Denise Rudberg – svensk författare och krönikör

Denise Rudberg har som svensk författare nått stora framgångar med sin crime-serie Elegant. Den har sålts i över 1,5 miljon exemplar. Hon debuterade 2000 med boken Väninnan och har sedan skrivit flera framgångsrika romanserier.

Priser och utmärkelser

2022 vann författaren i Nextory E-book Awards i romankategorin för boken Er tredje man. Hon har tidigare nominerats till Årets deckarförfattare 2020.

Böcker skrivna av författare Denise Rudberg

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Denise Rudberg i kronologisk ordning.

BoktitelMedförfattareUtgivningsårFörlagInformation
Väninnan 2000Fischer & Co 
Storlek 37 2002Fischer & Co 
O.s.a. 2003Fischer & Co 
Jenny S 2005Albert Bonniers förlag 
Matilde 2006Månpocket 
Tillsammans 2007Bonnier CarlsenTillsammans del 1
Åse 2008Albert Bonniers Förlag 
Tillsammans – andra boken 2008Bonnier CarlsenTillsammans del 2
Tillsammans – tredje boken 2009Bonnier CarlsenTillsammans del 3
Baristas – första boken 2010Bonnier CarlsenBaristas del 1
Ett litet snedsprång 2010NorstedtsMarianne Jidhoff del 1
Baristas – andra boken 2011Bonnier CarlsenBaristas del 2
Två gånger är en vana 2011MånpocketMarianne Jidhoff del 2
Baristas – tredje boken 2012Bonnier CarlsenBaristas del 3
Bara tre kan leka så 2013NorstedtsMarianne Jidhoff del 3
Mellan fyra ögon 2014MånpocketMarianne Jidhoff del 4
Inte riktigt enligt planHugo Rhenberg2014Lind & Co 
När klockan slår fem 2015MånpocketMarianne Jidhoff del 5
En tillfällig lösningHugo Rehnberg2015Lind & Co 
På sex meters djup 2016MånpocketMarianne Jidhoff del 6
Disa 2016Bokförlaget ForumSthlmqueens del 1
Simone 2017MånpocketSthlmqueens del 2
Utan att släppa tagetHugo Rehnberg2017Lind & Co 
De sju som såg 2017Bokförlaget ForumMarianne Jidhoff del 7
Åtta steg bakom 2018Bokförlaget ForumMarianne Jidhoff del 8
Under nio nätter 2019Bokförlaget ForumMarianne Jidhoff del 9
SvitenMikaela Bley2019Bokförlaget Forum 
Det första chiffret 2019Bokförlaget ForumKontrahenterna del 1
En andra allians 2020Bokförlaget ForumKontrahenterna del 2
10 grisar nere 2020Bookmark FörlagMarianne Jidhoff del 10
Elva änkors man 2021Bookmark FörlagMarianne Jidhoff del 11
Er tredje man 2021Bookmark FörlagKontrahenterna del 3
Den fjärde doktrinen 2022Bookmark FörlagKontrahenterna del 4
De första tolv 2022Bookmark FörlagMarianne Jidhoff del 12

Väninnan

Debutromanen Väninnan handlar om en ung människas integritet och möjligheterna att upprätthålla den i en överklassmiljö.

Kristin lever ett överklassliv i Stockholm i en värld fylld av oskrivna regler och stark social press. Hennes äktenskap blir ohållbart och hon dras mellan det svåra valet att stanna kvar eller lämna. Väljer hon att lämna riskerar hon att förlora både vänner och ställning eftersom hon lever i en miljö där avvikelser ses med oblida ögon.

Storlek 37

Singeltjejen Laura är medveten om sitt utseende, älskar Stockholms uteliv och har ett attraktivt jobb inom musikbranschen. Bakom fasaden är hon en rotlös själ och slits mellan sin vardag i Stockholm och sin förmögna familj i New York.

Hennes två skilda världar krockar under ett familjebröllop och rykten sprids om att hon har alkoholproblem. Laura känner sig missförstådd och känner press från sin judiska familj om att slå sig till ro i USA och hitta en lämplig man. Hon börjar ifrågasätta sig själv och vet inte vilken väg hon ska ta.

O.s.a.

