Gunilla Bergström – Författaren bakom Alfons Åberg

författaren bakom alfons åberg

Fakta om Alfons Åbergs författare

Gunilla Bergström (1942-2021) var den svenska barnboksförfattaren och illustratören som skapade en av Sveriges mest älskade barnbokskaraktärer, Alfons Åberg. Bergströms verk har genom åren blivit en självklar del av svensk litteratur och ligger nära både barn och vuxnas hjärtan. I denna artikel ska vi utforska hennes författarskap, vad som gjort Alfons Åberg så fängslande, och vilken betydelse hennes böcker har haft för svensk barnlitteratur.

Vem var Gunilla Bergström?

Gunilla Bergström föddes i Göteborg och började sin yrkeskarriär som journalist. När hon skrev sin första bok om Alfons 1972 (”God natt, Alfons Åberg”) hade hon ingen erfarenhet av att skriva barnlitteratur, men hennes förmåga att skriva och illustrera kloka, humoristiska och träffsäkra berättelser gjorde att böckerna snabbt blev populära. Hon har både skrivit och illustrerat de flesta av sina verk, vilket ger dem en unik konstnärlig känsla.

Bergström banade nya vägar för svensk barnlitteratur med sitt okonventionella sätt att skildra barns känslor och uppfattningar om världen. Alfons Åberg blev snabbt populär inte bara i Sverige, utan också internationellt, och böckerna har översatts till mer än 30 olika språk och böckerna har också blivit film. Tillsammans med Astrid Lindgrens verk så rankas författaren bakom Alfons Åberg, Gunilla Bergström som en av våra allra största barnförfattare genom tiderna.

Alfons Åberg – En vardagshjälte

Alfons Åberg är en vanlig pojke som lever med sin pappa. De situationer Alfons hamnar i är vardagliga och relaterbara för både barn och vuxna. Det är just det som gör bokserien så älskad. Alfons är inte en superhjälte, han har inga magiska krafter eller ovanliga förmågor, utan hans styrka ligger i hans vardagliga funderingar, utmaningar och lösningar.

Varför har Alfons blivit en sådan favorit?

  • Berättelserna är enkla att relatera till – Alfons är ett barn som många barn kan känna igen sig i.
  • Barnens perspektiv – Gunilla Bergström skildrar världen från barnets synvinkel, fylld av både bekymmer och glädjestunder.
  • Pedagogiskt men utan pekpinnar – Böckerna lär ut viktiga livsläxor på ett subtilt sätt, utan att kännas överlägsna eller moraliserande.

Teman i Alfons-böckerna

Ett starkt tema i Alfons böcker är relationen mellan Alfons och hans pappa. Mamman är anmärkningsvärt frånvarande i berättelserna, vilket på den tiden böckerna började publiceras (70-talet) var en relativt ovanlig konstruktion i barnlitteratur. Men detta har fått många läsare att uppskatta böckerna för deras moderna och kanske till och med lite normbrytande sätt att skildra familjeliv.

Andra vanliga teman är:

  • Vänskap
  • Rädslor och osäkerheter
  • Fantasi och föreställningsvärldar
  • Självständighet

Alfons och pedagogiken

Alfons Åberg-böckerna har ofta använts i pedagogiska sammanhang, inte bara som underhållning. Eftersom Alfons möter vardagliga utmaningar på ett sätt som barn kan förstå och bearbeta, spelar dessa böcker ofta en viktig roll i arbete med känslor och problemlösning i förskolor och skolor. Alfons brottas inte bara med konkreta problem utan även med känslor som ensamhet, rädsla och frustration – vilket gör böckerna användbara i samtal om barnens egna upplevelser.

Gunilla Bergström väjde inte för att ta upp svåra ämnen, men hon gjorde det på ett sätt som var tillgängligt och tryggt för barn. Böckerna är fyllda av empati och förståelse för de stora sakerna som kan verka så små i vuxnas ögon, men som för ett barn kan vara en hel värld.

Illustrationerna – En del av magin

Gunilla Bergström var inte bara Alfons Åbergs författare utan också illustratör. Hennes tecknade illustrationer har en egen stil, där hon ofta kombinerade tecknade figurer med klippta fotografier och collage. Det gav böckerna en särskild visuell karaktär som var unik för sin tid – och än idag känns hennes verk igen just på de lekfulla och humoristiska illustrationerna.

Bergströms visuella stil bidrar på ett avgörande sätt till berättelsernas tillgänglighet och popularitet. Detta resulterat i att Alfons inte bara uppskattas för sina budskap, utan även för sina konstnärliga uttryck.

Alfons roll i samtidens barnlitteratur

Det är ingen tvekan om att Alfons Åberg är en av de mest ikoniska karaktärerna inom svensk barnlitteratur. Inte bara har hans berättelser blivit en del av det svenska kulturarvet, men Alfons representerar också en karaktär som fortsätter att vara relevant för nya generationer. Föräldrar som själva växte upp med Alfons böcker delar nu dessa med sina egna barn, vilket cementerar hans ställning i både barnkulturen och den bredare litteraturhistorien.