2013 års bästa kriminalromaner

Vem bestämmer vilken som är årets bästa bok? Självklart är det något som är upp till varje enskild läsare att bedöma. Men för dig som letar efter en bra titel att sätta tänderna i kan det vara en bra idé att vända dig mot en topplista från en etablerad och insatt part.

Och vem skulle kunna bedöma kriminalromaner bättre än Svenska Deckarakademin? Särskilt med tanke på att den mer kända Svenska Akademien av okänd anledning sällan har just kriminallitteratur med på sina nomineringslistor till Nobelpriset.

De bästa kriminalromanerna 2013

År 2013 avgick författaren Christoffer Carlsson med segern, då Svenska Deckarakademin utsåg hans roman Den osynlige mannen från Salem (Piratförlaget) utsågs till årets bästa kriminalroman. I romanen utreder polis Leo Juncker mordet på en kvinna som hittats skjuten till döds på ett härbärge i Stockholmsområdet.

Övriga nomineringar för årets bästa kriminalroman år 2013:

  • Katarina Wennstam, Stenhjärtat (Albert Bonniers förlag)
  • Johan Theorin, Rörgast (Wahlström & Widstrand)
  • Håkan Nesser, Levande och döda i Winsford (Albert Bonniers förlag)
  • Arne Dahl, Blindbock (Albert Bonniers förlag)

Den uppmärksamma ser att tre av de nominerade titlarna givits ut av samma förlag, klassiska Albert Bonniers. Förlagsbranschen har genomgått stora förändringar de senare åren, men än verkar alltså gammal vara äldst.

Bonniers har anor så långt tillbaka som till 1837. Av en ren slump är det samma år som vad som kan anses vara den allra första svenska kriminalromanen gavs ut: Niklas Hans Thomsons Sjömanshustrun. Den hågade kan kanske läsa och jämföra vad som hänt med den svenska kriminallitteraturen under åren som gått sedan dess.

2013 års bästa kriminalromaner som översatts till svenska

Svenska Deckarakademins pris för 2013 års bästa översatta kriminalroman gick till den israeliske författaren Dror Mishani för romanen Utsuddade spår (Brombergs förlag). I romanen utreder kommissarie Avi Avraham ett försvinnande. En tonårspojke har mystiskt försvunnit från vad som framstår som en lugn förort till Tel Aviv.

Övriga nominerade för 2013 års bästa översatta kriminalroman:

  • S.J. Bolton, Odödlig (Modernista)
  • Ferdinand von Schirach, Fallet Collini (Albert Bonniers förlag)
  • Jo Nesbø, Polis (Piratförlaget)
  • Gillian Flynn, Gone girl (Modernista)

För dig som letar ny läsning med intressanta poliskonstaplar som löser spännande fall finns det alltså många godbitar att hämta ur 2013 års utgivning. Det finns naturligtvis fler läsvärda titlar från 2013 än de ovan nämnda. Men att en bok nominerats av experterna på Svenska Deckarakademin är en kvalitetsstämpel som många läsare låter sig vägledas av, med gott resultat.