Nya ledamöter i Svenska Deckarakademin

Posted by
|

De båda författarna Bo R Holmberg och Christina Wahldén har valts in i Svenska Deckarakademin.

Bo R Holmberg är född i Ådalen 1945, har arbetat som lärare i engelska och svenska på högstadiet och folkhögskola. Han har skrivit en mängd böcker, de flesta för barn och ungdom, men också åtta historiska kriminalromaner om den fiktiva polissläkten Morell i Ångermanland och tre ungdomsdeckare om den unge privatdetektiven Robert Parkman.
Han har även skrivit dramatik, bland annat musikalen En vacker dag (om Ådalen 31). Han belönades med deckartidskriften Jurys pris Flintyxan för bästa historiska kriminalroman 2002.

Christina Wahldén är journalist och författare, född 1965. Hon var reporter på Svenska Dagbladet under 25 år, varav tio år som kriminalreporter. Sedan 2013 är hon författare på heltid.
Wahldén har skrivit ungefär 50 böcker, varav hälften är på lättläst svenska. Många av böckerna handlar om brott mot kvinnor och barn, som våldtäkter och hedersrelaterat våld. Debuten Kort kjol från 1998 är fortfarande den mest lästa boken. Fyra är deckare för barn; serien Glasögonklubben, Snöspöket och Midsommartavlan samt den fristående Fågelöns hemlighet.
De tre deckarna för vuxna handlar om sexhandel i Norrbotten (Till salu), om psykisk ohälsa (Gå på vatten) samt om människohandel (Operation Ormens huvud). Huvudpersonen Hedvig Ek arbetar som den första kvinnan i operativ tjänst vid Nationella insatsstyrkan tillsammans med kollegan Rafael Alba.

Författarnas hemsidor: www.borholmberg.net respektive www.christinawahlden.se

Svenska Deckarakademin, som grundandes 1971, bestod ursprungligen av tretton valda ledamöter samt ett antal hedersledamöter, företrädesvis experter inom kriminalgenrens olika subgenrer. I dag har Deckarakademin 21 ordinarie ledamöter: författare, kritiker och allmänt sakkunniga.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet