Tre deckare som utspelar sig i Stockholm


Deckare, eller detektivromaner, är troligen ett av dom mest populära genren när det kommer till böcker. Att följa en detektiv, privatspanare, kriminalpolis eller kanske journalist på spännande uppdrag kan vara minst sagt fängslande.

När historien dessutom utspelar sig på nära håll, i välkända kvarter, har det hela en förmåga att bli ännu mer intressant. Utöver ett stort antal böcker som handlar om Stockholm som stad finns även ett gäng deckare som utspelar sig i huvudstaden. Bland annat följande:

Box

Box är en spännande deckare som skrivits av två av Sveriges mest populära författare – Camilla Läckberg och Henrik Fexeus. Boken är en del av en serie där läsaren får följa polisinspektören Mina och mentalisten Vincent när dom försöker lösa mordfall som ägt rum i Stockholm.

I Box är det en kvinna som bragts om livet och som hittas död i en låda – som genomborrats av ett svärd.  Samtidigt som dom två karaktärerna tampas med sina olikheter och hemligheter behöver dom samarbeta för att stoppa mördaren.

Boken gavs ut 2021 och bjuder på hela 350 sidors spännande läsning – eller ca 20 timmars lyssning för den som föredrar ljudbok. 

Skuggjägaren

Skuggjägaren är en gastkramande deckare skriven av författaren Camilla Grebe. Boken, som gavs ut 2019, handlar om jakten på en mördare som slagit till med 30 års mellanrum – 1944 och 1974. Tillvägagångssättet är detsamma vid båda morden och dom två mördade kvinnorna hittas båda i förorter till Stockholm.

Med det långa tidsspannet i historien kommer också flera karaktärer – tre kvinnliga poliser som under dom olika tidsperioderna arbetar med fallen. Under det första mordet 1944 är det polisen Britt-Marie som håller i tyglarna och under 80-talet får vi följa Hanne. Polisen som arbetar med fallet i nutid heter Malin.

2019 vann boken Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Den har även fått priset ”glasnyckeln” för bästa nordiska kriminalroman, som delas ut av skandinaviska kriminalsällskapet. 

Vila i frid

Vila i frid är den första boken i Sofie Sarenbrants serie om den orädda kriminalinspektören Emma Sköld. Emma är stationerad hos Nackapolisen och kallas in som ansvarig efter en rad udda händelser på den populära spaanläggningen Yasuragi i Saltsjö Boo.

En välkänd skådespelerska har hittats medvetslös och ett äldre par ligger döda i rum 327. Till en början ser det ut som olyckor men när ytterligare en person hittas avliden i en av spaanläggningens utomhuspooler inser både ansvariga på anläggningen och polisen att det måste finnas samband mellan dödsfallen.

Sofie Sarenbrant blev, tack vare böckerna om Emma Sköld, utsett till årets deckarförfattare 2019.

,