Leif GW Persson – författare, kriminolog och professor i polisforskning

Leif GW Persson är förutom författare även kriminolog och professor i polisforskning. Han har tidigare arbetet vid Rikspolisstyrelsen och idag syns han ofta i både tv och tidningsartiklar som ledande expert på brottsfrågor. Han brukar ofta ge sin syn på tänkbara förövare och gärningsmannaprofiler då många journalister vill intervjua honom vid olika brott.

Författaren har skrivit flera samhällskritiska deckare, men också jaktböcker och kokböcker. Leif GW Perssons debutroman, Grisfesten, är första delen i en trilogi om Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson.

Årets författare 2011, Kristallen och flera andra priser

Leif GW Persson har vunnit en rad priser och utmärkelser genom åren med bland annat att utnämnas till Årets författare 2011. Han vann också Kristallens hederspris 2017 och Piratenpriset 2012. Som kriminolog tilldelades han 2020 H. M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken för framstående folkbildande insatser.

Även hans böcker har vunnit priser där boken Den döende detektiven 2010 blev utsedd till Bästa svenska kriminalroman och fick BMF-plaketten samma år. Boken fick också året efter både Glasnyckeln och Palle Rosenkrantz-priset.

Böcker skrivna av författare Leif GW Persson

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Leif GW Persson i kronologisk ordning.

BoktitelMedförfattareUtgivningsårFörlagInformation
Grisfesten 1978Albert Bonniers FörlagLars Martin Johansson del 1
Profitörerna 1979Albert Bonniers FörlagLars Martin Johansson del 2
Samhällsbärarna 1982Albert Bonniers FörlagLars Martin Johansson del 3
Stora machobokenJan Guillou, Pär Lorentzon1990Norstedts 
Grabbarnas stora presentbok: ett måste för grova grabbar och läskunniga tjejerJan Guillou, Pär Lorentzon1991Norstedts 
Grabbarnas kokbok: precis som prinsessornas kokbok fast tvärtomJan Guillou, Leif Mannerström1992Norstedts 
Om jakt och Jägare- från Fagerhult till SibirienJan Guillou1996Norstedts 
Mellan sommarens längtan och vinterns köld 2002Albert Bonniers FörlagVälfärdsstatens fall del 1
En annan tid, ett annat liv 2003Albert Bonniers FörlagVälfärdsstatens fall del 2
Linda – som i Lindamordet 2005Albert Bonniers Förlag 
Faller fritt som i en dröm 2007Albert Bonniers FörlagVälfärdsstatens fall del 3
Den som dödar draken 2008Bonnier Pocket 
Den döende detektiven 2010Bonnier Pocket 
Gustavs grabb 2011Bonnier PocketSjälvbiografi
Den sanna historien om Pinocchios näsa 2013Albert Bonniers förlag 
Bombmakaren och hans kvinna 2015Albert Bonniers Förlag 
Kan man dö två gånger? 2016Albert Bonniers Förlag 
Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv 2018Albert Bonniers FörlagSjälvbiografi

Trilogi om Lars Martin Johansson

Grisfesten är debutromanen och första delen i trilogin om Lars Martin Johansson. Polisromanen såldes i stora upplagor och 1984 filmatiserades boken som Mannen från Mallorca.

Grisfesten

I Stockholm utförs ett postrån och sedan två mord. Kriminalinspektörerna Jarnebring och Johansson som utreder händelserna ser ett samband och börjar så småningom komma gärningsmannen på spåren. Det ser ut att bli ett svårlöst fall då det finns personer som vill hemlighålla spaningen.

Profitörerna

En kvinna hittas död i en lägenhet strax innanför ytterdörren. Hon hade bara en morgonrock på sig och både kropp och ansikte hade svåra skador.

Lägenheten var i stor oreda och det var tydligt att ett brott hade begåtts. Kriminalinspektör Jan Lewin från våldsroteln blir inkopplad i fallet.

Samhällsbärarna

Polisintendenten Lars Martin Johansson och hans kollegor får något att bita i för att hitta kopplingarna mellan en till synes brokig skara personer. Vad är den gemensamma nämnaren mellan en före detta förman, en skötsam flicka, en polsk cellist, ett fyllo Birkastan, två palestinska flyktingar och en jugoslavisk restaurangägare?

Välfärdsstatens fall

I trilogin Välfärdsstatens fall skildras utvecklingen i det svenska samhället de senaste 30 åren. Böckerna tar bland annat upp sprängningen av den västtyska ambassaden i Stockholm och utredningen om mordet på statsminister Olof Palme.

Mellan sommarens längtan och vinterns köld

En amerikansk journalist tar livet av sig genom att hoppa från femtonde våningen från ett studentrum han hyrt. Ett välskrivet och smått poetiskt självmordsbrev hittas och allt tyder på självmord, vilket får Stockholmspolisen att avskriva fallet.

Trots det kan inte polisintendenten och tillförordnade chefen Lars Martin Johansson släppa fallet. Han blir dessutom oväntat inblandad.

