Topp 15 svenska författare  

författare

Varje år publiceras hundratals böcker, både från nya och mer etablerade författare, vilket gör det svårt att hänga med i svängarna och veta vilka som är de bästa som man bör ha koll på. Hur man definierar Sveriges bästa författare är dock olika för alla personer så listan kan göras lång, men här är 15 utplockade svenska författare som sticker ut i mängden och som alla bör känna till, nya som gamla, helt utan inbördes ordning. 

Camilla Läckberg 

Författarinnan från Fjällbacka som hittade sitt kall i livet på en skrivarkurs som hon fick i present beskriver Camilla Läckbergs väg in i författarvärlden. Mest känd är hon för sina böcker i Fjällbackaserien, En bur av guld och barnboksserien om Super-Charlie.  

Stieg Larsson 

Ingen har nog gått miste om namnet Stieg Larsson, som ligger bakom storsäljarna i bokserien Millenium, däribland Män som hatar kvinnor. Böckerna har idag gjorts till filmer i både Sverige och USA, och fortsätter göra succé efter hans bortgång år 2004.  

Jonas Jonasson  

Jonasson är en svensk journalist och författare som slog igenom med boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Boken etablerade sin plats på topplistorna och gjordes till film i Sverige 2013 och ska även släppas i amerikansk nyproduktion med Will Ferrell i huvudrollen.  

Lars Kepler  

Gillar du däckare har du helt säkert hört talas om författarpseudonymen Lars Kepler, som egentligen består av författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Paret står bakom den populära Joona Linna-serien, däribland böckerna Hypnotisören, Stalker och Spegelmannen.  

Jonas Gardell  

Den omtalade Jonas Gardell är känd för sina böcker En komikers uppväxt och Torka aldrig tårar utan handskar. Båda är böcker som inte lämnar någon läsare oberörd med sina tunga ämnen och historier från Gardells egna liv.  

Leif GW Persson 

Kriminologen GW Persson som ofta syns i TV-rutan för att kommentera de senaste brotten är igenkänd för sina böcker om verkliga brott i serien En roman om ett brott. Hans true crime-romaner har gjort stort genomslag vilket gjort honom till Sveriges främsta expert på frågor om brott.  

Fredrik Backman  

Om du har hört talas om boken En man som heter Ove så vet du troligtvis vem Fredrik Backman är. Storsäljaren var hans debutroman som kom ut i 2012, och slutade 2016 upp på The New York Times försäljningslistas första plats.  

Jan Guillou  

Författaren och journalisten Jan Guillou är mest igenkänd för sin kritiserade bok Ondskan som publicerades 1981. Än idag är han aktuell med nya boksläpp som exempelvis Slutet på historien och Den som dödade helvetets änglar.  

David Lagercrantz  

Efter Stieg Larssons tragiska och plötsliga bortgång var det David Lagercrantz som fortsatte och avslutade Millenium-serien med ytterligare tre böcker, som även dem blev rosade världen över. Han ligger även bakom Zlatans hyllade biografi Jag är Zlatan Ibrahimovic.  

Sven Nordqvist  

Barnboksförfattaren och illustratören Sven Nordqvist vars verk många har läst och upplevt som liten, är mest känd för barnböckerna om Pettson och Findus. Han har även illustrerat böckerna om Mamma Mu.  

Denise Rudberg  

Författarinnan Denise Rudberg debuterade år 2000 med boken Väninnan och gjorde sitt stora genomslag med elegant crime-serien om Marianne Jidhoff, som hon hittills sålt över 1,5 miljoner böcker av. Idag är hon populär för sin senaste bokserie Kontrahenterna, hittills bestående av fyra delar.  

Karin Wahlberg  

År 2001 debuterade Karin Wahlberg som 50-åring med kriminalromanen Sista jouren, som blev den första delen i hennes bokserie om Claes Claesson. På sidan av sin författarkarriär arbetar hon även som läkare och gynekolog.  

Viveca Sten  

Detta är författarinnan som ligger bakom TV-succén Morden i Sandhamn, som baseras på hennes serie av Sandhamnsdeckare. Viveca Sten har spenderat många somrar sedan barnsben på Sandhamn i Stockholms skärgård, vilket har inspirerat henne till böckerna som gjort underverk för hennes karriär.  

Pascal Engman  

Efter en karriär som journalist på Nyheter24 och Expressen debuterade han som författare år 2017 med boken Patrioterna. Idag är hans böcker översatta till flera språk över hela världen. Under 2022 påbörjade han sin nya bokserie med den första delen Till minne av en mördare, vilken låg på listan över Sveriges mest sålda skönlitterära böcker under lanseringsperioden.  

Liza Marklund  

Liza Marklund, författare och krönikör på Expressen, har under sin författarkarriär blivit utsedd till en av Skandinaviens mest säljande författare. Hon ansågs bryta normerna för den svenska deckaren med sin första kriminalroman Sprängaren, som för första gången gestaltade en kvinnlig detektiv. Denna, Paradiset, En plats i solen och många fler, är alla böcker som filmatiserats.