Nyckeln till frihet eller Shawshank Redemption – filmen som toppar IMDb


Alla älskar en klassisk film som ger gåshud. Nyckeln till frihet, eller The Shawshank Redemption som den heter på originalspråk, är definitivt en sådan film. Den är baserad på en berättelse av Stephen King och har förtjänat sin plats i toppen av IMDb:s högst betygsatta filmer av goda skäl – som ett mästerverk fullt av förtvivlan, hopp och i slutändan befrielse.

Handlingen i Nyckeln till frihet

Nyckeln till frihet är en amerikansk dramafilm, regisserad av Frank Darabont. Den ikoniska filmen har fått en speciell plats i mångas filmhjärtan sedan den släpptes 1994. Handlingen kretsar kring huvudkaraktären Andy Dufresne, spelad av Tim Robbins, som döms att spendera resten av livet på ett av USA:s värsta fängelser: Shawshank.

Även om fängelseberättelser vanligtvis är ganska tunga, så har den här filmen en unik humanitet och värme. Från Andy Dufresnes innovativa metoder för att klara fängelsevistelsen till bromancen mellan honom och Red, finns det mycket att älska om den här klassikern.

En av många filmer med Morgan Freeman

För dig som gillar filmer med Morgan Freeman är Nyckeln till frihet ett perfekt val. Morgan Freeman spelar Ellis Boyd ”Red” Redding, som är en av fångarna och som blir vän med huvudpersonen i filmen, Andy. Av alla filmer med Morgan Freeman är förstås Nyckeln till frihet en av de mest hyllade. Dessutom är det Freeman som är berättarröst i filmen. Till skillnad från Andy så erkänner Red öppet att han är skyldig för sitt brott.

Varför Nyckeln till frihet har så höga betyg på IMDb

IMDb är ofta stället som vi kollar för att se vad andra tycker om filmer som vi sett eller är sugna på att se. Men vad får en film att hamna på toppen av IMDb-topplistan, som Nyckeln till frihet lyckats med? Filmen har i nuläget 9,2 av 10 i betyg och det finns bara ett fåtal andra filmer som lyckats spränga 9-gränsen, till exempel Gudfadern och The Dark Knight.

Förmodligen är det en blandning av en riktigt bra berättelse och fantastiska prestationer från skådespelarna. Med höga betyg på IMDb vet vi att en film inte bara är underhållande, utan har något extra som vi minns länge efter att vi har lämnat biografen eller stängt av teven.

Baserad på bok av Stephen King

Stephen King är författaren som skrivit några av kanske världens bästa översätta kriminalromaner. Det är också Stephen King som har lagt grunden för Nyckeln till frihet, med novellsamlingen Årstider som skrevs 1982. Årstider består av fyra kortare berättelser, där Vårbedrift är en av dessa.

Det är just i berättelsen Vårbedrift av Stephen King som den originella fängelseskildringen går att läsa om, där Andy sitter oskyldigt dömd på livstid för ett dubbelmord och kommer på strategier för att göra sig själv till en riktig mönsterfånge och planerar samtidigt att skipa rättvisa.

Symbolik för frihet och hopp

Shawshank Redemption – Nyckeln till frihet – har en lika stark symbolik för frihet och hopp som karaktärerna i den har mod och unika personligheter. Den här typen av filmer påminner oss om att det alltid finns hopp, även under de svåraste omständigheterna.

I tider av motgång är det lätt att vilja ge upp. Men ibland kommer något som ger oss en extra skjuts att fortsätta kämpa. Detta kan hända på många olika sätt, men en av dessa är en inspirerande film som Nyckeln till frihet som handlar om att övervinna hinder.

Har du inte tittat på Nyckeln till frihet? Gör det!

På det hela taget är Nyckeln till frihet en kraftfull och tidlös klassiker som har en speciell plats i mångas hjärtan. Den har tilldelats hyllningar för sin handling, karaktärsutveckling och tema om hopp. Utan tvekan kommer denna film att fortsätta att vara en inspiration för människor att fortsätta strida även när de ställs inför svåra hinder. Den lär oss om kraften i vänskap och hur man håller sig stark under svåra tider, med skickligt skådespeleri från bland andra Morgan Freeman och Tim Robbins. Vi kan alla lära oss något av Andys berättelse; hur han bevarade sin värdighet efter att ha varit fängslad och slutligen befriade sig själv. Kommer Shawshank Redemption fortsätta att toppa IMDb? Kanske eller kanske inte, men den kommer garanterat att behålla sin plats som en av historiens bästa filmer. Så har du inte redan sett Nyckeln till frihet, se till att gör