian böckerna (Guldkompassen) – Philip Pullman

Narnia böckerna – C.S. Lewis

Vargbröder böckerna – Michelle Paver

Mortal Instruments böckerna – Cassandra Clare

Eragon – Christopher Paolini

Cirkeln (Engelsforstriologin) – Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren

Många av dessa barn- och ungdomsböcker tilltalar även vuxna läsare.

Fantasy – böcker för vuxna

The Witcher böckerna – Andrzej Sapkowski

En saga – Stephen King

Ur blod och aska – Jennifer L- Armentrout

Goda omen – Neil Gaiman och Terry Pratchet