Första och tredje person

Posted by
|

Jag hade skrivit några brev till Ed McBain (det här var på 70-talet när man skrev brev och inte mejlade). Mina brev innehöll ganska enkla frågor om kronologi på böckerna, skillnader mellan hans böcker under namnen Evan Hunter och Ed McBain och frågor om vad han sysslade med just nu. Svar kom alltid.

Men så kom det ett brev där han bifogade en illasinnad recension av Newgate Callendar i New York Times och undrade om jag (vilken tilltro han hade till min betydelse) hade en avvikande uppfattning och kunde jag i så fall skriva till NY Times. Jag läste boken (det var Long time no see) och gillade den och skrev en kommentar. Jag har ingen aning om repliken publicerades men jag skickade min text till McBain och snart kom några signerade böcker som tack.

En annan gång när jag läst en Matthew Hope-historia som hette Cinderella upptäckte jag snart att en stor förändring i berättandet skett. De första Hope-romanerna var skrivna i jagform. I Snow White and Rose Red bröt han för första gången mot detta då han infogade en polisär utredning som då skrevs i tredje person. En märklig blandning mellan jag och han i boken. I Cinderella hade han tagit steget fullt ut och hela boken var skriven i tredje person. Jaget Matthew Hope hade blivit en han. Och jag undrade varför. Svar kom med bland annat de här kommentarerna:

You’re the only one who noticed. I was getting sort of  tired of the first-person limitations, and thought I’d jazz up the series a bit by switching to third. /…/ neither my agents nor my editors recognized the switch to third person, although they did detect ”something seemed strange.”

Han skriver också att ändringen ska bli permanent: ”Or att least as permanent as the series will be”.

Det blev ju faktiskt en del Hope-romaner till innan serien gick i graven, saknad av inte så många.

Men i slutet av sitt liv påbörjade han en ny serie. Han hade tänkt sig en hel alfabetsserie. Han hann bara med en bok (Alice in Jeopardy) och hann börja på nummer två (Becka in Jeopardy). Man måste ju lyfta på hatten åt en person som närmar sig åttio och planerar en så omfattande serie böcker. Nu hann han inte bli åttio; han dog 2005 av strupcancer, 78 år gammal.

Men böckerna finns kvar; min McBain/Hunter-samling är ganska imponerande och innehåller en skaplig bunt signerade exemplar också.

Bo R Holmberg

 

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet