Visste du att japanska filmbranschen är bland de största i världen? Östasiatisk film och musik har blivit allt större i västvärlden under de senaste åren, men japansk film har varit på kartan längst av alla. Nationen har fått stor uppmärksamhet för såväl action och skräck som animerade filmer.
Vad definierar japansk film?
Den japanska filmindustrin är en av de äldsta i hela världen. Den första japanska filmen släpptes så tidigt som 1899, och idag ligger landet ofta bland de topp fem största länderna för omsättning och producering av film.
Bland den stora mängden globalt prisade japanska filmer och franchiser finns bland annat den klassiska skräckfilmen ”Ring”, samuraj-genren där den mest kända filmen är ”De Sju Samurajerna”, samt den stora anime-industrin där Studio Ghibli har skapat många kritikerrosade verk som till exempel ”Spirited Away”.
Japansk tecknad film – eller anime
Japansk tecknad film kallas även för ’anime’, och har varit globalt högpopulärt länge. Anime, som kan ta formen av film eller tv-serier, känns ofta igen på dess enorma ögon, omöjliga hårstilar, och starka färgpaletter. Filmatiseringarna kan vara oberoende eller baserade på manga, japanska illustrerade serieböcker.
En av de kändaste anime-koncepten globalt är Pokémon (1997–2015). Konceptet började i spelformat menat för Nintendo Game Boy, men har sedan filmatiserats och utvecklats. Konceptet går ut på att jaga och samla olika Pokémon för att bli den bästa Pokémontränaren och vinna dueller med deras hjälp. Konceptet fick nytt liv när mobilspelet Pokémon Go anlände globalt under sommaren 2016.
Japansk krigskritiserande film
Japansk film utmärker sig ofta genom att ha starka kopplingar till såväl surrealismen som historiska kopplingar, inte minst som en anti-krigsrörelse. Till exempel blir detta tydligt i anti-kärnvapen franchisen ”Godzilla” – det sovande havsmonstret som muteras av ett kärnvapentest och orsakar förödelse i de stora japanska städerna. ”Godzilla” fick stor uppmärksamhet internationellt, och idag har över 30 filmer gjorts kring konceptet.
Även Japans animerade filmindustri har skapat många anti-krigs filmer. Bland dessa finner man till exempel Barefoot Gen 1 och 2 som fokuserar på livet i Hiroshima under andra världskriget och hur livet såg ut efter den förödande atombombsattacken.
Japanska samurajfilmer
En filmgenre som står ut som klassisk japansk är samurajfilmatiseringen. Japanska samuraj filmer betecknas ibland som den asiatiska motsvarigheten till vilda västern-filmer. Samurajer fanns på riktigt, och var adliga krigare i Japan från 700-talet ändå fram till andra världskriget. Idag har samurajerna en viktig historisk roll och är symbolisk för den japanska krigsmoralen.
Så tidigt som 1954 släpptes original-versionen av den idag ikoniska samurajfilmen ”De Sju Samurajerna”. Filmen följer sju samurajer som ska skydda en fattig by från riddarna. Filmen har ofta prisats som en av de mest inflytelserika filmerna genom historien, och har inspirerat andra klassiker så som ”Django Uncharted”, ”The Matrix”, ”Mad Max”, och ”Star Wars”.
Nordens största japanska filmfestival
I Leksand i Dalarna kan man finna JFF, Japansk Filmfestival, som är Nordens största återkommande japanska filmfestival. Festivalen hölls för första gången 2015, och spenderar en vecka om året till att bjuda på festival i japansk stil med filmvisningar av såväl nya som klassiska verk, japansk mat, och workshops. Festivalen inbjuder alla intresserade, vare sig man inget vet om kulturen eller har japanskt påbrå.
Leksand som stad har ett 30-årigt samarbete med den japanska systerstaden Tobetsu, Hokkaido. Staden har till och med fått en utmärkelse från den japanske utrikesministern 2017, för sitt arbete kring att offentliggöra japansk kultur och samhällsliv.