Camilla Läckberg – författare och deckardrottning

Camilla Läckberg är en av Sveriges största deckarförfattare och ses som en deckardrottning. Hennes böcker har sålts i över 29 miljoner exemplar i fler än 60 länder. Hon debuterade med boken Isprinsessan 2003 som fick en stor läsekrets men det stora genombrottet kom med den tredje boken 2005, Stenhuggaren.

Hennes böcker är mycket populära och framförallt bokserien om Fjällbacka. Förutom deckare har hon även skrivit kortromaner, noveller, barnböcker, kokböcker, manus till tv och film och låttexter. Läckberg har också tillsammans med Henrik Fexus skapat spänningsserien om Vincent och Mina.

Sveriges bäst säljande författare 2009

Författaren Camilla Läckberg har tilldelats flera priser. Bland annat blev hon 2005 utnämnd till Årets författare av SKTF. Året därpå, 2006, vann hon The Crime Novel of The Year award och 2009 blev hon Sveriges bäst säljande författare.

Böcker skrivna av författare Camilla Läckberg

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Camilla Läckberg i kronologisk ordning.

BoktitelMedförfattareUtgivningsårFörlagInformation
Isprinsessan 2003MånpocketFjällbackaserien del 1
Predikanten 2004MånpocketFjällbackaserien del 2
Stenhuggaren 2005MånpocketFjällbackaserien del 3
Olycksfågeln 2006MånpocketFjällbackaserien del 4
Tyskungen 2007MånpocketFjällbackaserien del 5
Sjöjungfrun 2008MånpocketFjällbackaserien del 6
Smaker från FjällbackaChristian Hellberg2008Bokförlaget ForumKokbok
Fyrvaktaren 2009MånpocketFjällbackaserien del 7
Änglamakerskan 2011MånpocketFjällbackaserien del 8
Fest mat & kärlekChristian Hellberg2011Bonnier FaktaKokbok
Super-Charlie 2011Bonnier Carlsen 
Super-Charlie och gosedjurstjuven 2012Bonnier Carlsen 
Super-Charlie och mormorsmysteriet 2013Bonnier Carlsen 
Lejontämjaren 2014MånpocketFjällbackaserien del 9
Super-Charlie och monsterbacillerna 2014Bonnier Carlsen 
Super-Charlie och lejonjakten 2015Bonnier Carlsen 
Super-Charlie och den försvunna tomten 2016Bonnier Carlsen 
Häxan 2017Bokförlaget ForumFjällbackaserien del 10
Super-Charlie och skurksystern 2017Bonnier Carlsen 
Super-Charlie ger dig superkrafter. Bokstäver. 2017Bonnier Carlsen 
Super-Charlie ger dig superkrafter. Siffror. 2017Bonnier Carlsen 
Super-Charlie och spökfällan 2018Bonnier Carlsen 
En bur av guld 2019Bokförlaget ForumFayes hämnd del 1
Super-Charlie och flamingokatastrofen 2019Bonnier Carlsen 
Vingar av silver 2020Bokförlaget ForumFayes hämnd del 2
BoxHenrik Fexeus2021Bokförlaget ForumVincent och Mina del 1
Gökungen 2022Bokförlaget ForumFjällbackaserien del 11
KultHenrik Fexeus2022Bokförlaget ForumVincent och Mina del 2

Böckerna om Fjällbackamorden

Fjällbackamorden har blivit internationellt filmatiserade och baseras på rollfigurerna i bokserien. Här får vi följa deckarförfattarinnan Erica Falck och hennes polismake Patrik Hedström när de löser flera mordgåtor i den idylliska fiskebyn Fjällbacka.

Isprinsessan

Camilla Läckbergs första kriminalroman Isprinsessan utspelar sig under vintern i ett hus som står ödsligt och tomt. En kvinna med stelnat blod på handlederna ligger i ett badkar där det har bildats en tunn hinna med is. En man som hyser stark kärlek för henne står vid hennes sida och tycker att hon ser ut som en isprinsessa.

Predikanten

En liten pojke som är ute och leker riddare får syn på en död kvinna. Under kvinnan hittar polisen två kvinnoskelett. Skeletten verkar härröra två kvinnor som försvann 1979.

Patrik Hedström och hans kolleger ställs inför ett svårlöst mysterium när de försöker hitta en koppling mellan morden och en grym sanning uppdagas.

