Kultur inspirerad av poker


Även om många har fullt fokus på den pågående sommarledigheten kan det vara kul att redan börja planera inför hösten. Vi vill i det här avseendet passa på att tipsa om Kulturnatta, en festival i Göteborg med mer än 30 år på nacken som hålls den 25 oktober i år. Evenemanget beskrivs som ett kulturellt knytkalas och arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med det fria kulturlivet. Under en natt kan besökare utforska allt från teatrar och gallerier till biografer och kulturhus som håller kvällsöppet. Syftet är att göra konst och kultur tillgänglig för alla och gemensamt skapa upplevelser som kan flytta tankar och gränser. Vi spånar vidare på temat kultur i det här inlägget där vi kikar på kulturella företeelser inspirerade av poker. 

Landbaserat till digitalt

Många av de kulturella verk vi tänkte belysa nedan äger rum i en landbaserad miljö, det vill säga i ett pokerrum på en anläggning som enligt lag har tillstånd att bedriva spelverksamhet. Det är dock värt att framhålla att de landbaserade anläggningarna idag kompletteras av digitala plattformar för poker online, vilket innebär att framtidens böcker, filmer och serier troligen kommer att vara väsentligen påverkade av begrepp och teman som AI- och VR-teknik och andra element som är mer framträdande inom det digitala spellandskap som många verkar i nuförtiden. 

Litteratur: Stuey ”The Kid” Ungar : den sanna historien om tidernas bästa pokerspelare

Stuey “The Kid” Ungar klassas av många som en av de bästa pokerspelarna i världen genom tiderna. Inom spelvärlden kan hans status liknas vid fotbollens Maradona. Boken om hans liv och pokerkarriär anses som ett måste för alla som har ett uns av pokerintresse. I den får vi följa Stuey Ungars uppväxt i New York under 60-talet och hans introduktion till poker i stadens många spelanläggningar. Ungar som snabbt lär sig poker och gin rummy inser så småningom att han har en naturlig fallenhet för det klassiska spelet och att han kan slå de tuffaste av motståndare. 1980 kammar han hem sitt första poker-VM vid bara 26 års ålder och efter en tids paus och förvecklingar gör han en efterlängtad comeback 1997 där han vinner sitt tredje VM. Boken handlar om livet både vid spelbordet och utanför och skildrar många miljöer och turneringar som är av intresse för pokerfantaster och andra som bara är nyfikna på poker. 

Podcast: Red Chip Poker podcast

För den som är bekväm att lyssna på kvalitativt innehåll på engelska som kretsar kring poker är podcasten Red Chip Poker att rekommendera. Podcasten är bland de mest populära i sin genre och har mer än 3,5 miljoner nedladdningar. Här får man ta del av coaching i miniformat och intervjuer med nyckelpersoner inom branschen under ledning av James “SplitSuit” Sweeney. Podden vänder sig såväl till nybörjare som erfarna spelare och ämnena kan kretsa kring alla sorters poker, format och spelbelopp och poker i online- och landbaserade sammanhang. Vill du vässa ditt befintliga spel eller bara ta del av underhållande anekdoter som kretsar kring poker är chansen stor att du kommer gilla denna podd. 

Film: Rounders

Rounders är en pokerfilm från 1998 som fick ett rätt svalt mottagande på den tiden det begav sig men som med tiden blivit något av en kultrulle bland pokerfantaster. Det är ett amerikanskt drama i regi av John Dahl med Matt Damon och Edward Norton i huvudrollerna. Berättelsen kretsar kring två vänner som måste prestera på topp inom poker för att få medel att betala av en stor skuld. Filmens titel syftar på begreppet rounder inom pokervärlden som syftar på en person som reser från stad till stad på jakt efter kortspel med höga insatser. Filmen var som sagt länge bortglömd men gjorde comeback vid 2000-talets början när poker blev ordet på allas läppar i samband med introduktionen av digitala spelplattformar. Rounders ett hett tips för den som vill ha en inblick i hur man spelade poker back in the day innan spel på mobilen eller coola spelupplevelser med VR-teknik fanns.