Jonas Jonasson – författare och journalist

Författaren Jonas Jonasson debuterade 2009 med boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Det blev en succédebut och boken är en av de mest sålda böckerna genom tiderna i Sverige. Hundraåringen har även filmatiserats i regi av Felix Herngren med Robert Gustafsson i huvudrollen.

Årets författare 2013 och Stora Ljudbokspriset 2010

Jonassons böcker har sålts i 17 miljoner exemplar och är utgivna i 46 länder. 2013 blev han utnämnd till Årets författare.

Hans debutroman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har vunnit flera priser och utmärkelser. 2009 mottogs BMF-plaketten, 2010 fick han både Pocketpriset och Stora Ljudbokspriset för denna bok.

Böcker skrivna av författare Jonas Jonasson

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Jonas Jonasson i kronologisk ordning.

BoktitelUtgivningsårFörlag
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann2009Piratförlaget
Analfabeten som kunde räkna2013Piratförlaget
Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)2015Piratförlaget
Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket2018Piratförlaget
Hämnden är ljuv AB2020Piratförlaget
Profeten och idioten2022Bokförlaget Polaris

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Jonas Jonassons debutroman, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, blev 2010 och 2011 årets mest sålda bok i Sverige. Den vann också Bokhandlarpriset och Iris Ljudbokspris för bästa ljudboksupplevelse 2010. Två år senare 2012 vann Jonasson även den tyska bokhandeln Mayersches M-Pionier litteraturpris med denna roman.

Boken har också blivit ett sällskapsspel och filmatiserats i regi av Felix Herngren med Robert Gustafsson i huvudrollen. Filmen slog dessutom svenskt publikrekord vid premiären 2013 på juldagen.

Den här romanen handlar om Allan Karlsson som hamnar på ett ålderdomshem. När han fyller tresiffrigt vill han undvika allt spektakel och väljer att kliva ut genom fönstret. På rymmen råkar han få med sig en väska som han bara skulle vakta och inom kort är både tjuvar och polis efter honom.

Analfabeten som kunde räkna

Analfabeten som kunde räkna är Jonassons andra roman och gick snabbt in på andra plats på den svenska försäljningslistan och på första plats i Schweiz och Tyskland.

Boken handlar om Nombeko Mayeki som har växt upp i ett skjul i Sydafrikas största kåkstad Soweto. Ödet tillsammans med hennes talang för henne till andra sidan jordklotet och till internationell storpolitik. Under sin resa lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst.

Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)

I Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) får vi träffa kyrkoherden Johanna Kjellander som lämnat predikstolen för gott. Hon fick lämna i all hast när församlingen kastade psalmböcker efter henne i burop.

Johanna möter av en slump den uselt betalda receptionisten Per Persson på en parkbänk. Båda känner ett behov av att utkräva hämnd och de träffar på en argsint man vid namn Johan Andersson som de tillsammans ser till blir Mördar-Anders med hela Sverige.

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

Den fjärde romanen av författaren är en fristående uppföljare till debutromanen Hundraåringen.

Boken Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket handlar om Allans nästa födelsedag ett år senare. Han och vännen Julius firar med en luftballongfärd som blir allt annat än lugn utan helt galen. De får oväntade möten med stora världsledare och i boken nämns namn som Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin och Angela Merkel.

Hämnden är ljuv AB

Romanen Hämnden är ljuv AB handlar om Victor Svensson har tänkt sig en annan inriktning än konst för Alderheims konsthandel. För att få makt och inflytande måste han gå via konsthandlarens dotter Jenny. I en parallell berättelse som vävs samman med Victor träffar vi också Ole Mbatian, en afrikansk medicinman, som länge önskat sig en son.

Profeten och idioten

Boken Profeten och idioten handlar om Petra, en självlärd astrofysiker som förutspår jordens undergång. Hon reser ut i världen tillsammans med änkan Agnes och mästerkocken Johan som ska ha ett snack med sin storebror i Rom innan jorden går under. Ingenting på resan går som planerat.

Filmer

Boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har blivit filmatiserad i regi av Felix Herngren. Huvudrollen Allan Karlsson spelades av Robert Gustafsson. Filmen hade premiär 25 december 2013 och blev snabbt en succé som passerade miljongränsen över antalet biobesökare.

Även internationellt har filmen gjort succé och har blivit jämförd med de amerikanska filmerna Zelig och Forrest Gump. Filmen nominerades 2016 till en Oscar för bästa smink.

Det kom också en uppföljare, Hundraettåringen som smet från notan och försvann, som hade premiär på de svenska biograferna på juldagen 2016. Även i denna film har Robert Gustafsson huvudrollen och filmen regisserades av både Felix Herngren och Måns Herngren.

Vem är Jonas Jonasson?

Författaren Jonas Jonasson, som egentligen heter Pär-Ola Jonasson, är född 1961 och uppvuxen i Växjö. Efter studier i språk arbetade han först som journalist på Smålandsposten och sedan på Expressen där han förutom journalist arbetade som redigerare och så småningom blev chef.

Därefter startade han en egen mediekonsultverksamhet och även medieföretaget OTW. Efter tjugo år inom branschen gjorde han en helomvändning på grund av allvarlig utbrändhet, sålde allt och blev i stället författare.

Vi har också kunnat höra Jonas som sommarvärd för Sommar i P1 2011 och samma år medverkade han även i Sommarpratarna i SVT.