5 Bästa Fotbollsböckerna Att Läsa 2023


Fotboll är världens största sport och vi känner nog alla något när vi ser Sverige spela i EM, VM och OS. Borde det inte då finnas en hel del böcker om fotboll för oss att läsa? Finns det skönlitteratur, biografier och faktaböcker i serier eller fristående exempel? Jovisst, det gör det! Här kommer en lista på fem fotbollsböcker som är värda att läsa i år, med blandade genrer.

Zlatan Ibrahimovic – Adrenalina: Mina okända berättelser (2021) | Självbiografi

Zlatan är nog den mest kände svensken när det gäller fotboll. Är det då inte passande att vi börjar vår lista med hans senaste bok Adrenalina? Zlatan uppger att denna bok inte är hans evangelium, men snarare en dagbok tillhörande en 40-årig man. Boken berättas ur Zlatans perspektiv, där han berättar ärligt och öppet om fotbollen, men även oro och hans kamp med att balansera adrenalinet i sporten med vardagslivet. En god beskrivning av boken kommer direkt i den inledande texten: “I den här åldern brukar man dra ett streck på pappret och göra en första summering, ett första bokslut. Det är tanken med den här boken.”

Matthew Davidow & Ed Miller – The Logic of Sports Betting (2019) | Teori & Fakta

Att en sport så stor som fotboll även har en stor bettingindustri är nog inte en lika stor överraskning. Ed Miller är känd för ett flertal böcker om casino och poker och 2019 utgav han denna bok i samarbete med sportanalytikern Matthew Davidow. Tillsammans går de igenom hur sportsbetting fungerar, vilka typer av vad som finns att satsa på och hur det påverkar sporter såsom fotboll direkt och indirekt. Boken uppskattas av folk som jobbar inom betting likväl av de som faktiskt slår vad om live fotboll, dels för dess humor och dels för de insikter som boken ger om industrin.

Yōichi Takahashi – Captain Tsubasa (1981-1988) | Genre: Action Sport & Manga

Troligtvis är den mest kända japanska serien om fotboll Captain Tsubasa. Serien utgavs under 80-talet och fick då även en animerad tv-serie som vissa av oss nog såg på svensk TV under 90-talet. Serien följer unge Tsubasa Oozora som blir skolans nye fotbollsstjärna när han går med fotbollslaget efter att ha bytt skola. Pojkens fotbollstränare ser att unge Tsubasa har en gåva och en chans till storhet och tar med sig pojken till Brazilien för att träna. Pojken blir bättre och bättre och drömmer om att vinna fortbolls-VM en dag.

Lotta Schelin & Rebecca Schelin – I huvudet på Lotta Schelin (2020) | Självbiografi

Ännu en svensk fotbollsstjärna, Lotta Schelin var en av våra bästa spelare innan hon slutade med fotboll i 2018 efter en svår nackskada 2017. I denna biografi berättar Schelin om hennes liv i fotboll, från start till slut, hennes landskamper och skadan som fick henne att lämna fotbollen för gott. Boken ger inblick i hur Schelin tänkte i alla dessa moment och för första gången kan man se det hela spelas ut från hennes perspektiv när hon vunnit medalj efter medalj, liga efter liga för Sverige.

Maria Padian – Out of Nowhere (2013) | Ung Skönlitteratur

Det finns många ungdomsböcker om fotboll. Denna handlar om Tom Bouchard som är skolans atlét och tros kunna komma in i vilken fotbollsskola han vill tack vare sporten. Men allt detta ändras när, ur ingenstans, en somalisk flykting går med fotbollslaget. Boken följer Toms berättelse om när han möter den främmande kulturen för första gången och lär sig ett annat perspektiv genom sin vänskap och rivalitet med den somaliske Saeed. Tom inser även att framtiden kanske inte ser så säker ut ändå. Författaren Maria Padian har skrivit ett flertal ungdomsböcker, men denna bok var första gången hon skrev ur en pojkes perspektiv.

En blandad lista med något för alla, beroende på vad man kan vara sugen på. Det finns många fler biografier och romaner om fotboll. Det är verkligen något riktigt härligt med en sport som kan föra oss alla samman på detta sätt, eller hur.