Sommar är omläsningstid

Posted by
|

Det är roligt, spännande och definitivt ett privilegium att få läsa så många nya deckare varje år som jag gör. Att få följa en genre så nära, se trender, utveckling, förändring och inte minst nya skickliga författare som tidigt visar att här finns något alldeles speciellt.
I allt det här nya är det samtidigt också lätt att glömma bort det lite äldre böckerna, den historia, de mästerverk som genren vilar på. Det går så snabbt och kommer ut så mycket nytt att böcker som inte har mer än tio eller tjugo år på nacken plötsligt känns gamla.
Min bokhyllar bågnar i alla fall av alla dessa ”gamlingar” och varje sommar brukar jag försöka få tid att hitta tillbaka till någon gammal favorit, läsa om någon bra serie från allra första början. Sommaren för två år sedan var till exempel Dorothy Sayers aktuell med en tjusig nyutgiven box och jag såg det som ett utmärkt tillfälle att läsa om favoriter som ”Kamratfesten”, ”Oskuld och arsenik”, ”Lord Peters smekmånad” med flera. Det var härligt att upptäcka hur bra de fortfarande är.
Förra sommaren fick jag plötsligt för mig att läsa om Patricia Cornwells första Scarpettaböcker från tidigt 1990-tal – den tiden när Cornwell fortfarande var bra och nyskapande och en av mina stora favoriter. Det blev ”Den osynlige”, ”Indicier” och ”Allt som återstår”.
I år har jag faktiskt redan kört en omgång omläsningar i och med att Maria Lang blev aktuell med så väl filmatiseringar som nyutgåvor. Det kan nog bli några Lang till i sommar men framförallt har jag plötsligt fått ett väldigt sug efter Sherlock Holmes. Kanske är det en reaktion mot alla kluriga datorprogram, smarta mobiltelefoner och minimala övervakningspryttlar som blivit en så viktig del av brottsutredningarna i många nya deckare. Jag längtar helt enkelt efter ren och skär intellektuell gåtlösning.
Och nu är jag dessutom naturligtvis väldigt jag nyfiken på vilka böcker alla andra läser om i sommar?
Gunilla Wedding

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet