Vem får Spårhunden 2018?

Posted by
|


I år är det tre veteraner som tävlar om Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris för bästa barn- och ungdomsdeckare. Sara Lövestam, Christina Wahldén och Martin Widmark/Helena Willis är alla välkända för stora och små bokslukare.

Sara Lövestam (född 1980) kallar sig själv författare och grammatikapostel. Hon skriver framför allt romaner för vuxna men har också publicerat barn- och ungdomsböcker samt böcker om svensk grammatik. Hon är nominerad för Gruvan som handlar om Ellen, som tillbringar sommaren på Utö, där hon hittar 12-årige Antons dagbok från 1848. Ellen följer Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett olöst mysterium.

Christina Wahldén (född 1965) är författare och journalist. Hon har skrivit bl.a. ett tjugotal barn- och ungdomsböcker och tre vuxendeckare. Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. I centrum står Hawa, som snart ska börja högstadiet och som drömmer om att en dag komma in på polishögskolan. Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa.

Barn- och ungdomsboksförfattaren Martin Widmark (född 1961) har skrivit inte mindre än 27 böcker om LasseMajas detektivbyrå. Böckerna illustreras av Helena Willis (född 1964). Redan 2005 fick Widmark och Willis ta emot en spårhund. I årets Silvermysteriet måste Lasse och Maja gräva djupt för att komma till botten med vad som har hänt på den arkeologiska utgrävningen utanför kyrkan.

Vem av dem som får priset – som givetvis är en spårhund – avslöjas på Bokmässan torsdagen den 27 september kl. 17.10. Prisutdelningen äger rum på Biblioteks- och berättarscenen i D-hallen.

Spårhunden har delats ut av Deckarakademin sedan 2009, men har funnits sedan 2002. De första åren var det deckartidskriften Jury som stod för priset.

Årets Spårhundsbedömare har varit akademiledamöterna Tomas Arvidsson, Lilian Fredriksson och Per Olaisen.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet