Topp 15 filmer som har överträffat böckerna de bygger på


Det händer inte alltid, men då och då finns det filmer som faktiskt är bättre än böckerna som händelserna är baserade på, antingen för att tillräckligt mycket har ändrats för att göra berättelsen lite mer tilltalande för publiken, eller för att regissören lyckas konkretisera vissa punkter som folk kanske inte har förstått fullt ut. Hur som helst, att ta en bok och förvandla den till en film kan förvränga hela historien, men det är ingen garanti för att det gör det. Ganska ofta kan man se att filmen faktiskt förvränger innehållet i boken, men även det kan göra filmen bättre än originalboken, helt enkelt för att den visar historien i ett annat ljus.

Låt oss ta en titt på ett urval av de bästa filmerna, lika fascinerande som att spela casino utan spelpaus ibland.

American Psycho 2000

Tydligen upprörde den här boken folk så mycket att den togs bort från hyllorna och så småningom slutade säljas. Det är lite oroande eftersom oavsett om boken är fylld av negativa och konstiga idéer eller inte är det ändå bättre att ge den en chans att bli läst och analyserad av andra än att bara krympa in den och sluta placera den på en framträdande plats. Filmen var helt vansinnig, eftersom huvudpersonen inte kunde lita på att vara en berättare helt enkelt för att hans hjärna var så trasig att det ibland var lite mer förvirrande än vad det borde ha varit att försöka förstå vad som var verkligt och vad som inte var det. Det var det. Men galenskap är beroendeframkallande, det råder ingen tvekan om det.

Gudfadern (1972)

Boken är i bästa fall en genomsnittlig roman, men den användes som grund för två obestridliga filmiska mästerverk. Romanen är mer fyllig, eftersom den lutar sig mer åt den gripande våldsamma sidan av gangsterromanen, där Luca Brasi till exempel är en mycket mer hotfull och hänsynslös torped. Boken är inte lika mångfacetterad och detaljerad som filmen. Anpassningen är den näst bästa filmen genom tiderna enligt IMDb, uppföljaren rankas på tredje plats, och Gudfadern 3 är fantastisk i sin egen rätt.

Filmen gör ett mycket bättre jobb med att hitta berättelsen och hålla sig till den, liksom att hålla fast vid sidohistorierna bättre, även om de inte uppmärksammades lika mycket. Ibland kan böckerna vara osammanhängande, vilket innebär att författaren har gått vilse på ett eller annat sätt. Detta är ett av de bästa exemplen på en ”anpassning” som en fortsättning snarare än en ersättning för originalverket.

Blade Runner (1982)

”Blade Runner” är en annan missförstådd, i efterhand hyllad sensation som anses vara en av de mest inflytelserika sci-fi-filmerna genom tiderna. Anpassad från Philip K. Dicks Do Androids Dream of Electric Sheep har filmen ansetts vara ”kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefull” och valts ut för bevarande av Library of Congress.

Kort efter filmens lansering tackade Dick nej till 400 000 dollar för att skriva romanen, vilket han skulle beskriva som ”konstnärligt katastrofalt för mig”. I sin tur anlitade studion författaren Les Martin för att skapa en inofficiell romanversion, som släpptes 1982. Dicks vän C.W. Jeter inledde en auktoriserad serie Razorblade Runner-romaner från 1995, som tjänade som inspiration till Blade Runner 2049.

Big Fish (2003)

Många tycker så mycket om Tim Burtons surrealistiska, skurkaktiga retrospektiva skott i Big Fish att det är omöjligt att inte föra med sig samma glöd till Daniel Wallaces första person-roman med samma namn. Burtons Big Fish balanserar relationen mellan den enastående berättaren Edward Bloom och hans numera vuxna son Will mycket väl, eftersom den ger dem lika stor objektivitet.

Wallaces roman berättas ur Wills perspektiv när han minns sin fars berättelser; allt filtreras genom honom, vilket innebär att vi är något främmande för Edwards perspektiv. Både boken och filmen ifrågasätter Edwards opålitlighet som berättare, men vi ombeds också att uppskatta Wills opålitlighet i boken. Romanen fokuserar nämligen på honom genom hans reflektioner över sin far. Men filmen låter publiken återuppleva Edwards spännande äventyr direkt från förstahandsberättelserna.

’2001: A Space Odyssey’ (1968)

Stanley Kubricks fokuserade, tvetydiga och visuellt majestätiska 2001: A Space Odyssey hör till hans mest omtalade verk. Den är monumental i sitt utforskande av konceptuella teman, sina hisnande kulisser och sitt herkuliska svep och anses av många vara en av de största prestationerna sedan filmens födelse.

Filmen var inspirerad av den engelske författaren Arthur C Clarke, särskilt hans novell The Guardian, även om Clarke själv bestrider detta. Clarke själv inspirerades dock av filmen och gjorde 2001: A Space Odyssey till en 220 sidor lång roman, som 1992 hade sålts i 3 miljoner exemplar världen över.

Bokserien Harry Potter

Harry Potter-böckerna revolutionerade berättandet för barn och gjorde den till en av de mest sålda bokserierna genom tiderna. Men det bästa som kunde ha hänt Harry Potter var filmatiseringen av böckerna. Även om de åtta filmerna utelämnade en hel del från källmaterialet gjordes det med respekt och för berättelsens skull.

Många hävdar till exempel att Eldgloben inte är lika bra som boken med samma namn eftersom en stor del av berättelsen är bortklippt i filmen. För att få en berättelse i filmlängd måste man skära bort många sekundära berättelser eftersom de inte har någon större inverkan på huvudhandlingen. Genom att utelämna viktiga handlingslinjer som SPEW fokuserade Goblet of Fire på turneringen för de tre trollkarlarna.

Den främsta anledningen till att anpassningen är bättre är dock att man får se själva trollkarlsvärlden. Även om Joan Rowling inte sparar några detaljer om den värld hon skapat kan det vara svårt att föreställa sig hur den ser ut visuellt. Filmen ger atmosfären och landskapet liv, från den livliga Cosmic Alley till Hogwarts magiska charm. Och en rolig bonus: läsarna får äntligen lära sig hur man uttalar ”Hermione”, eftersom de flesta inte visste hur man uttalade det när de läste böckerna.