Glasnyckeln – Skandinaviska Kriminalsällskapets årliga litteraturpris

Nordisk kriminallitteratur har en sällsynt stark ställning på den internationella litteraturscenen. Svenska, danska och norska deckarförfattare säljer ofta mycket stora upplagor, och är väl ansedda runtom i världen för sina författarskap.

Det är inte undra på att det Skandinaviska Kriminalsällskapets årliga litteraturpris Glasnyckeln för årets bästa kriminalroman röner stor uppmärksamhet långt utanför Skandinaviens gränser.

Henning Mankell fick första Glasnyckeln

Listan på pristagare alltsedan den första Glasnyckeln delades ut 1992 är minst sagt namnkunnig. Först ut var Henning Mankell med sin Mördare utan ansikte, den första delen i serien om Mankells välkända deckarpolis Kurt Wallander.

Henning Mankell är för många läsare en stark symbolfigur för svensk kriminallitteratur, men ändå har han bara tagit hem en Glasnyckel. Det finns de som vunnit fler. Svenska Stieg Larsson och isländska Arnaldur Indriðason har två Glasnycklar var, liksom svenska Camilla Grebe som kammade hem priset både 2018 och 2020.

Baserat på Hammetts roman

Det Skandinaviska Kriminalsällskapet delar ut Glasnyckeln en gång per år, i samband med att Bok & Biblioteksmässan håller i “Deckarens dag”. Författare från Island, Norge, Sverige, Danmark och Finland tävlar då om att ha skrivit årets bästa kriminalroman och få ta emot den mycket vackra statyetten. 

Priset är, precis som namnet vittnar om, mycket riktigt en nyckel av glas. Handblåst i det småländska glasriket. Priset har fått sitt namn från en riktig kriminalklassiker, Dashiell Hammetts roman Glasnyckeln från 1931. Måsteläsning för alla deckarälskare. 

Vilka svenska deckarförfattare har vunnit Glasnyckeln efter 2017?

  • 2017: Malin Persson Giolito, Störst av allt
  • 2018: Camilla Grebe, Husdjuret
  • 2019: Stina Jackson, Silvervägen
  • 2020: Camilla Grebe, Skuggjägaren
  • 2021: Tove Alsterdal, Rotvälta

De senaste åren har Glasnyckeln gått inte bara till idel kvinnor, utan även till idel svenska kvinnor. De svenska deckarförfattarinnorna har helt enkelt skåpat ut all konkurrens på arenan för kriminallitteratur, precis som Dagens Nyheter rapporterar om.

Far och dotter har båda vunnit pris för sina deckare

Kanske banade Malin Persson Giolitos enorma succé med Störst av allt vägen för kollegorna. I dag har Persson Giolitos deckare även blivit en framgångsrik TV-serie på streamingtjänsten Netflix, och setts av stora mängder tittare världen över. 

Värt att notera är att Persson Giolito tillsammans med Leif GW Persson bildar något så ovanligt som ett far–dotter-par som båda vunnit en Glasnyckel var. Inte illa! Leif GW Persson vann sin Glasnyckel för Den döende detektiven 2011, endast sex år innan dottern vann sin.

Innan Malin Persson Giolito inledde det svenska triumftåget med fem svenska vinster på rad, hade Sverige bara tagit hem åtta Glasnycklar. Håller den nya svenska vågen i sig? Det återstår att se. Men fans av svensk deckarlitteratur kan ju alltid hoppas.