Bästa ljudböckerna  


Med en bra ljudbok i öronen blir promenaden, hushållssysslorna eller bussresan betydligt roligare. Här ger vi tips på de bästa ljudböckerna som förtjänar sin plats på topplistorna. 

Vad som definierar en bra ljudbok varierar förstås beroende på person. Men gemensamt för böckerna är att de bjuder på fängslande handling, intressanta karaktärer som utvecklas och ett språk som tilltalar dig som lyssnar. När det gäller ljudböcker är det en till viktig faktor som spelar in, nämligen uppläsaren. En professionell röstskådespelare kan ta upplevelsen till en helt ny nivå. Ibland lyckas författaren själv förmedla sin bok på ett högklassigt sätt.  

Bästa ljudböckerna just nu 

Här tittar vi närmare på några av de bästa ljudböckerna just nu. Vi börjar med en topplista över populära ljudböcker generellt, och kollar sedan närmare på ljudböcker i form av deckare som är många svenskars favorit-genre. 

Topplista med populära ljudböcker 2022 

Där kräftorna sjunger – Delia Owens 

Där kräftorna sjunger blev den mest sålda boken i USA år 2019. Sedan dess har den översatts till en mängd språk, däribland svenska. Ljudboken är cirka 13 timmar lång. Du får höra den gripande berättelsen om Kya som växer upp i vildmarken vid North Carolinas kust.  

Bränn alla mina brev – Alex Schulman  

En gripande historia där Alex Schulman själv läser upp boken som varar i lite under 6 timmar. Berättelsen innehåller autentiska brev och dagsboksutdrag från tidigare generationer, i en vacker men också sorlig personlig skildring med kärlek och svartsjuka.  

Harry Potter – J.K. Rowling 

Harry Potter platsar definitivt in på listan över mest populära ljudböcker. Barn och vuxna över hela världen har lyssnat på de sju böckerna om trollkarlen Harry Potter, den magiska skolan Hogwarts och tre vänners kamp mot ondskan i magivärlden. Lyssnar du på Harry Potter böckerna har du många timmars underhållning.  

Da Vinci-koden – Dan Brown  

Om du gillar mysterier och historia är Dan Brown ett bra val. Da Vinci-koden är en klassiker på 18 timmar som miljontals personer världen över lyssnat på. Vi kan även tipsa om hans fristående uppföljare, bland annat Änglar och demoner, Den förlorade symbolen och Inferno. 

En man som heter Ove – Fredrik Backman 

Över 10 år sedan har gått sedan En man som heter Ove kom ut och boken har fått en stadig plats i många topplistor. Fredrik Backman skriver med humor men också känslosamt i denna feelgood-bok som älskats av många svenskar. “Lagom” lång lyssning i 10 timmar.  

Hjärnstark – Anders Hansen 

Anders Hansen har blivit något av en hälsoguru för svenska folket. I Hjärnstark berättar han om varför man mår bättre av att röra på sig. Ämnet kan verka simpelt men med intressant forskning och många exempel från livet engagerar Hansen lyssnarna från början till slut. Hjärnstark finns i en kort version på 1 timme 15 minuter om du föredrar en sammanfattning av boken istället för originalversionen på 7 timmar. Gillar du boken kan du lyssna vidare på Depphjärnan och Skärmhjärnan.  

Bästa ljudböcker: Deckare 

Häxan (Fjällbackaserien) – Camilla Läckberg 

Om du gillar deckare får du inte missa Fjällbackaserien av Sveriges deckardrottning Läckberg. I den tionde delen, Häxan, utreder Ericka Falck och Patrik Hedström sambandet mellan två flickors försvinnanden. En nagelbitare som varar i hela 23 timmar 30 minuter!  

Lazarus (Joona Linna-serien) – Lars Kepler 

Lars Kepler har i många år fascinerat de svenska läsarna med sina deckare. Den sjunde boken om Joona Linner, Lazarus, börjar med ett hemskt fynd inuti en lägenhet i Oslo. Spänning på hög nivå och inte för den känsliga. Nästan 18 timmar av spännande lyssning.  

Fädernas missgärningar – Åsa Larsson 

Serien om Rebecka Martinsson når sitt slut i boken Fädernas missgärningar. Den prisbelönade boken bjuder på 20 timmars spännnande lyssning, där författaren Åsa Larsson själv läser upp berättelsen om en mordutredning som leder till mörka hemligheter i huvudpersonens egen familjehistoria.   

Mytomanen – Sofie Sarenbrant 

Mytomanen är bok nummer åtta i serien om kriminalinspektören Emma Sköld. Sarenbrant målar skickligt upp den spännande berättelsen som börjar med att en pojke hittas död i skogen. 10 timmars deckarlyssning när den är som bäst.