En annan tid, ett annat liv

En tjänsteman mördas i sin lägenhet på Östermalm. Jarnebring och kriminalinspektör Anna Holt kommer ingenvart i mordutredningen som läggs ner efter en kort tid.

Utredningen verkar ändå vara pågående då Säpo går runt och ställer underliga frågor om mordoffret. Det ser ut att vara ett betydligt allvarligare brott än vad det såg ut att vara.

Faller fritt som i en dröm

Chefen för rikskriminalen, Lars Martin Johansson, tänker lösa Palme-mordet. Han samlar de vassaste medarbetarna i hemlighet och försöker ta sig an det omfattande utredningsmaterialet med nya ögon.

De slår snabbt fast att Christer Pettersson inte är Palme-mördaren. I stället växer ett nytt överraskande spår fram, men kan de offentliggöra sanningen?

Linda – som i Lindamordet

Polisen får ta tag i ett spaningsmord när en ung kvinna hittas mördad. Kriminalinspektör Lisa Mattei och kriminalkommissarierna Jan Lewin och Anna Holt verkar få en enkel uppgift. Samtidigt tycker den notoriska kommissarie Bäckström att det förefaller sig konstigt hur alla pusselbitar faller på plats lite väl enkelt.

Den som dödar draken

Kriminalkommissarien Evert Bäckström får ett mordfall som verkar vara ett vanligt fyllskallemord. På brottsplatsen görs flera fynd varav de tre mest påtagliga är ett grytlock i järn, en tapetserarhammare med avbrutet träskaft och en såsfläckad slips. Bäckström upptäcker snart att detta inte är ett enkelt mordfall för vanliga poliser.

Den döende detektiven

Lars Martin Johansson är numera pensionerad från att ha varit chef för Rikskriminalen.

Han har varit inne i Stockholm för att uträtta några ärenden och passar på att köpa mat i en korvkiosk innan hemfärden ut på landet. Johansson vaknar plötsligt upp på intensiven på Karolinska sjukhuset. Han hade drabbats av en blodpropp i hjärnan.

Hans läkare berättar om ett tjugofem år gammalt ouppklarat mord på en nioårig flicka. Det fångar Johanssons intresse men i det skick han är i nu kan han inte nysta i några spännande fall.

Gustavs grabb

I den skönlitterära romanen Gustavs grabb finns många lånade drag ur författarens egna liv. Här får vi följa med på en resa genom livet, kärleken till pappan och en ständigt försämrad relation till mamman som ofta är sjuk.

Den sanna historien om Pinocchios näsa

I den här boken länkas fyra män samman med den siste tsaren av Ryssland, Nikolaj II, Englands premiärminister Sir Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommissarie Evert Bäckström.

Det är fyra män som aldrig har träffats men berättelsen handlar om det slutliga resultatet av de handlingar som de genomfört över en period på mer än hundra år.

Bombmakaren och hans kvinna

Lisa Mattei som är operativ chef på Säkerhetspolisen får ett telefonsamtal från sin chef. Ett terrorattentat förbereds i Sverige som kommer att ske under Kungafamiljens nationaldagsfirande på Skansen.

Nationen sätts i höjd beredskap och Mattei samlar ihop kompetenta personer för att inledda ett intensivt och metodiskt spaningsarbete.

Kan man dö två gånger?

Edvin som är sjöscout och tio år sätts i land på Ofärdsön i Mälaren för att plocka svamp. På ön hittar han en halvt begravd dödskalle.

Trots sin unga ålder vet han vad han ska göra. Kraniet lägger han i en plastpåse. Sedan rymmer han från scoutlägret och åker hem till sin granne, kriminalkommissarie Evert Bäckström.

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv

Denna självbiografi skildrar Leif GW Perssons liv om hur han från sina drömmar om ett liv som mästerdetektiv fick en karriär i att studera och lösa brott.

Vi får följa hans livsresa i med- och motgångar som en hårt arbetande och framgångsrik man, en make och familjefader. Författaren delar med sig av minnen, händelser och möten med personer som präglat honom.

Film och TV

Flera av Leif GW Perssons böcker har filmatiserats eller spelats in som TV-serie. Bland böckerna och karaktärerna som ligger till grund finns En pilgrims död, Den fjärde mannen, Den döende detektiven och Bäckström.

Vem är Leif GW Persson?

Leif GW Persson är född 1945 i Stockholm. Initialerna G.W. lade han till i sitt namn 1972 och de står för Gustav Willy. Han är både svensk kriminolog och författare samt känd för sina framträdanden i tv och tidningar för sin expertkunskap inom brottslighet.

Leif GW Persson publicerade sin doktorsavhandling om statistiska mätproblem inom kriminologin och blev senare docent vid Stockholms universitet. Han utnämndes också vid Rikspolisstyrelsen till professor i kriminologi med särskild inriktning på polisiära metoder och problem.

Han har arbetat som expert och rådgivare åt rikspolisstyrelsen, som lärare på Stockholms universitet och anlitats som sakkunnig på Justitiedepartementet. Vi har också kunnat se honom i sin roll som kriminologisk expert i tv-programmet Efterlyst på TV3, Veckans brott på SVT och i flera andra sammanhang.