Stenhuggaren

Det verkliga och stora genombrottet för Camilla kom med boken Stenhuggaren. Med denna bok nominerades författaren till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Fiskaren Frans Bengtsson är ute en tidig morgon för att vittja sina hummertinor. Den sista tinan kärvar när han försöker få upp den. Fångsten som uppenbarar sig får Frans att kasta sig mot relingen och spy.

En livlös liten flicka hänger tvärs över nätet till tinan. Vid obduktionen upptäcks sötvatten med tvålrester i lungorna, trots att flickan hittades i havet.

Olycksfågeln

Patrik får arbeta med två mordutredningar parallellt. Först inträffar en bilolycka som visar sig vara ett mord. Han upptäcker snart kopplingar till liknande fall och inser att det troligtvis är samma gärningsman.

I en soptunna hittas en dokusåpadeltagare död. Ett brutalt mord som kanske har samband med den seriemördare de redan jagar.

Tyskungen

En äldre man hittas mördad i sitt hem. Erica Falck inser att hennes döda mamma umgicks i samma kretsar som mannen under andra världskriget.

Hon läser sin mammas dagböcker och läser om att hon har varit med om fruktansvärda upplevelser. Erica gräver djupare i fallet med den mördade mannen och någon verkar vara beredd att döda för att inte sanningen om det förflutna ska komma fram.

Sjöjungfrun

En man har försvunnit spårlöst. Fyra månader senare hittas han mördad och fastfrusen i isen.

Ericas författarkollega Christian Thydell har under en längre tid fått anonyma brev som är svårtolkade men hotfulla. Patrik misstänker att det finns en koppling mellan den mördade mannen och breven.

Fyrvaktaren

En kvinna flyr hastigt i sin bil från ön Gråskär med sin son i baksätet. Hennes händer på ratten är blodiga.

Några dagar senare mördas en man i en lägenhet. När polisen kartlägger mannens liv upptäcker de att han besökte Gråskär innan han dog.

Änglamakerskan

Det är påsk 1974 när en familj försvinner spårlöst från ön Valö. Påskmiddagen är uppdukad och alla är borta utom Ebba, den ettåriga dottern. Ingen vet var resten av familjen har tagit vägen.

Flera år senare återvänder Ebba till ön tillsammans med sin man Mårten. De har förlorat sin treårige son och för att försöka övervinna sorgen bestämmer de sig för att rusta upp huset för att öppna ett bed and breakfast.

Nyinflyttade blir de utsatta för ett mordbrandsförsök. Efter branden när de börjar bryta upp matsalsgolvet hittas intorkat blod under plankorna.

Lejontämjaren

Mitt i vintern irrar en halvnaken flicka genom skogen och ut på en väg. Samtidigt kommer en bil som inte hinner väja undan. Hon identifieras till den flicka som försvann på väg hem från ortens ridskola för fyra månader sedan.

Det visar sig att hon har utsatts för ofattbara grymheter och det finns en risk att hon inte är den enda. Samtidigt gräver Erica i ett gammalt fall om en familjetragedi som slutade med att en man dog. Hans fru dömdes för mordet, men hon döljer något.

Häxan

Fyraåriga Linnea försvinner från en gård och tragiska minnen väcks till liv. Från exakt samma gård, för trettio år sedan, försvann en liten flicka som hittades mördad.

Då anklagades två trettonåriga flickor och de befanns skyldiga i domstol. På grund av sin ålder slapp de fängelse. En av flickorna har levt ett stilla liv i Fjällbacka och den andra har precis återvänt och är numera en firad skådespelare.

Linnea hittas naken, invid samma skogstjärn där den första flickan hittades.

Gökungen

I boken Gökungen utspelas handlingen i Fjällbacka och ett mordfall visar sig ha ledtrådar till Svenska Akademien.

Två fall utan synbart samband skakar Fjällbacka. En känd fotograf hittas brutalt mördad i sin utställningslokal och en nobelpristagare i litteratur drabbas av ett våldsamt dåd.

Patrik och hans kolleger verkar inte komma någonvart med utredningen. Samtidigt gräver Erica i ett gammalt tragiskt mord på 1980-talet. Det visar sig att gamla synder har kopplingar till nutiden.

Snöstorm och mandeldoft

Martin Melin från Tanumspolisen tvingas med på sin flickväns släktträff på Valön. Förbindelsen med fastlandet bryts av en snöstorm och familjens överhuvud Ruben faller ihop mitt under julmiddagen.

Martin tvingas gripa in och konstaterar att Ruben har mördats. Eftersom ön nu är fullständigt isolerad måste mördaren finnas på ön.

