Verklighetsbaserade filmer


”Based on a true story”. När de fyra orden dyker upp i en films början upplever många att en filmupplevelse blir starkare. Verklighetsbaserade filmer har funnits i alla tider, och tittarna har fascinerats lika länge. Men varför är det så? En av anledningarna kan vara att det för oss närmare historien som berättas på skärmen. De problem och prövningar som karaktärerna utsätts för är inte bara påhittade av en manusförfattare – de har hänt bredvid oss i verkliga livet.

Är du en av de som grips särskilt av verklighetsbaserade filmer? I den här artikeln presenterar vi fyra filmer baserade på verkliga händelser som du måste se.

Stort utbud av filmer baserade på verkliga händelser

Filmskaparna har minst sagt uppfattat tittarnas intresse för verkliga berättelser. Det återspeglar sig tydligt i det enorma utbudet av verklighetsbaserade filmer. Det finns filmer om särskilda världshändelser, om ett rockband, om en viss författare, och mycket mer därtill. Vi ger tips på två biografier och två krigsfilmer om andra världskriget.

Biografier

Biografier är en bred kategori. I någon mån är ju faktiskt de flesta verklighetsbaserade filmer biografier, då definitionen menar att en biografi är en redogörelse för en persons liv. Vi har valt ut två filmer som följer två särskilt intressanta liv.

Florence Foster Jenkins (2016)

I det tidiga 1900-talets New York är Florence Foster Jenkins är välkänd karaktär i societetskretsar. Hon har en särskild passion för musik och donerar stora summor till en rad konserthus. Hon vill även främja musiken genom att själv sjunga på dessa konserthus scener. Det hon inte vet om är att hon har en nästintill outhärdlig sångröst, och ingen vågar berätta det för henne med anledning av hennes generösa donationer.

I, Tonya (2017)

Tonya Harding var en av världens mest lovande konstskridskoåkare. Inför det stora mästerskapet år 1994 är förväntningarna stora, men det hela tar en mörk och oväntad vändning när Harding, spelad av Margot Robbie, och hennes ex-man anlitar en man för att skada den största konkurrenten, Nancy Kerrigan.

Krigsfilmer andra världskriget

Andra världskriget fascinerar än i dag mängder av människor. En anledning varför kan sannolikt vara att kriget och de tragiska händelserna rymmer ett nästintill oändligt antal historier.

The Great Escape (1963)

Denna film är baserad på boken med samma titel skriven av Paul Brickhill, som satt fängslad i krigsfångelägret för piloter Stalag Luft III under andra världskriget. Filmen porträtterar just när fångarna i lägret planerar och genomför en stor flykt. Steve McQueen har prisats för sin huvudrollsprestation och filmen anses vara en av de bättre i sin genre.

Schindler’s List (1993)

Steven Spielbergs film Schindler’s List tillhör även det kategorin mest hyllade krigsfilmer om andra världskriget. Filmen handlar om den tyske affärsmannen Oscar Schindler (Liam Neeson), som var medlem i nazistpartiet. Men när han ser hur judarna behandlas gör han allt han kan för att rädda dem undan döden i Auschwitz. Filmen har, utöver den starka berättelsen, blivit omtalad med anledning av sitt särskilda grepp att visa allt i svartvitt, förutom de inledande och avslutande scenerna.  

Hoppas någon av dessa filmer släcker din törst på verkliga berättelser!