Astrid Lindgren böcker – en kulturskatt för alla generationer

Få personer åtnjuter lika stor respekt av svenska folket som Astrid Lindgren. Hennes klassiska historier har roat såväl barn som vuxna i flertalet generationer, och fortsätter göra så än i dag. Då böckerna har översatts till fler än 100 språk och sålts i över hundra miljoner exemplar världen över är Lindgren inte bara en svensk kulturskatt – hon är en älskad författare i många av världens alla hörn.

Astrid Lindgren böcker och biografi

Astrid Lindgren föddes år 1907 i Vimmerby i Småland. Det sägs att hon redan i femårsåldern fick upp ögonen för böcker och berättande. Den första av alla Astrid Lindgren böcker kom dock först år 1944, när hon var 37 år gammal – ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”.

Den första boken resulterade i en andraplats i en tävling utlyst av förlaget Rabén & Sjögren. Det blev startskottet på en lång och framgångsrik författarkarriär. Lindgrens sista bok släpptes när hon var 86 år gammal. Omkring åtta år senare, år 2002, avled Astrid och hedrades med en minnesvärd och uppmärksammad begravning i Storkyrkan i Stockholm.

Hur många böcker har Astrid Lindgren skrivit?

De allra flesta svenskar har någon gång läst en eller flera Astrid Lindgren böcker. Under sin nästan 50 år långa karriär hann Lindgren skriva och publicera en lång rad titlar, men exakt hur många det rör sig om beror på hur man räknar. De ursprungliga kapitelböckerna uppgår till 34 och bilderböcker till 41. Detta enligt Astrid Lindgren AB – företaget som förvaltar rättigheterna till Lindgrens verk.

Dessutom har det fortsatt publicerats böcker även efter hennes död. Exempelvis publiceras nästan varje år nya upplagor av hennes klassiska historier med nya illustrationer. Detta för att även senare generationer ska kunna uppleva Lindgrens hyllade verk. I dag säljs det ungefär tre miljoner av Astrids böcker om året.

Nedan listar vi några av Astrid Lindgrens mest kända böcker i kronologisk ordning.

BoktitelIllustratörUtgivningsårFörlag
Britt-Mari lättar sitt hjärtaUlla Sundin-Wickman1944Rabén & Sjögren
Kerstin och jagUlla Sundin-Wickman1945Rabén & Sjögren
Pippi LångstrumpIngrid Vang Nyman1945Rabén & Sjögren
Mästerdetektiven BlomkvistEva Laurell, Eric Palmquist1946Rabén & Sjögren
Jag vill inte gå och lägga mig!Ilon Wikland, Birgitta Nordenskjöld1947Rabén & Sjögren
Alla vi barn i BullerbynIngrid Vang Nyman1947Rabén & Sjögren
Nils Karlsson-PysslingEva Billow, Ilon Wikland1949Rabén & Sjögren
Kajsa KavatIngrid Vang Nyman1950Rabén & Sjögren
Kati i AmerikaMargit Uppenberg1950Albert Bonniers Förlag
Jag vill också gå i skolanIlon Wikland, Birgitta Nordenskjöld1951Rabén & Sjögren
Mio, min MioIlon Wikland, Johan Egerkrans1954Rabén & Sjögren
Lillebror och Karlsson på taketIlon Wikland1955Rabén & Sjögren
Rasmus på luffenEric Palmquist, Fabian Göranson1956Rabén & Sjögren
Eva möter Noriko-SanAnna Riwkin-Brick1956Rabén & Sjögren
Rasmus, Pontus och TokerEric Palmquist1957Rabén & Sjögren
Barnen på BråkmakargatanIlon Wikland1958Rabén & Sjögren
Sia bor på KilimandjaroAnna Riwkin-Brick1958Rabén & Sjögren
Mina svenska kusinerAnna Riwkin-Brick1959Rabén & Sjögren
SunnanängIlon Wikland1959Rabén & Sjögren
Lilibet cirkusbarnAnna Riwkin-Brick1960Rabén & Sjögren
MadickenIlon Wikland1960Rabén & Sjögren
Jul i stalletHarald Wiberg, Lars Klinting1961Rabén & Sjögren
Emil i LönnebergaBjörn Berg1963Rabén & Sjögren
Vi på SaltkråkanIlon Wikland1964Rabén & Sjögren
Bröderna LejonhjärtaIlon Wikland1973Rabén & Sjögren
Samuel August från Svedstorp och Hanna i Hult1975Rabén & Sjögren
Ronja RövardotterIlon Wikland1981Rabén & Sjögren
Spelar min lind, sjunger min näktergalSvend Otto S.1984Rabén & Sjögren
Draken med de röda ögonenIlon Wikland1985Rabén & Sjögren
Liv kan vara så olika1985Rabén & Sjögren
Skinn SkerpingIlon Wikland1986Rabén & Sjögren
Assar BubblaMarika Delin1987Rabén & Sjögren
I SkymningslandetMarit Törnqvist1994Rabén & Sjögren