Eva von Dies liv är utåt sett fulländat. Hon är advokat och bor i ett stort hus på Djurgården. Däremot har hennes uppväxt präglats av ensamhet och karriären förde henne utomlands under flera år.

När Eva återvänder till Sverige har hennes ungdomskärlek gift sig och hon börjar söka ytliga relationer i jakten på kontroll. Hon inser så småningom att hon inte har någonting om hon saknar kärlek.

Jenny S

Jenny lever ett lyckligt liv med sin pojkvän Jocke och har ett jobb hon trivs med. Hon blir lämnad plötsligt av Jocke genom ett brev och upptäcker dessutom att han har ett förhållande med hennes bästa vän.

På bara några timmar har hon packat väskorna, sagt upp sig och gett sig av till Stockholm, där hon inte känner någon. Hon lyckas så småningom skaffa sig ett nytt jobb och nya vänner men något händer som tvingar henne tillbaka till sin hemstad.

Matilde

Matilde är ensamstående med två barn och bor på Södermalm. Efter en skilsmässa är hon nu äntligen redo att gå vidare och väljer att säga upp sig från sitt reklambyråjobb för att skriva en roman. Skrivande går trögt och hon inleder också en affär med läraren på skrivkursen.

Att balansera mellan föräldraskapet och singellivet ger Matilde stora utmaningar men hon har en pålitlig vän i barndomsvännen Tomas. Han förklarar plötsligt sin kärlek till henne vilket ger henne ännu mer att fundera över.

Tillsammans

Trilogin Tillsammans är en ungdomsserie som handlar om Alexander, Jakob och Therese.

Alexander går i privatskola och hans pappa arbetar på Utrikesdepartementet. Jakob är en sportig kille och mamman jobbar på teve. Therese har förlorat sin mamma i cancer och bor med pappa på husbåt vid Djurgårdskajen.

Trots deras olika bakgrund lär de känna varandra vid en inspelning av ett teveprogram på Djurgården. De blir vänner men det finns ett hot med i bilden då någon letar efter en av dem.

Åse

Åse flyttade till Östermalm i Stockholm för ett år sedan och har funnit sig väl till rätta. Hon har inlett ett förhållande med Manfred och öppnat en framgångsrik inredningsbutik med sin syster Matilde.

Några nyfunna väninnor bjuder med Åse på en jakthelg i Värmland med efterföljande smokingmiddag. Hon blir snabbt del av det förmögna umgänget och försöker att hålla sig utanför intriger kring sin nya väninna Disa. Åse märker att det inte är så bra mellan Disa och hennes man Otto och det är något hon upptäcker på flera sätt.

Baristas

I serien Baristas som är i tre delar får vi följa de tre unga killarna Ludvig, Nicolas och Ruben som tar jobb på en kaffebar strax bakom Stureplan. Killarna har helt skilda uppväxtförhållanden men blir bästa vänner och får det både hektiskt och lärorikt.

Serien Elegant med deckarhjältinnan Marianne Jidhoff

Den mycket framgångsrika crime-serien Elegant med kriminalhistorier i överklassmiljö handlar om deckarhjältinnan Marianne Jidhoff. Hon är en medelålders änka och åklagarsekreterare. Tillsammans med kollegerna Torsten Ehn och Augustin Madrid löser de fruktansvärda brott.

Ett litet snedsprång

Marianne Jidhoff är 55 år och nybliven änka. Hennes man Hans Larson var riksåklagare och var mer trogen rättvisan än sin hustru. Trots det fanns Marianne alltid vid hans sida in i det sista.

Efter hennes mans bortgång blir hon övertalad att återvända till Åklagarmyndigheten. De har problem med läckor och behöver någon det går att lita på och som har stor erfarenhet.

Tillsammans med kriminalkommissarien Torsten Ehn och kriminalassistenten Augustin Madrid tar de sig an ett fall där en finansman blir mördad. Det visar sig att brottet har kopplingar till en märklig och sluten verksamhet som drivs i det tysta.

Två gånger är en vana

Ett märkligt överfall sker mot en anställd vid ett välrenommerat investmentbolag. Offret överlever men är svårt skadad och svävar mellan liv och död.

