Djupdykning i äventyrsfilmer – och 4 tips

äventyrsfilmer

Vad är egentligen ett äventyr? Beroende på vem man är kan ordet betyda vitt skilda saker. Någon tycker det är ett äventyr att ta en längre cykeltur, medan någon annan tycker att ett äventyr är att åka till exotiska platser på jakt efter nya upplevelser. När det kommer till att skildra äventyr på film, brukar den senare definitionen av “ett äventyr” vara något vanligare. I alla fall om man ska se till den filmgenre som traditionellt kallas “äventyrsfilmer”. 

Äventyrsfilmer med fantasy och science fiction

Ingredienserna i en klassisk äventyrsfilm är följande: en eller flera hjältar (inte nödvändigtvis superhjältar, en hjälte kan också vara en helt vanlig person), och någon typ av mål som bara är möjligt att uppnå genom att hjälten utsätts för faror och prövningar på vägen. Många äventyrsfilmer faller in under genrer som fantasy och science fiction, men kan också helt utspela sig i den vanliga värld som liknar filmpublikens egen verklighet. 

En äventyrsfilm tar med tittaren på en resa som är spännande, svindlande och fantastisk.

Att få uppleva farligheter, svunna tider och fantastiska miljöer (och gärna lite romantik inslängt i mixen) har genom filmhistorien alltid lockat stora publikskaror till biosalonger och TV-soffor. Klassiska äventyrsfilmer som filmerna om Indiana Jones ses om gång på gång av nya generationers filmälskare. Men visst blir man också nyfiken på hur äventyrsfilmer av modernt snitt ser ut? 

4 äventyrsfilmer 2022 & 2023 

  • Jurassic World: Dominion 
  • Uncharted 
  • Aquaman and the lost kingdom 
  • Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter 

Jurassic World: Dominion 

Den som minns nittiotalet förstår förstås vilken typ av äventyr filmen Jurassic World: Dominion kommer bjuda på. Dinosaurierna är tillbaka igen, och lever nu jämsides med människorna på jorden. Detta är den avslutande filmen i äventyrstrilogin Jurassic World, som i sin tur hänger ihop med trilogin om Jurassic Park. I Jurassic World: Dominion får vi till och med återse skådespelarna Jeff Goldblum, Laura Dern och Sam Neill från den allra första Jurassic-filmen.  

Uncharted 

I Uncharted släpps den legendariske TV-spelshjälten Nathan Drake loss på vita duken i en äventyrsfilm av riktigt klassiskt snitt. Här ska det nämligen letas efter en skatt i djungeln! Med boxarna checkade för både skattjägare och djungler är Uncharted med andra ord en film för de sanna konnässörerna av äventyrsfilm. Inget kan vara mer äventyrligt än just jakten på en skatt i djungeln. I huvudrollerna syns Tom Holland, Mark Wahlberg och Antonio Banderas. 

Aquaman and the lost kingdom 

Aquaman and the lost kingdom hör till de äventyrsfilmer som också klassas som superhjältefilmer. Aquaman är en karaktär från Marvels superhjälteuniversum och spelas i filmerna av Jason Momoa. Denna uppföljare skulle haft premiär till julhelgen 2022, men har blivit framskjuten till våren 2023. Den första filmen om Aquaman kom 2017 och blev en stor succé, så förväntningarna på Aquaman and the lost kingdom är med andra ord höga.  

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter 

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter utspelar sig, som titeln låter ana, i Harry Potters äventyrliga universum. Här står Hogwarts rektor Dumbledores tidigare liv i fokus, och äventyret i fråga handlar om att sätta stopp för den onde trollkarlen Gellert Grindelwald.

Med tanke på exakt hur mycket yngre huvudrollsinnehavaren Jude Law framstår som (jämfört med den Dumbledore vid känner från Harry Potter-filmerna), kan vän av ordning vilja ställa några frågor om tidslinjens logik i Fantastiska vidunder. Men om det är något som ska lämnas därhän när det kommer till äventyrsfilmer så är det logik och trovärdighet! Ett bra tips är att kasta sådant åt sidan och istället njuta av äventyret.