Pippi Långstrump

Oavsett hur många Astrid Lindgren böcker man räknar att det finns tillhör Pippi Långstrump en av de mest kända. Berättelsen kom till genom att Lindgrens dotter Karin ville höra en berättelse när hon låg sjuk i lunginflammation. Det var först när Lindgren stukade foten, och därmed blev sängliggande, som hon valde att skriva ner historien.

Det var nära att berättelsen om Pippi Långstrump aldrig publicerades. Bonnier förlag refuserade nämligen den första kopian Astrid skickade in. Förläggaren Gerd Bonnier har i efterhand sagt att han inte vågade publicera boken, då han tyckte berättelsen om världens starkaste flicka var för kontroversiell. Men när boken väl kom ut blev den en stor succé och har nu översatts till 78 olika språk.

Emil i Lönneberga

Även Emil i Lönneberga, från 1963, kan klassas som ett av Lindgrens mest kända verk. Boken utspelar sig på gården Katthult i Småland, där Emil ställer till med olika hyss. Historien ska vara inspirerad av Astrids egna minnen från sin barndom. Exempelvis har karaktären Emil drag av både Astrids pappa och bror.

Madicken

Även folkkära Madicken har kopplingar till Astrids privatliv. Huvudkaraktären är baserad på Anne-Marie Ingeström – Astrids barndomsvän som även hon föddes och växte upp i småländska Vimmerby. Den verkliga Madicken bodde i en stor, vit stenvilla och var dotter till en bankdirektör, till skillnad från karaktärens far som är redaktör för tidningen Arbetets Härold.

Lillebror och Karlsson på taket

Karlsson på taket är en av de mest älskade karaktärerna i Astrid Lindgrens universum. Karaktären förekom för första gången i boken Lillebror och Karlsson på taket från 1955. Men på sätt och vis hade läsarna stiftat bekantskap med propellermannen på taket redan innan dess. Karlsson är nämligen inspirerad av en av Astrids tidigare karaktärer, en liten gubbe med flygförmåga vid namn Herr Liljonkvast från berättelsen ”I skymningslandet”, som för första gången sågs till i novellsamlingen Nils Karlsson-Pyssling från 1949.

Karlsson har blivit särskilt populär i Östeuropa. I Ryssland har man producerat minst tre filmer om karaktären, som också avbildats på ett frimärke.

Mästerdetektiven Blomkvist

Astrid ställde upp i en tävling i detektivhistorier för pojkar och flickor i åldern 12–15 år. Hennes bidrag var boken Mästerdetektiven Blomkvist – historien om Kalle och hans vänner som hjälper polisen att lösa kriminalfall – som blev tilldelad ett pris. Boken har efter publicering (1946) översatts till 32 språk.

Priser och utmärkelser

Astrid har tilldelats en lång rad priser och utmärkelser, såväl i Sverige som utomlands. Bland annat har hon tilldelats Svenska akademins stora guldmedalj (1971) samt utsetts till Årets svensk i världen (1997) och Århundradets svensk (1999). Därtill har Lindgren varit nominerad till Nobelpriset i litteratur flera gånger, men aldrig vunnit, något många ställt sig frågande till med anledning av hennes stora avtryck på världens litteraturscen.