Sven Nordqvist – författare och illustratör

Sven Nordqvist är både författare och illustratör. Han är en av de mest framgångsrika bilderboksskaparna och förutom att gjort ett tjugotal egna böcker har han även illustrerat till många andra författare.

De flesta är bekanta med Sven Nordqvists böcker om gubben Pettson och katten Findus.

Priser och utmärkelser

Författaren har fått en rad priser och utmärkelser samt stipendier. 1989 mottog han Elsa Beskow-plaketten och 1991 fick han Litteraturfrämjandets barn- och ungdomsstipendium. För sin bilderbok Var är min syster vann han 2007 Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Böcker skrivna av författare Sven Nordqvist

Här har vi listat alla böcker skrivna av författaren Sven Nordqvist i kronologisk ordning.

BoktitelMedförfattareUtgivningsårFörlagInformation
Agaton Öman och alfabetet 1983Opal 
Pannkakstårtan 1984OpalPettson och Findus
Minus och stora världen 1985Opal 
Julgröten 1986Opal 
Rävjakten 1986OpalPettson och Findus
Hattjakten 1987Rabén Sjögren 
Stackars Pettson 1987OpalPettson och Findus
Nasse hittar en stol 1988OpalNasse
Pettson får julbesök 1988OpalPettson och Findus
Kackel i grönsakslandet 1990OpalPettson och Findus
Nasses taxi 1991OpalNasse
Pettson tältar 1992OpalPettson och Findus
Tomtemaskinen 1994OpalPettson och Findus
Tuppens minut 1996OpalPettson och Findus
När Findus var liten och försvann 2001OpalPettson och Findus
Istället för en blommaErik Arpi2003Opal 
Var är min syster? 2007Opal 
Lisa väntar på bussen 2010Opal 
Hemma hos Pettson och Findus 2011OpalPettson och Findus
Findus flyttar ut 2012OpalPettson och Findus
Var är Pettson? 2016OpalPettson och Findus
Hundpromenaden 2018Opal 
Pettson och Findus bygger en bil 2020OpalPettson och Findus

Agaton Öman och alfabetet

Sven Nordqvists debutbok var Agaton Öman och alfabetet som vann i en bilderbokstävling 1983. Det är en ABC-bok där barnet får följa med på en resa med lek av ord och bokstäver.

Gubben Pettsson och katten Findus

Sven Nordqvists berättelser om gubben Pettsson och katten Findus har gjort honom till en känd barnboksförfattare och illustratör. Böckerna är älskade av många och är den typen av barnböcker som kan underhålla även nya generationer. Berättelserna ur denna serie har blivit både film och julkalender.

Svens stora genombrott kom med Pannkakstårtan 1984 som var första boken med Pettsson och Findus.

Minus och stora världen

Minus vill ge sig ut i världen och möter olika figurer i mängder från 1 till 10. Det här är en bok för att skapa intresse och lust för att träna räkning. Både text och bilder kommer med mycket humor och idérikedom.

Julgröten

Det är julafton och hustomtefamiljen ser förväntansfullt fram emot grötfatet som husfolket alltid ställer ut varje jul. Husfolket har dock de senare åren blivit allt slarvigare med tomtarnas gröt och tänker mer på jultomten i stället.

Hattjakten

Här få barn följa med på en heltokig resa med en morfar som älskar sin hatt. När hatten försvinner ger han sig i väg på ett galet äventyr för att hitta den och möter nya bekantskaper som Höna, skräddarmäster Västerknäpp och försäljarkaninen Kanini.

Serien om Nasse

Nasse är en liten björn med randig mössa och prickiga byxor. Det är en omtyckt figur bland barn som finns med i flera böcker och som även är animerad som tv-serie.

Istället för en blomma

Det här är en presentbok fylld med roliga bilder och korta texter av Sven Nordqvist humoristiska illustrationer och Erik Arpis klockrena bildtexter.

Var är min syster?

Med denna bok fick författaren Augustpriset. Boken handlar om en mus som söker efter sin storasyster i ett fantasifullt landskap.

Lisa väntar på bussen

Lisa och hennes mamma ska ta bussen för att titta på dockteater. Vid busshållplatsen medan de väntar händer mycket då det är fler personer som står och väntar. Bussen är mycket försenad så de hinner både leka och göra mycket annat.

Hundpromenaden

Hundpromenaden är en bilderbok där barnet tas med på en äventyrlig promenad. Mycket kan hända och vem är det egentligen som går ut med vem?

Vem är Sven Nordqvist?

Författaren Sven Nordqvist föddes 1946 i Helsingborg och växte upp i Halmstad. Redan i unga år började han teckna och måla. Inspirationen fick han mycket bland annat från tidningen MAD.

Han utbildade sig och tog en studentexamen i Halmstad och arkitektexamen vid Lunds tekniska högskola. Sven började sedan sin yrkesbana som arkitekt under en kort tid för att därefter arbeta några år som reklamtecknare.

Hans första bok som han både författade och illustrerade var Agaton Öman och alfabetet. Den boken vann han med i en bilderbokstävling 1983. Året därpå fick han sitt stora genombrott med Pannkakstårtan i serien med Pettsson och Findus.