Störst av allt – Malin Persson Giolitos framgångssaga 

För många läsare av nordisk kriminallitteratur har en titel stått ut lite mer än andra de senaste åren. Malin Persson Giolitos deckare Störst av allt gör enligt många deckarfantaster skäl för sitt namn. Det är ingen överdrift att påstå att boken har dominerat deckarscenen ända sedan den först gavs ut 2016 på det svenska förlaget Wahlström & Widstrand.

Störst av allt är ansedd som en av de allra bästa böckerna i sin genre. Inte bara jämfört med sina samtida svenska deckare utan även jämfört med klassiska titlar från hela kriminallitteraturens historia. 

Störst av allt blev Malin Persson Giolitos stora genomslag som författare. Hon debuterade redan 2008 med Dubbla slag som följdes upp 2010 med Bara ett barn och 2012 års Bortom varje tvivel. Persson Giolito hade alltså redan ett flertal titlar under västen när det stora genomslaget kom och kan kanske ses som ett av många bevis på att författare är som bra viner: de blir bättre med åren.  

Varför fick Störst av allt så stort genomslag? 

Störst av allt är förlagd där den svenska överklassens barn möter de mer utsatta ungdomarna från andra socioekonomiska grupper: Djursholms allmänna gymnasium. Persson Giolito låter läsaren möta huvudpersonen Maja när hon sitter häktad efter vad som framstår som en stor katastrof. En brutal skolskjutning flimrar förbi mellan raderna. Brottet hon anklagas för skildras till en början fragmentariskt, för att därefter bli allt tydligare ju längre romanen fortlöper.  

Många har pekat på Persson Giolitos enormt skickliga berättande som en stor del av den framgång Störst av allt rönt. Andra pekar på hur Persson Giolito lyckats skildra sitt samtida Sverige på ett insatt och skarpsynt sätt. Hon sägs ofta sätta fingret på Sveriges växande klyftor och hårdnande samhällsklimat.  

Att låta ungdomar i gymnasieåldern spela huvudrollerna i en hårdkokt thriller i rättegångsmiljö har beskrivits som ett genidrag. Det ger Störst av allt en unik särprägel och gör att den omöjligt kan jämföras med den långa rad dussindeckare och -thrillers som en del anser finnas i överflöd på bokmarknaden idag.  

Vem är Malin Persson Giolito? 

Malin Persson Giolito har sin yrkesbakgrund inom rättsväsendet. Hon har bland annat arbete på den Europeiska kommissionen i Bryssel och en lång advokatkarriär bakom sig. Hon är alltså en solid författare med ett yrkesliv som gör henne väl lämpad som just deckarförfattare. Hon är själv uppvuxen i samma Djursholm som hon skildrar i sin framgångsrika roman Störst av allt.  

Hennes pappa Leif GW Persson är ett välkänt namn för de flesta svenskar, både som kriminalexpert och polis och som framgångsrik deckarförfattare. Därför kan man kanske beskriva Malin Persson Giolitos karriär som en kombination av arv och miljö, helt i linje med de ämnen hon berör i sin succéroman.