Torsten Ehn, Marianne och Augustin utreder fallet och det är tydligt att gärningsmannen varit ute efter att döda. Alla inom investmentbolaget blockerar informationsflödet till omvärlden och det är omöjligt att få till ett enda vittnesmål.

På spaningsenhet tittar de vidare efter gamla brottskopplingar till företaget och det växer fram en alltmer skrämmande bild om en grupp män som strategiskt utesluter kvinnor på högre befattningar.

Bara tre kan leka så

Ett extremt och makabert mord begås på den mycket folkkäre och högt uppsatte politikern Bror Hemros. När polisen börjar undersöka fallet verkar mordet hänga ihop med en flera års lång prostitutionsutredning.

Samtidigt som utredningen på mordet pågår försvinner två kvinnor från Östermalm under märkliga former. Den ena kvinnan är en föräldraledig tvåbarnsmamma och den andra driver en exklusiv barnklädesbutik.

Mellan fyra ögon

En man som är styrelseordförande på Vädla Läroverk, en exklusiv och välrenommerad privatskola, hittas mördad. Åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kolleger kopplas in i fallet och upptäcker att rektor Jane Eden haft ett hemligt kärleksförhållande med den mördade mannen. Jane Eden blir huvudmisstänkt men finns det något mörkare under ytan?

När klockan slår fem

Det sker flera överfallsvåldtäkter en sensommar i de finaste kvarteren på Östermalm. Ett av våldtäktsoffren som mördas visar sig vara dottern till en välrenommerad kommissarie.

Åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kollegor ser kopplingar till ett fall för tjugo år sedan i Lunds studentkretsar då det skedde en serie våldtäkter. Både nu och då är tillvägagångssättet utstuderat där offren noggrant väljs ut och gärningsmannen tar sig in i deras hem när de sover.

På sex meters djup

Ett mycket välkänt konstnärspar försvinner spårlöst efter en storslagen operapremiär i Stockholm. Några veckor senare mördas en kvinna på ett äldreboende och ett meddelande på brottsplatsen leder in i en utredning om makt och politik. Marianne och hennes kollegor börjar hitta kopplingar till konstnärsparets mystiska försvinnande.

De sju som såg

Läkaren Folke Bergman kallas till ett skyddat kvinnoboende för att ge två kvinnor läkarvård. Det han inte vet då är att hemligheten ur hans förflutna snart kommer att hinna i kapp honom.

Marianne Jidhoff får ett nytt fall med ett misstänkt mord där en mycket känd idrottsman har hittats död. Under utredningen framkommer det att han inte varit en så underbar make som det verkat.

Åtta steg bakom

Den sjuttonåriga Isabelle Renaudot försvinner 1988 efter en bröllopsfest på Djurgården. Fallet blir återigen aktuellt trettio år senare i samband med en dokumentär om försvinnandet. Marianne Jidhoff börjar utredningen och den rika familjen Renaudots är nu mer öppna med sina gömda hemligheter som spelar en avgörande roll för fallets lösning.

Under utredningen anmäler samtidigt en ung man sina misstankar om att han blir förföljd. Hoten verkar ha en koppling till vad som hände den där försommarkvällen när Isabelle försvann.

Under nio nätter

En man som sitter på sin balkong en varm sommarkväll hör plötsligt ett desperat rop och en duns. Han kontaktar 112 men de kommer aldrig och han går och lägger sig och funderar på om det var inbillning.

Fem år senare får Marianne i uppdrag att utreda ett gammalt självmord av en man som var bekant med en känd livsstilsprofil. Profilens sambo börjar samtidigt känna sig hotad.

10 grisar nere

På en lugn östermalmskrog sker en brutal dödsskjutning. Det får Marianne Jidhoff att minnas tillbaka till den dramatiska sommaren 1993 när hennes framlidne make Hans utredde en annan krogskjutning.

Elva änkors man

Den nyskilda och ryktesomsusade politikern Stina Bodén kontaktar polisen då hon blivit utsatt för utpressning. Hon misstänker att hennes nya förälskelse, som hon mött via en dejtingsida, ligger bakom hoten.

De första tolv

Inom loppet av ett dygn begås två grova brott på Östermalm. Omgivningen chockeras och på grund av känsliga omständigheter hamnar båda fallen hos förundersökningsledaren Marianne Jidhoff. Tillsammans med sina kolleger behöver de hitta förövarna i en kamp mot klockan.

