Kristina Ohlsson – kriminalförfattaren från Säpo

crime shadow

Kristina Ohlsson har blivit ett erkänt namn i det litterära landskapet av svensk deckarlitteratur. För den svenska publiken, som har en stark traditionell koppling till denna genre, representerar Ohlsson ett unikt tillskott då hennes bakgrund har gett henne en unik inblick i landets högsta lag- och polisprocesser.

Den otraditionella karriärsresan mot kriminallitteraturen

Kristina Ohlssons karriärval är förvånande för många. Till skillnad från författare som har ägnat hela sitt liv åt litteratur och kreativt skrivande, har Ohlsson en akademisk bakgrund och en imponerande karriär inom statsvetenskap och juridik, där hon bland annat har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker och tidigare varit anställd hos den svenska Säkerhetspolisen (Säpo). Hon har dessutom arbetat för Utrikesdepartementet, Försvarshögskolan och som Counter Terrorism Officer i Wien. Men under tiden som denna karriär utvecklades började även berättelserna bryta sig fram ur hennes innersta rum.

Denna rika och mångfacetterade bakgrund gör henne till en särpräglad röst i litteraturen. Hon har förstått de komplexa nätverk av makt och politik som omger oss, och det ger henne en unik förmåga att väva in dessa insikter i hennes litterära verk. Det är inte bara karaktärer och platser i hennes böcker som blir mer komplexa och nyanserade tack vare detta; själva intrigerna får en extra lager av komplexitet och autenticitet. Detta är inte enkla svartvita skildringar av gott och ont, utan djupgående utforskningar av människans natur och de sociala strukturerna runt oss.

Priser och utmärkelser

Kristina Ohlsson har fått många fina utmärkelser för sina välskrivna böcker för alla åldrar. Bland annat har hon mottagit norska priset för årets bok 2018 med ”Det magiska hjärtat”, lettländska nationalbibliotekets pris för ”Glasbarnen” 2015, samt en lång rad inhemska priser där bland annat Stabilo Priset för bästa kriminalromanförfattaren från södra Sverige och Sveriges Radios barnbokspris för ”Glasbarnen” ingår. En rad utmärkelser har även getts ”Silverpojken”, och många av hennes andar verk har varit finalister för diverse bokpriser.

Kristina Ohlsson böcker

Kristina Ohlsson började skriva sina väl-älskade kriminalromaner för vuxna och barn 2009, och lämnade sedan Sveriges maktcentrum bakom sig för att satsa på en heltidskarriär inom författarskapet 2012. Idag består hennes bibliografi av en lång lista verk som delar sig i 6 serier och 6 självstående verk. Ni hittar dem i ordning nedan:

Kristian Ohlsson böcker ordning

TitelUtgivningsårFörlagGenreKommentar
Askungar2009PiratförlagetKriminalromanDel 1 i Fredrika Bergman-serien
Tusenskönor2010PiratförlagetKriminalromanDel 2 i Fredrika Bergman-serien
Änglavakter2011PiratförlagetKriminalromanDel 3 i Fredrika Bergman-serien
Paradisoffer2012PiratförlagetKriminalromanDel 4 i Fredrika Bergman-serien
Davidsstjärnor2013PiratförlagetKriminalromanDel 5 i Fredrika Bergman-serien
Syndafloder2017PiratförlagetKriminalromanDel 6 i Fredrika Bergman-serien
Glasbarnen2013Lilla PiratförlagetSpänning för barnDel 1 i Glasbarnen-serien
Silverpojken2014Lilla PiratförlagetSpänning för barnDel 2 i Glasbarnen-serien
Stenänglar2015Lilla PiratförlagetSpänning för barnDel 3 i Glasbarnen-serien
Lotus blues2014PiratförlagetKriminalromanDel 1 i Martin Benner-serien
Mios blues2015PiratförlagetKriminalromanDel 2 i Martin Benner-serien
Henrys hemlighet2019PiratförlagetKriminalromanDel 3 i Martin Benner-serien
Zombiefeber2016Lilla PiratförlagetSkräck för barnDel 1 i Eldsala-serien
Varulvens hemlighet2017Lilla PiratförlagetSkräck för barnDel 2 i Eldsala-serien
Mumiens gåta2018Lilla PiratförlagetSkräck för barnDel 3 i Eldsala-serien
Stormvakt2020Bokförlaget ForumKriminalromanDel 1 i August Strindberg-serien
Isbrytare2021Bokförlaget ForumKriminalromanDel 2 i August Strindberg-serien
Skuggläge2022Bokförlaget ForumKriminalromanDel 3 i August Strindberg-serien
Spökbyrån – Fallet med den rysliga skuggan2021Bonnier CarlsenSpänning för barnDel 1 i Spökbyrån-serien, illustrerad av Moa Wallin
Spökbyrån – Fallet med det mystiska godismonstret2021Bonnier CarlsenSpänning för barnDel 2 i Spökbyrån-serien, illustrerad av Moa Wallin
Spökbyrån – Fallet med den farliga dimman2022Bonnier CarlsenSpänning för barnDel 3 i Spökbyrån-serien, illustrerad av Moa Wallin
Spökbyrån – Fallet med den stora tågolyckan2022Bonnier CarlsenSpänning för barn  Del 4 i Spökbyrån-serien, illustrerad av Moa Wallin
Spökbyrån – Fallet med den gråtande gasten2023Bonnier CarlsenSpänning för barnDel 5 i Spökbyrån-serien, illustrerad av Moa Wallin
Eldhjulet2023Bonnier CarlsenSpänning för barnDel 1 i Barnen på Hovenäset-trilogin
Mysteriet på Hester Hill2015Lilla PiratförlagetSpänning för barnSjälvstående
Det magiska hjärtat2016Lilla PiratförlagetSpänning för barnSjälvstående
Sjuka själar2016PiratförlagetSkräckSjälvstående
Mysteriet på Örnklippan2017Bonnier CarlsenSpänning för barnSjälvstående
Mysteriet på Ödeborgen2019Bonnier CarlsenSpänning för barnSjälvstående
Spökhusets hemlighet2020Bonnier CarlsenSkräck för barnSjälvstående, ”jul-rysare”

