Dessa svenska författare kan bli vinnare i Nordiska rådets litteraturpris 2022


Två svenska författare är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2022. Senare i höst får vi veta vem som tar hem utmärkelsen. Kan det bli första gången på sex år som Sverige står som vinnare?

Varje år sedan 1962 delar Nordiska rådet ut pris till författare som skriver på något av de nordiska ländernas språk. Det innebär att böcker skrivna på norska, danska, svenska, finska, grönländska, samiska och isländska kan bli nominerade. Författaren till den vinnande boken får ta emot det ärofyllda priset i form av en statyett och en summa pengar som i nuläget ligger på 300 000 danska kronor.

Böckerna kan vara romaner, fackböcker, novellsamlingar, dikter eller memoarer. Kravet är att de ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav. Sedan 2013 delar Nordiska rådet även ut ett separat pris för barn- och ungdomsböcker.

Nominerade till litteraturpriset 2022

I listan över nominerade böcker 2022 finns det representanter från såväl Sverige som Danmark, Norge, Finland, Färöarna, Island, Grönland, det samiska språkområdet och Åland. Vi får veta vem vinnaren blir den 1 november, då Nordiska rådets litteraturpris 2022 offentliggörs i Helsingfors. I år firar litteraturpriset 60 år och har fortsatt samma grundsyften:

  • Att öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och det nordiska miljösamarbetet.
  • Att erkänna framstående konstnärliga och miljömässiga insatser.

Totalt är 14 böcker nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2022. Sverige har två potentiella pristagare, nämligen Kerstin Ekman med boken Löpa varg (2021) och Jesper Larsson med boken Den dagen den sorgen (2021).

Makt, kärlek, utanförskap

Nordiska rådet skriver i ett pressmeddelande att årets nominerade är ett starkt fält. “Begärets gåtfullhet förkroppsligas både historiskt, poetiskt och i slutna utrymmen.” Böckerna handlar bland annat om teman som makt, kärlek och utanförskap.

Kerstin Ekmans Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en jägmästare som gått i pension och vars relation till naturen förändras efter mötet med en varg. Ekman använder ett målande språk för att dra med läsaren ut i de förtrollande skogsmiljöerna och boken har hyllats av läsarna. Till TT kommenterar Ekman: “Jag tycker att det är förunderligt att min lilla bok om en varg och om ett äldre par som får stopp i avloppet kan bli så uppskattad […] Roligt är det i alla fall”.

Jesper Larsson har med Den dagen den sorgen gjort comeback efter många års uppehåll. Boken beskrivs som en rå samtidsberättelse om ensamhet, självbedrägeri och villkorad frihet. Den har redan blivit belönad med Sveriges radios romanpris 2022. Huvudperson i boken är den ensamstående pappan och byggnadssnickaren Bengt. Förhållandet till hans tonårsdotter blir allt mer komplicerat och leder till ett kontrollbehov.

Kända svenska författare har vunnit litteraturpriset under åren

Senast en svensk författare blev mottagare av priset var 2016. Då fick Katarina Frostenson, med sin diktsamling Sånger och formler, äran att stå som vinnare. Boken nominerades även till Sveriges radios Lyrikpris. Vi får sedan blicka tio år tillbaka i tiden från 2016 för att hitta föregående svenska vinnare, Sara Stridsberg med Drömfakulteten.

Årets dessförinnan var det Göran Sonnevi som med sin diktsamling Oceanen fick ta emot litteraturpriset. Blickar vi längre tillbaka i tiden har en av årets nominerade faktiskt redan mottagit priset en gång. Året var 1994 då Kerstin Ekman stod som vinnare med Händelser vid vatten, en av de mest lästa deckarna i Sverige och även belönad med Augustpriset och Svenska Deckarakademins pris.

Vem som vinner årets upplaga av Nordiska rådets litteraturpris återstår alltså att se, men både Kerstin Ekman och Jesper Larsson kan redan nu med stolthet njuta av att representera Sveriges nominerade.

,