Lars Kepler – decenniets bästsäljande författare 2020

Bakom pseudonymen Lars Kepler hittar vi deckarduon Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Det är ett av Skandinaviens mest framgångsrika författarpar.

De har tillsammans skrivit en rad kriminalromaner som har toppat flera topplistor inom bokbranschen. Under namnet Lars Kepler har författarna sålt över 16 miljoner exemplar i mer än 60 länder.

Decenniets största deckarförfattare

Författarskapet Lars Kepler har resulterat i flera förstaplaceringar och många andra placeringar på tio-i-topp-listor. Albert Bonniers Förlag meddelade 2020 att Lars Kepler var decenniets bäst säljande författare. 2021 tilldelades Kepler BookBeats pris 2021 för Årets svenska deckarförfattare.

  • Årets författare 2010 av SKTF
  • Pocketpriset Platina pocket 2010 av Svenska Förläggareföreningen
  • The Earphones Award 2012 av AudioFile Magazine för Paganinikontraktet.
  • Golden Bullet, Polcisk’s Best Translated Crime Novel 2019 för Kaninjägaren
  • Bästa spännande novell 2019 av Storytel Award
  • Adlibrispriset 2020 för Spegelmannen
  • Årets svenska deckarförfattare 2021 av BookBeat

Böcker skrivna av författare Lars Kepler

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Lars Kepler i kronologisk ordning.

BoktitelUtgivningsårFörlagInformation
Hypnotisören2009Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 1
Paganinikontraktet2010Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 2
Eldvittnet2011Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 3
Sandmannen2012Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 4
Stalker2014Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 5
Playground2015Albert Bonniers Förlag 
Kaninjägaren2016Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 6
Lazarus2018Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 7
Hypnotisören – Black Edition2019Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 1 ny version
Spegelmannnen2020Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 8
Spindeln2022Albert Bonniers FörlagJoona Linna del 9

Den populära deckarserien om kriminalkommissarie Joona Linna

Det är författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, bakom pseudonymen Lars Kepler, som har skrivit den internationellt bästsäljande Joona Linna-serien. Varje bok i serien kan läsas separat eller valfri ordning eftersom var och en handlar om ett unikt fall.

I den mycket populära deckarserien får vi följa kommissarie Joona Linna vid NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Hypnotisören

Boken Hypnotisören är den första delen i den framgångsrika deckarserien om Joona Linna. Boken börjar med att en man hittas brutalt mördad i ett omklädningsrum på en idrottsplats. I familjens radhus hittas hans fru och dotter ihjälhuggna och hans son överlever men är svårt skadad och svävar in och ut ur medvetslöshet.

För att snabbt få en bild av händelseförloppet tar Joona Linna hjälp av läkaren och hypnotisören Erik Maria Bark för att förhöra sonen som är vittne.

Hypnotisören, Black Edition

Det finns också en ny version av Hypnotisören, Black Edition som gavs ut 2019. Författarduon bestämde sig för att skriva om boken i samband med att de firade tioårsjubileum.

De ansåg att både deras stil och berättarteknik hade utvecklats sedan första utgåvan och valde därför att skriva boken på nytt med en del ändringar. Bland annat fick Joona Linna en större roll, kapitlen har stramats till, dialogen är omskriven och författarna lade även till nya scener.

Paganinikontraktet

Paganinikontraktet inleds med att en kvinna hittas död på en stor fritidsbåt i Stockholms skärgård. Lungorna är fyllda med vatten men inte kläderna och kroppen.

Dagen efter hittas en man död hängandes i en snara i en lägenhet på Östermalm. Det är högt i taket men det finns ingen möbel i närheten som han har kunnat stå på. Joona Linna är ändå övertygad om att det rör sig om självmord.

Eldvittnet

I tredje delen, Eldvittnet, får vi träffa Flora Hansen som är ett spiritistiskt medium. Hon läser löpsedlarna om ett fruktansvärt mord på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Hon ringer sedan polisen och hävdar att hon varit i kontakt med den dödas ande.

Sandmannen

I boken Sandmannen hittas en ung man gående utomhus en vinternatt. Han är svårt nerkyld samtidigt som han har legionärssjukan. Sedan sju år tillbaka är han dödförklarad efter att ha varit seriemördaren Jurek Walters sista offer.

Det gamla mordfallet tas upp på nytt utifrån den unge mannens överraskande vittnesmål.

Stalker

I Stalker får vi läsa om prästen Rocky Kyrklund som nio år tidigare dömdes till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt mord. Rocky minns själv ingenting och efter en svår olycka är han drabbad av återkommande blackouter.

Hans återanpassning till samhället påbörjas samtidigt som polisen får in en filmsekvens på en kvinna i ett fönster. Dagen efter hittas hon död i sitt hem.

Kaninjägaren

Joona Linna förs till ett hemligt möte efter att ha suttit två år på den slutna anstalten i Kumla. Polisen behöver hans hjälp för att få stopp på den gåtfulle mördaren som går under namnet Kaninjägaren. Länken mellan offren är rösten av ett barn som läser upp en ramsa om kaniner innan mördaren kommer.

Lazarus

Boken Lazarus handlar om ett underligt mönster mellan två dödsfall. Har någon kunnat återvända från döden genom ett mirakel?

Först hittas en död man i en lägenhet i Oslo. Polisen upptäcker fruktansvärda fynd i den döde mannens frys som tyder på att han är gravskändare och trofésamlare.

Ett mordfall inträffar också på en camping utanför Rostock några dagar senare. Detta mord verkar ha kopplingar till den döde mannen i Oslo.

Spegelmannen

Boken Spegelmannen har varit en riktig succé. Den blev Sveriges mest sålda bok 2020, inklusive som översatt litteratur. Boken låg även med på årstopplistans tio-i-topp för 2021.

I boken försvinner en ung kvinna som är på väg hem från skolan. Hon hittas sedan mördad på en lekplats mitt i Stockholm fem år senare.

Ett ögonvittne spåras upp med hjälp av övervakningskameror men mannen är psykiskt sjuk och har inga minnen av det han såg. Joona tar därför kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark för att få hjälp.

Spindeln

I boken Spindeln får vi följa Saga Bauer som för tre år sedan fick ett hotfullt vykort. Texten handlade om en pistol med nio vita kulor, varav en var ämnad åt Joona Linna och att bara Saga kunde rädda honom. Hotet togs emot som en meningslös provokation, fram tills nu.

Playground

Boken Playground som utkom 2015 är en helt fristående thriller av Lars Kepler.

Boken handlar om löjtnant Jasmin Pascal-Anderson som under en insats i Kosovo blir skjuten vilket får hjärtat att stå still i 40 sekunder. Hon får en krigspsykos, lämnar det militära och hamnar i en bilolycka med sin femåriga son.

Sonen behöver opereras men då måste hjärtat stannas. Jasmins egen nära-döden-upplevelse får nu fokus.

Filmer

Lars Keplers bok Hypnotisören filmatiserades som en svensk drama-, thriller och kriminalfilm. Den regisserades av Lasse Hallström och hade svensk premiär den 28 september 2012. I de större rollerna kan vi se skådespelare som Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin och Helena af Sandeberg.

Det planerades en uppföljare 2013 som skulle baserats på Paganinikontraktet med Kjell Sundvall som regissör. Dock sköts produktionen upp på obestämd tid och det inleddes aldrig några filminspelningar.

Vem är Lars Kepler?

Lars Kepler är pseudonymen för författarduon och äkta paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Innan de beslutade sig för att skriva tillsammans under namnet Lars Kepler var de redan etablerade författare på var sitt håll. Båda författarna har publicerat flera romaner i egna namn.