Fredrika Bergman-serien

Ohlssons första serie fokuserar på Fredrika Bergman, en civil utredare inom polisen med en bakgrund inom juridik och mänskliga rättigheter. Berättelserna erbjuder en komplex bild av kriminalfall, som vänder sig både till den inhemska och den internationella säkerheten. Serien har sålts i mer än 100 000 exemplar och översatts till 20 språk.

Glasbarnen-serien

Riktad mot en yngre publik, undersöker denna serie mörka och spännande hemligheter genom ögonen på barn. Serien följer kompisarna Billie, Aladdin, och Simona som var för sig möter ett mörker i skuggorna. Serien, som utspelar sig i Åhus, har blivit prisbelönt med Barnens Romanpris 2013.

Martin Bonner-serien

I Martin Bonner serien följer vi advokaten vid samma namn, som i de första två följer samma intrig medan den tredje boken är självstående. I Blues-böckerna försöker Martin hitta ett försvunnet barn och frikänna en död seriemörderska, samtidigt som han själv blir inlindad i maffians knutar. I tredje boken tar han över en antikhandel i New York som visar sig ha ett besvärligt förflutet som vägrar låta Martin vila.

Eldsala-serien

Eldsala-serien följer vännerna Herbert och Sally när märkliga saker börjar ske i deras hemstad Eldsala. Dessa rysliga barnböcker möter både zombies, märkliga monsterhål i marken och varulvar som bara den starkaste vänskapen kan överkomma. Böckerna är självstående.

August Strindberg-serien

Finansmannen August Strindberg (alltså inte den välkända författaren utan en fiktiv person) flyr sitt gamla liv för att öppna en second hand-butik i bohuslänska Hovenäset. Väl ditflyttad börjar dock mysterierna ta form, som kommer i såväl mord-form som försvinnanden och mystiska bränder.

Spökbyrån-serien

Denna serie vänder sig mot barn i lågstadieåldern, som kan läsa om de mysiga och rysliga mysterierna som Kalle och Elsa ska lösa genom sin Spökbyrå: en akutmottagning för spökerier. Godismonster, bortsprungna hästar, och hemsökta kök utgör bara några av de fall de tvingas söka med läsarens hjälp.

Kommande: Hovenäs-serien för barn

Ohlssons långa författarkarriär fortsätter och tar oss åter tillbaka till Hovenäs, men den här gången i form av spänning för de yngre läsarna. Första boken i serien, Eldhjulet, släpps i butikerna under hösten 2023 och följer unga Heidi som förstår att något inte står rätt till när en barnsko och övergiven leksak upptäcks när man börjar renovera hennes hus, samtidigt som ett pariserhjul flyttar in i staden.

Självstående böcker

Kristina Ohlsson har även skrivit ett antal självstående böcker. Nedan följer korta sammanfattningar av dessa:

Mysteriet på Hester Hill

I denna rysliga barnbok följer vi Meg och Frank som ska spendera sommaren hos hos farbor Eliot och Carl när de märker att huset och staden Hester Hill har ett mystiskt förflutet vars skuggor fortfarande syns runt om.

Det magiska hjärtat

Denna barnbok är en tävling mot klockan, där Roberta har hört att en magisk jordglob kan uppfylla hennes önskan att rädda hennes sjuka kompis Charlottas liv – men bara om hon lyckas genomföra ett svårt uppdrag i tid.

Sjuka själar

”Sjuka själar” är Ohlssons första skräckroman och släpptes 2016. I boken följer vi Lukas, som försöker finna svaren till varför han mystiskt försvann veckan innan sin student, tillsammans med två andra offer som aldrig återvände. Samtidigt har ett nyinflyttat par i prästgården upptäckt att någon eller något försöker göra dem illa.

Mysteriet på Örnklippan

I denna barnbok är vännerna Bonnie och Charles på rymmen hos sin mormor i Skuggviken bredvid fyren. Snart inser de att något inte stämmer, då ett barn försvinner och fyren – som inte varit använd på 100 år – plötsligt börjar blinka.

Mysteriet på Ödeborgen

I följande barnbok möter vi Ellie och Walter som ska spendera sommaren på Stormön, där öborna varnar dem att hålla sig undan från Ödeborgen där fyra barn har försvunnit. Samtidigt hemsöks deras egna hus, och de börjar genast att undersöka dessa märkliga företeelser.

Spökhusets hemlighet

I denna rysliga julberättelse för barn följer vi med systrarna Alba och Ellen till Stjärndalen där juletiden ska bli en av de mest skrämmande tiderna på året. ”Samlaren”, en okänd person som stjäl bort barn, är nämligen på jakt igen, samtidigt som staden håller på att snöas in i isolering från omvärlden.