Smaker från Fjällbacka

Camillas första kokbok, Smaker från Fjällbacka, är författad tillsammans med Christian Hellberg. De kommer från Fjällbacka båda två och älskar att både laga och äta mat. I kokboken delar de med sig av sina favoritrecept och smultronställen i Fjällbacka.

Fest, mat & kärlek

Camilla Läckberg och stjärnkocken Christian Hellberg har samlat sina bästa recept och tips i en kokbok för att ge livet guldkant. Recepten är lättlagade och passar både små och stora fester.

Fayes hämnd

Den nyare bokserien Fayes hämnd består av kortromaner som handlar om Matilda och om hennes hämnd på män som svikit henne. Stilistiskt kan man dra kopplingar till genren som bukar kallas tantsnusk.

En bur av guld

Den första kortromanen i Camilla Läckbergs nya bokserie Fayes hämnd är boken En bur av guld. Det var den mest sålda boken i Sverige samma år den kom ut och den blev en stor framgång internationellt.

Faye verkar till ytan ha allt, med en perfekt make, en vacker dotter och en lyxig lägenhet. Mörka minnen från uppväxten jagar henne och hon känner sig mer och mer fången i en gyllene bur.

Hon var tidigare en stark kvinna med ambitioner men har gett upp allt för Jacks skull. Hela hennes värld raserar när han sviker henne. Hon står handfallen och har ingenting men bestämmer sig sedan för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.

Vingar av silver

Faye har byggt upp ett liv utomlands, Jack sitter i fängelse och det går riktigt bra för hennes företag Revenge. Men det dyker plötsligt upp ett allvarligt hot mot företaget när det ska lanseras i USA.

Hon tvingas återvända till Stockholm för att rädda det som är hennes men också för att rädda sig själv och dem hon älskar.

Deckartriologin Vincent och Mina med Henrik Fexeus

Tillsammans med författaren och mentalisten Henrik Fexeus skriver Camilla Läckberg deckartriologin Vincent och Mina.

Box

Box är den första delen i deckartriologin Vincent och Mina.

En kvinna hittas död i en låda genomborrad av svärd. Är det ett urspårat trolleritrick eller ett brutalt mord? Polisinspektör Mina Dabiri tar hjälp av mentalisten Vincent Walder som är expert på kroppsspråk och magi.

Tillsammans gör de kopplingar till ett tidigare fall och jakten börjar på en hänsynslös seriemördare.

Kult

En liten pojke försvinner från en förskola. Mina Dabiri och hennes kolleger hittar likheter med en tidigare barnkidnappning som slutade riktigt illa. Allt pekar på att fler barn kommer att försvinna och klockan tickar.

Super-Charlie

När Camilla väntade sitt tredje barn fick hon en idé till karaktären Super-Charlie i hennes barnboksserie om denna superhjälte som gömmer sina krafter för sina föräldrar.

Författaren är en engagerad ambassadör för Barncancerfonden. För varje bok som säljs ur serien Super-Charlie skänker hon 10% av intäkterna till forskning om barncancer.

Film

Camilla Läckbergs deckarserie om Fjällbacka har filmatiserats i flera versioner och bland annat visats på SVT som tv-serie. Filmrättigheterna till serien om Faye har dessutom blivit sålda till Hollywood.

Hon har även skrivit manus till den mycket populära såpan Lyckoviken. En succésåpa som visas i flera länder runt om i världen.

Intresset för film har lett till att författaren 2020 startade produktionsbolaget Bad Flamingo Studios med sina vänner Alexander och Baker Karim. Deras första film Glaciär hade premiär den 30 april 2021.

Vem är Camilla Läckberg?

Författaren Camilla Läckberg är född 1974 och uppvuxen i Fjällbacka. Hon har tidigare varit gift med Martin Melin, en känd polis som har varit med i Robinson men Camilla är nu gift med MMA-utövaren Simon Sköld.

Hon är i grunden utbildad civilekonom på Handelshögskolan, har arbetat inom telekombranschen och som författare släppte hon sin första roman Isprinsessan 2003. Läckberg är en av Sveriges mest framgångsrika författare och flera av hennes böcker har både tilldelats en rad priser och filmatiserats.

När Camilla skriver sina böcker tycker hon inte om att stänga in sig i ett tyst rum. Hon föredrar att sitta i soffan framför tv:n med exempelvis true crime-serier och OS. Just sport är hon egentligen ointresserad av men tycker det blir ett bra bakgrundsljud och att hon får en hel del skrivet när det visas något som hon inte är så intresserad av.