Inte riktigt enligt plan

Paula närmar sig 40 och har fram tills nu levt på pappas pengar. Hon har fortfarande inte bestämt sig för vad hon vill göra, kanske bli välgörenhetsarbetare eller lärare.

På ett storslaget bröllop möter hon Tom, en brottmålsadvokat med ett förflutet som barnstjärna. Det uppstår kemi mellan dem men problemet är att bröllopet är Paulas och hon ska gifta sig med Toms studentkamrat.

En tillfällig lösning

Lisen lever i ett lyckligt äktenskap och har en framgångsrik karriär. Teddy är en stormrik arvtagare som är arbetsskygg och sorglös. Under ett dygn faller bådas tillvaron samman och de möts av en slump.

Trots att de är väldigt olika där Lisen är stel och präktigt och Teddy är självisk och ansvarslös, byggs en oväntad vänskap sakta upp.

Serien Sthlmqueens

Serien Sthlmqueens handlar om vänskapen mellan Disa, Simone och Mercedes, ett kompisgäng som har hängt ihop i flera år.

Disa

Disa ska snart börja sitt nya jobb på en reklambyrå. Väninnorna Simone och Mercedes betyder allt för henne och de ser livet som en fest. Allt blir rörigt när The dyker upp och sedan kommer det ena problemet efter det andra och fasaden om ett perfekt liv rämnar.

Simone

Simone är tillsammans med Christopher och till en början tolkade hon mycket i deras relation som ett charmigt bevis på kärlek. Nu funderar hon på hur hon ska ta sig ur ett kvävande förhållande. Simone söker stöd hos sina vänner men när hon får ett dramatiskt besked faller allt.

Utan att släppa taget

Agnes ska fira jul på egen hand utan sin dotter och bestämmer sig för att tacka ja till ett jul- och nyårsfirande på den anrika släktgården i Sörmland. Dit är hela det gamla gymnasiegänget inbjudna med sina respektive.

Bland gästerna blossar det upp gamla konflikter och minnen väcks till liv från den tragiska olycka som de alla drabbades av för tjugo år sedan. Samtidigt har alla saknat den innerliga vänskap och gemenskap de en gång hade.

Sviten

Den sjuttonåriga flickan Cornelia Westerlund hittas död i en svit på Lydmar Hotel. Kvällen innan har några unga tjejer festat tillsammans med ett gäng äldre cigarrökande herrar. Jonas Berg gör sitt yttersta för att pressa fram sanningen om vad som hände den ödesdigra kvällen i rum 403.

Historisk romanserie Kontrahenterna

I en spännande historisk romanserie får vi följa med i en berättelse bland spioner och fiender under ett brinnande krig där vänskap och lojalitet är avgörande. Här får vi följa kvinnliga kodknäckare som anlitas av Försvarsmakten i Sverige under andra världskriget.

Det första chiffret

Året är 1940 och tre unga kvinnors liv förändras då de väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. Signe, Elisabeth och Iris lever olika liv men förenas i en mycket svår tid och blir livsviktiga för rikets säkerhet.

En andra allians

Nazityskland växer sig allt starkare och 1941 på midsommardagen går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. Vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe på deras signalspaning under ett brinnande krig.

Er tredje man

Sommaren 1941 sänks en tysk konvoj utanför Ölands kust som sätter den svenska neutraliteten i gungning. På Karlaplan 4 arbetar Signe, Elisabeth och Iris på för fullt med både kodknäckning och privata angelägenheter samtidigt som kriget kryper allt närmare Sveriges gränser.

Den fjärde doktrinen

Pressen mot landet är stor och Sverige gör allt för att inte hamna som nästa land på anfallslistan. Samtidigt som den yttre pressen ökar börjar även relationerna på hemmaplan för Signe, Elisabeth och Iris att pyra.

Vem är Denise Rudberg?

Författaren Denise Rudberg är född 1971 i Stockholm. I New York har hon studerat både film dramaturgi. Denise är förutom författare även krönikör, poddare och skriver drama för Sveriges Radio.

Hon har också medverkat som programledare i olika tv-program och har hållit föreläsningar om olika ämnen.