Sensational novels

Posted by
|

Engelska nationalbiblioteket – British Library – har börjat ge ut bl.a. gamla, svåråtkomliga romaner i nya storpocketutgåvor till överkomliga priser. Av särskilt intresse för deckarvännerna är de titlar som anses höra till de grundläggande vad det gäller kriminalgenren.

Det bör noteras att det inte rör sig om ”sensational novels” på flera hundra sidor: av de fyra titlar jag funnit ligger tre på runt 300 sidor, den fjärde (Doyle) på strax under 150. Vad som också bör noteras är att biblioteket låtit kännare göra ett grundligt arbete för att hitta de verkliga författarna. Mycket av den populärlitteratur som kom under slutet på 1800-talet publicerades under pseudonym, men British Library ger ut böckerna under vad men vet – eller har mycket starka och i förorden redovisade skäl att tro – är de riktiga författarnamnen.

Tre sannskyldiga och ännu mycket läsvärda klassiker är:

+ Charles Warren Adams: ”The Notting Hill Mystery” (1864). Av många kännare ansedd att vara den första egentliga ”detektivromanen”, som föregrep många av de intrig- och berättargrepp som blev populära först under 1920-talet.

+ Andrew Forrester: ”The Female Detective” (1864). Ansedd som den första romanen med en ”professionell” kvinnlig detektiv.

+ William Stephens Hayward: ”Revelations of a Lady Detective” (1864). Kom i England endast några månader efter Forresters bok, och har även den en kvinnlig detektiv i huvudrollen.

Det är en tillfällighet att just 1864 anges som originalår för samtliga: tilläggas bör att årtalen gäller engelska upplagor, och att det finns oklarheter kring några av årtalen. Vissa historier publicerades ju även som t.ex. följetonger innan de kom i bokform. Klart är dock att det rör sig om tre titlar som var och en på sitt sätt kom att påverka utvecklingen av den tidiga kriminallitteraturen. Och enligt min mening är samtliga tre ännu mycket väl läsvärda.

Den fjärde titeln är lite speciell. ”The Narrative of John Smith” skrevs 1883 av en då 23-årig Arthur Conan Doyle. Den är därmed hans första roman, men han lämnade den oavslutad, och manuset har inte publicerats i bokform förrän nu. Jag har inte läst den, men det är såvitt jag förstår ingen kriminalhistoria. Däremot sägs delar av den på olika sätt föregripa innehållet i hans första Sherlock Holmes-berättelse, ”A Study in Scarlet” (1887). I så fall är den naturligtvis intressant ur deckarhistorisk synvinkel, och ett måste för sherlockianer.

Den här satsningen av British Library är givetvis oerhört intressant för alla som är intresserade av kriminallitteraturens rötter och uppkomst. Tyvärr är väl svenska ett för litet språkområde för att Kungliga Biblioteket skall våga ge sig på en liknande satsning – annars hade det varit en utmärkt idé. Det finns dock skäl att påminna om att den kommenterade nyutgåvan av Sveriges första ”riktiga” detektivroman, ”Stockholms-detektiven” (1893) av pseudonymen Prins Pierre (alias Fredrik Lindholm) ännu finns att köpa via Svenska Deckarakademin.

Johan Wopenka

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet