Malin Persson Giolito skrev årets bästa deckare

Posted by
|

”Störst av allt” av Malin Persson Giolito utsågs idag av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman. Motiveringen lyder: ”Ett originellt berättat psykologiskt rättegångsdrama på vasst och roligt språk”.

Bästa till svenska översatta kriminalroman är ”Yxmannen” av Ray Celestin med motiveringen ”Om mord, musik och mysterier i mustig New Orleans-miljö”.

Kampen om förstaplatserna var hård. Malin Persson Giolitos konkurrenter var Anders de la Motte med ”Slutet på sommaren”, Sara Lövestam med ”Luften är fri”, Håkan Nesser med ”Eugen Kallmanns ögon” samt Anders Roslund och Börge Hellström med ”Tre minuter”.

Övriga nominerade till priset för bästa till svenska översatta kriminalroman var: Elizabeth Hand: ”Generation Loss”, Jax Miller: ”Var du än är”, Nicholas Searle: ”Den gode lögnaren” och Gard Sveen: ”Den siste pilgrimen”. De tre sistnämnda är, liksom vinnaren, debutromaner.

Offentliggörandet av Deckarakademins priser ägde rum på Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna söndagen den 20 november kl 14.00.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet