Sagan om ringen böcker

Hobbithåla i sagan om ringen böckerna

Sagan om ringen böcker är några av de mest kända och lästa böckerna i världen. Sedan författaren J.R.R. Tolkien skrev dem för nästan 70 år sedan har människor över hela världen njutit av berättelserna om Härskarringen.

Böckerna om Härskarringen har gjorts till filmer, videospel och till och med till teaterpjäser. Men vad är det som gör böckerna om Sagan om ringen så speciella? Till att börja med skapade Tolkien en hel värld med egen historia, egna raser och språk. Han bjöd in läsarna till en helt ny värld i fantasyns rike. Det här skedde dessutom för så länge sedan som 1950-talet.

Sagan om ringen blev därmed, på många vis, ett genomslag för fantasy genren inom litteraturen. Många författare har sedan dess hämtat inspiration från sagovärlden som Tolkien gav upphov till och som än idag lockar läsare i alla åldrar, från alla världens hörn.

Sagan om ringen: Handling

Sagan om ringen böckerna, eller Lord of the rings som de heter på originalspråk, är en lång berättelse som är uppdelad i tre delar. Trilogin berättar historien om Frodo Baggins, en hobbit som måste förstöra en allsmäktig ring för att rädda världen från ondska. Han måste ge sig ut på en lång, farlig resa, med ondskefulla monster som lurar i skuggorna men också kraftfulla alver och trollkarlar som vill hjälpa den lille hobbiten.  Det är en triologi om gott mot ont, om vänskap och svek, och om hoppets kraft i mörka tider.

Sagan om ringen ordning

Alla tre böcker utkom inom en ganska kort tidsperiod. Den första boken i serien, The Fellowship of the Ring (Ringens brödraskap på svenska), publicerades 1954. Den andra boken, The two towers (De två tornen), följde 1955. Och slutligen avslutade J.R.R Tolkien sitt arbete med publiceringen av The Return of the King (Konungens återkomst) 1956.

För att följa berättelsen kronologiskt ska du läsa böckerna i den här ordningen:

  1. Ringens brödraskap (The Fellowship of the Ring): Boken publicerades 1954 och är den första delen i serien. Handlingen introducerar läsarna till den fredliga hoben Frodo Bagger som får i uppdrag att förstöra den Onda Ringen som skapats av den mäktiga mörka herren Sauron. Tillsammans med en brokig skara av följeslagare, inklusive andra hobbits, människor, en alv och en dvärg, beger sig Frodo ut på en farlig resa för att kasta ringen i Domedagsberget där den smiddes för att Sauron ska besegras.
  2. De två tornen (The Two Towers): Bokens publicering ägde rum 1955 och utgör den andra delen av berättelsen. Handlingen fortsätter där den första boken slutade och fokuserar på de olika äventyren och prövningarna som Frodo och hans följeslagare möter på deras uppdelade vägar. Samtidigt utvecklas också historier om andra karaktärer, som människorna Aragorn, Legolas och Gimli, som kämpar för att försvara det fria folket i Midgård mot Saurons onda anfall.
  3. Kungens återkomst (The Return of the King): Den avslutande boken publicerades 1956 och avslutar den episka berättelsen. Här når de olika trådarna av berättelsen sin kulmen när Frodo och Sam fortsätter sin farliga resa mot Domedagsberget, medan de andra följeslagarna slåss i det storslagna slaget om Saurons mörka rike, Mordor. Boken innehåller också den episka slutstriden där ödet för den Onda Ringen och hela Midgård avgörs.

De tre böckerna – Ringens brödraskap, De två tornen och Kungens återkomst – skapar tillsammans en episk berättelse som stannar kvar hos läsarna långt efter att de har läst färdigt den.

Lyssnar du hellre på boken än att läsa den? Hitta ljudboken hos Bookbeat!

Ringarnas herre – alla böcker samlade

År 2014, alltså 60 år efter att Sagan om ringen publicerades för första gången, utkom alla titlarna samlade i en volym. Den nya utgåvan går under namnet Ringarnas herre (Lord of the rings), består av nära 1500 sidor och väger 1,2 kg!

Andra böcker av Tolkien

J.R.R Tolkien skrev inte bara trilogin The Lord of the Rings. Han skrev också andra fristående berättelser som utspelar sig i Midgård:

  • Silmarillion – berättelsen om hur världen skapades.
  • Hobbiten (The Hobbit) – berättelsen om Frodos äldre släkting Bilbo. En av de mest kända böckerna som även blivit till filmer.
  • The adventures of Tom Bombadil.
  • Húrins barn (The children of Húrin).

Sagan om ringen karaktärer

En annan sak som gör böckerna om Sagan om ringen så speciella är karaktärerna. Varje karaktär är unik och har sin egen historia att berätta.

Frodo

Frodo Baggins är berättelsens huvudperson. Han är en hobbit, en liten människoliknande varelse, som bor i Fylke, en fridfull plats i Midgård. När Frodos farbror Bilbo Baggins hittar en allsmäktig ring måste Frodo ta på sig uppgiften att förstöra den för att rädda världen från ondska.

Gandalf

Gandalf är en mäktig trollkarl med långt, vitt skägg. Han har stora magiska krafter och använder dem för att skydda Frodo och besegra onda fiender.

Legolas

Legolas är en skicklig alf som med sin pilbåge också kommer till  Frodos undsättning under resan.

Samwise

Samwise, eller Sam, är Frodos lojala vän som följer med honom på resan för att förstöra ringen.

Sauron

Sauron är ondskan själv, som vill hitta och använda den allsmäktiga ringen. Han är berättelsens huvudantagonist.

Gollum

Gollum är en varelse som har fördärvats av den onda kraften i ringen. Han slits mellan att vilja hjälpa Frodo eller förråda honom och stjäla ringen åt sig själv.

Aragorn

Aragorn spelar en viktig roll i berättelserna genom sitt beskyddande. Samtidigt är han djupt förälskad i alven Arwen – men kan kärleken mellan dödlig och odödlig bestå?

Sagan om ringen böckerna är helt klart ett av de mest berömda skönlitterära verk som någonsin skrivits. Om du inte har läst böckerna ännu rekommenderar vi starkt att du gör det. De är värda att läsa om flera gånger! Ge dem en chans på originalspråket engelska om du känner dig redo för utmaningen för att upptäcka ännu fler nyanser i språket och berättelsen!