Nya barnfilmer 2022 – härliga filmer för familjen

Nya barnfilmer 2022

Under 2022 går vad som kan upplevas som en rekordstor mängd barnfilmer upp på svenska biografer och streamingtjänster. Utbudet för den som har barn eller själv vill underhållas framför vita duken är större än vad det varit på länge. Och kanske är det en effekt av att filmindustrin börjar komma i kapp alla de förseningar som uppstått under pandemin.

Hocus Pocus får uppföljare

För den som är det minsta intresserad av trender och mode, är det knappast några nyheter att vi just nu är överspolade av en retrovåg från 90-talet. Detta speglas naturligtvis även i filmens värld. Under 2022 kan vi resa tillbaka i tiden på många sätt – till exempel via Hocus Pocus 2, uppföljaren till den älskade häxfilmen Hocus Pocus från 90-talet. Nu som då ser vi Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy i huvudrollerna. En enastående familjefilm för den familj som vill knyta an över generationerna.

Disney nya barnfilmer 2022

Hocus Pocus 2 släpps på Disney+, och som vanligt har Disney en hel del mer att erbjuda när det kommer till barn- och familjefilmer. Här kommer ett urval av de titlar Disney låter gå upp på biografer och den egna streamingtjänsten:

  • Pinocchio
  • X-Men ‘97
  • Willow
  • Disenchanted
  • Räddningspatrullen
  • The Princess
  • Sneakerella

Självklart är Disney så mycket mer än enbart barnfilmer, även om många tittare anser just Disney vara synonymt med film och serier för barn. Alla monsterdiggare kan till exempel se fram emot Hotell Transylvanien, som är den fjärde filmen i den animerade filmserien om Dracula.

Produktionsbolaget Pixar har också en hel del att erbjuda under året. Till exempel Röd om tonåringen Mel som förvandlas till en enormt stor och röd panda. Filmbolaget kommer även ge ut Lightyear – en prequel om Buzz Lightyears liv och äventyr.

Svenska nya barnfilmer 2022

När det kommer till bra nya barnfilmer står sig faktiskt Sverige mycket fint i den internationella konkurrensen. I alla fall om du frågar de som hellre ser film på svenska än läser undertexter eller lyssnar på dubbade repliker.

Till exempel är de nya animerade kortfilmerna om Alfons Åberg alldeles underbart roliga, enligt många knattebiobesökare. Under hösten 2022 går ännu en film om tre avsnitt med Alfons upp på svenska biografer, med titeln Bara knyt, Alfons.

Tre andra svenska barnfilmer att se fram emot under hösten 2022 är:

  • Mamma Mu hittar hem
  • LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta
  • Håkan Bråkan

Sportintresserade har dessutom säkert redan skrivit in premiären för filmen om Zlatan. En inspirerande film för hela familjen om Sveriges genom tidernas största fotbollsstjärna. Den som får ta del av Zlatans livsresa kommer säkert att få myror i benen att springa ut och kicka boll själv. Perfekt lockbete för den förälder som vill få ut ungarna till lite motion på fotbollsplanen efter stunden i TV-soffan eller biofåtöljen.