Vem var Torsten Jungstedt? 

Torsten Jungstedt var en folkkär medieprofil som producerade flera populära radioprogram, medverkade i TV och intervjuade kändisar. Han hade också ett stort intresse för deckare och var själv författare.  

Det var år 1964 som Torsten Jungstedt blev känd för många svenskar. Han skapade då tv-programmet Då går vi till Maxim, vilket innehöll klipp från gamla stumfilmer. Tittarna såg med stort nöje på när Torsten Jungstedt spelade med i alla de olika rollerna som besökaren, biljettklippare, kassörska och pianist. 

Torsten Jungstedts karriär  

Efter att han gått ut gymnasiet arbetade han på dagstidningar i Stockholm, främst med att skriva notiser. Men karriären gick framåt för Torsten Jungstedt och han intervjuade bland annat kändisar som ankom på Bromma flygplats. På den tiden hade man en journalist som jobbade med att ta emot kändisarna och skriva artiklar om dem.  

Han fick jobb på BBC i London 1946, då han var 28 år gammal. Där stannade han sex år innan han återvände till Sverige och blev redaktör på Sveriges Radio men var även aktiv på teve. Som nämnt tidigare gjorde han stumfilmsserien Då går vi till Maxim 1964. Senare kom han att medverka i Filmkrönikan på SVT som filmkritiker. Under 1966 till 1971 var Torsten Jungstedt chef för dokumentationsavdelningen hos Svenska Filminstitutet.  

Skräckprogram på radion 

På radion gjorde han bland annat programmet Biodags och Mannen i svart. Mannen i svart var ett skräckprogram med berättelser av olika kända författare. I skräckhistorierna skapade man olika ljudeffekter för att ge stämning åt berättelsen, till exempel knäckebröd för att härma ljudet av ben som tuggas eller en våt trasa slängd på golvet som ska låta som en hjärna från ett krossat huvud. 

Mannen i svart har fått nytt liv på senaste tiden och finns idag som ljudböcker. Inspelningarna har varsamt restaurerats från rullband från 1953, då programmet sändes varje vecka i Sveriges Radio. Inspelningarna är uppdelade i fyra böcker. Varje ljudbok bjuder på cirka 45 minuters lyssning. 

Intresset för deckare 

Medieprofilen hade också ett stort intresse för deckare, vilket kanske går att gissa av berättelserna i Mannen i svart. Under flera år var Torsten Jungstedt ledamot i Svenska Deckarakademin. Han stöttade även Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna. Dit skänkte han sin stora samling av engelsk kriminallitteratur. Biblioteket består idag av samlingar från flera profiler, som alla delat passionen för deckare.  

Utöver Torsten Jungstedts samling finns till exempel en samling från kända författarduon Sjöwall-Wahlöö. Denna bestående av böcker som de läst för att skriva sina kriminalromaner om Martin Beck: polisiära dokument, böcker om vapen, facklitteratur och kriminologi. 

Om Torsten Jungstedt 

Yrke: Journalist, författare, filmkritiker 

Känd från: Främst radio och TV 

Medverkade i: Biodags, Mannen i svart (radio), Filmkrönikan (teve), med mera. 

Född: 1918 i Oskarshamn 

Död: 2006 i Stockholm