Frågor till Deckarakademin

Posted by
|

Varför är nordiska kriminalromaner så populära i Spanien/Brasilien/Tyskland? Vilken engelsk pocketdeckare om en trollkarl såldes i Sverige i början av 1960-talet? Hur får jag kontakt med min favoritförfattare som sitter i akademin?
Frågorna till Svenska Deckarakademins digitala brevlåda är många. Och om vi kan så besvarar vi dem förstås. Deckarakademins ledamöter är alla intresserade av kriminalromaner och gör sitt bästa för att – som det står i stadgarna – ”verka för kriminalgenrens särprägel, dess utveckling och litterära anseende samt medverka till att genren hålls på en hög nivå”.

Men allra vanligast är frågor från förhoppningsfulla författare som undrar hur man gör för att bli nominerad till – eller till och med för att vinna – något av Deckarakademins priser. Och svaret är att man för det första måste skriva en riktigt bra kriminalroman, för det andra måste anmäla boken till vår A-läsgrupp om fem personer som läser alla de svenska böcker vi får in. Jag kanske ska tillägga att vi även har en A-läsgrupp om fem personer som läser de till svenska översatta kriminalromanerna. När A-grupperna nominerat ”årets bästa kriminalromaner” i slutet av oktober tar de två B-läsgrupperna vid, och slutligen röstar hela Deckarakademin fram de bästa böckerna vid sitt möte i slutet av november. Duktiga ”förstagångsförbrytare”, det vill säga personer som inte skrivit i genren tidigare, har dessutom möjlighet att få ett debutantpris. Förutom äran tilldelas pristagarna var sin gyllene kofot, en skulptur formgiven av Sten Zetterlund (bilden) samt diplom.
Mer information om anmälningsförfarandet finns här på hemsidan under fliken ”Priser” och rubriken ”Information för förlag”.

En annan fråga som inte är alltför ovanlig är ”hur blir jag medlem av Svenska Deckarakademin?”.
Men nu är det så att Deckarakademin endast har ett begränsat antal platser (för närvarande 21) och att det är akademins medlemmar som föreslår vilka nya ledamöter som ska väljas in. Ledamoten ”kan vara författare, kritiker eller allmänt kunnig inom genren”, som det står i våra stadgar. Antalet författare och kritiker bör dessutom vara ungefär lika många. På senare år har vi dessutom försökt välja in fler kvinnor och få en bättre spridning i landet.

gaffeltruck

Men för att återgå till frågorna i inledningen: Populariteten har många orsaker, men en av dem är att den svenska miljön anses vara exotisk i utlandet. Dessutom har ett antal författare – till exempel Henning Mankell och Stig Larsson – slagit igenom på bred front och banat vägen för sina författarkollegor. Vi ställer gärna upp på intervjuer!
Romanen om en trollkarl var troligen ”The Great Merlini” av Clayton Rawson. Den kom på svenska 1968 som ”Mord i hög hatt”.
Slutligen är det Jan-Olof Ekholm som får förfrågningar från Ryssland, där han har ett antal beundrare.
Hör gärna av dig med dina egna frågor!
Bibbi Wopenka
Preses

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet