5 Svenska böcker som blivit framgångsrika filmer

5 populära böcker som blivit film

Sverige har en lång tradition av att producera böcker som inte bara älskas på hemmaplan utan även internationellt. Flera svenska romaner har blivit till populära filmer, och många av dessa verk har blivit ikoniska inom både litteraturen och filmvärlden. Här är fem svenska böcker som framgångsrikt har tagit klivet över till bioduken.

1. Millennium-trilogin av Stieg Larsson

Stieg Larssons Millennium-trilogi, bestående av böckerna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes, har blivit en internationell succé både som bok och film. Den första boken, som följer journalisten Mikael Blomkvist och hackern Lisbeth Salander, blev snabbt en modern klassiker när den filmatiserades med Noomi Rapace i huvudrollen som Lisbeth. De svenska filmerna blev stora hits och öppnade även dörren för en amerikansk version av den första boken. Den mörka och spännande atmosfären i Larssons verk har lyckats trollbinda publik världen över.

2. Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Vilhelm Mobergs Utvandrarna är en episk skildring av svenska emigranters resa till Amerika under 1800-talet. Bokserien, som omfattar Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige, har blivit en del av svensk litteraturhistoria. Den första filmatiseringen från 1971, med Max von Sydow och Liv Ullmann i huvudrollerna, betraktas som en av de bästa svenska filmerna någonsin. I den nya filmatiseringen från 2021 återvänder berättelsen till bioduken med ett modernare perspektiv och starka känslor, och fångar en ny generation tittare.

3. Ondskan av Jan Guillou

Jan Guillous semi-självbiografiska roman Ondskan utkom 1981 och blev snabbt en av Sveriges mest lästa böcker. Den filmatiserades 2003, och handlar om den unga Erik Pontis kamp mot våld och mobbning, både i sitt hem och på den internatskola han senare skickas till. Filmen blev en stor framgång i Sverige och internationellt, och Andreas Wilson, som spelade Erik, nominerades till en Oscar för bästa utländska film. Guillous gripande berättelse om ungdom, våld och mod fortsätter att engagera publik både i bok- och filmform.

4. En man som heter Ove av Fredrik Backman

Fredrik Backmans roman En man som heter Ove publicerades 2012 och blev snabbt en bestseller i Sverige. Den filmatiserades 2015 med Rolf Lassgård i huvudrollen som den surmulna och ensamma Ove, som finner ny mening i livet genom oväntade vänskaper. Filmen blev en omedelbar hit med betyg på hela 7,7 av 10 från Internet Movie Databas. Filmen nominerades också till två Oscars för bästa utländska film och bästa smink. Den humoristiska och rörande berättelsen om kärlek, förlust och försoning har rört hjärtan världen över.

5. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvists vampyrroman Låt den rätte komma in är en skräckroman som skiljer sig från traditionella vampyrberättelser. Boken utspelar sig i en svensk förort på 1980-talet och handlar om vänskapen mellan den mobbade pojken Oskar och den mystiska flickan Eli, som visar sig vara en vampyr. Filmen från 2008, regisserad av Tomas Alfredson, hyllades både i Sverige och internationellt för sin originella tolkning av vampyrmyten och vann flera internationella priser. Den amerikanska remaken, Let Me In, släpptes 2010 och fick också stor uppmärksamhet.

Svenska klassiker på film – Från bokhyllan till streamingtjänsterna

Sverige har en imponerande litterär tradition, och flera av våra mest älskade böcker har blivit filmsuccéer både här hemma och internationellt. Idag kan du enkelt hitta många av dessa filmer på olika streamingtjänster. Om du är osäker på var du kan streama dem, ta en titt på streamat.se för att få vägledning kring vilka plattformar som erbjuder dessa svenska klassiker. Där hittar du allt du behöver veta om streaming av filmer, serier och sport i Sverige.