För många för långa

Posted by
|

Lite drygt halva året har gått, och för oss som sitter i Deckarakademins A-läsgrupp för översatta böcker känns trycket redan påtagligt. Brevbäraren släpar snällt upp det ena bokpaketet efter det andra i en strid ström. Läsa, tycka, utbyta tankar med kamraterna, visst det är roligt – men vissa författare skriver allt för tjocka böcker. Varför? Det man inte kan uttrycka på t.ex. 250 sidor blir inte bättre av att man försöker dryga ut dem med pladder. Jag tänker inte i detta sammanhang nämna en viss amerikanska som förälskat sig det hon tror är England, och envisas med att i den ena tjocka boken efter den andra återvända dit.
Men det finns ljusglimtar, tack och lov. Det ska bli riktigt spännande också för mig att se hur vi kommer att rösta när det blir dags. Tycker nog att man redan nu kan se vissa tendenser i årets utgivning. T.ex. verkar många böcker handla om kvinnliga relationer – på ont och gott.
En missuppfattning som drabbar den till svenska översatta spänningslitteraturen är att förlagen främst talar om den ”bäst översatta” boken. Fel,fel,fel , säger jag som översättare. Vi har ett speciellt pris som vi delar ut till förtjänta översättare, och då handlar det oftast om ett ”livsverk” eller en större andel väl översatta böcker. Deckarakademins pris går till ”den bästa till svenska översatta deckaren” – punkt slut. Att andra förhoppningsfulla förlag talar om att den och den boken har de ”nominerat” och det uttrycket är inte stort bättre. Det är Deckarakademin som nominerar de fem bästa böckerna när det blir dags.
Lilian Fredriksson

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet